De avgiftsfria tjänsterna Paikkatietoikkuna och Paikkatietohakemisto upprätthålls av Lantmäteriverket. Paikkatietoikkuna är ett skyltfönster till de kartlager som finländska organisationer publicerar. Genom tjänsten kan man till exempel betrakta olika kartlager på varandra, göra ändringar i koordinatsystem, skapa statistiska temakartor och göra enkla geodataanalyser. Över 2 500 kartlager från cirka 60 olika organisationer finns tillgängliga.
Innan de kartlager som en informationsproducentorganisation erbjuder läggs till i Paikkatietoikkuna ingår Lantmäteriverket ett avtal med organisationen. Kartlagren grundar sig på gränssnittstjänster som informationsproducenterna publicerar och är därför lika aktuella som i informationsproducenternas egna tjänster.
I Paikkatietohakemisto kan informationsproducenter, till exempel kommuner, upprätthålla beskrivningar om geodata dvs. metadata. De underlättar att hitta geodatamängder och -tjänster och att bedöma om dessa är lämpliga för det avsedda ändamålet.
Paikkatietohakemisto innehåller cirka 1 500 publicerade metadatadokument om geodatamängder och -tjänster. Kommunerna kan upprätthålla metadata i Paikkatietohakemisto och länka dem till kommunens webbplats, vilket gör att man endast behöver utarbeta beskrivningarna på ett ställe.
Det är även enkelt att granska metadata i Paikkatietohakemisto via Paikkatietoikkuna. I metadata ser man vem som producerat informationen, hur ofta datamängderna uppdateras, hurdan licensen är, adressen till gränssnittet eller de laddbara datamängderna samt en allmän beskrivning.
Pargas stad har hittat tjänsterna
Frida Ringwall, GIS-ansvarig vid Pargas stad, berättar att hon i sitt arbete använder både Paikkatietoikkuna och Paikkatietohakemisto.
– Jag tittar först i Paikkatietoikkuna hurdana datamängder som finns tillgängliga om ett visst ämnesområde antingen som gränssnittstjänst eller datamängder som kan laddas ner, berättar Frida Ringwall.
– I tjänsten får jag samtidigt en uppfattning om hurdana datamängder det är fråga om. Därefter söker jag en gränssnittstjänst från informationsproducenten eller använder datamängden jag laddat ner i kommunens program för geodata, såsom QGIS och ArcGIS, fortsätter Ringwall.
Frida Ringwalls kolleger använder historiska flygbilder som finns i Paikkatietoikkuna och jämför det tidigare läget med dagens läge. Funktionen i fråga är nyttig till exempel vid byggnadstillsyn när byggnadsåret kontrolleras och för att komplettera byggnadsregistret.
Frida Ringwall är också bekant med koordinatomvandlingstjänsten i Paikkatietoikkuna. Hon anser att den är mer praktisk än programmet QGIS när det gäller att omvandla enstaka punkter från ett koordinatsystem till ett annat. Vanligen omvandlar hon kartprojektionen GK23 för kommunen till TM35-koordinatsystemet och vice versa.
Kartlager tillgängliga via gränssnitt
I Paikkatietoikkuna finns även datamängder som Pargas producerat och publicerat som gränssnittstjänst: sammanställning av de ikraftvarande detaljplanerna i Pargas och en guidekarta som kartlager i rasterformat. Metadata för dessa har utarbetats i Paikkatietohakemisto. Samma kartlager finns även i tjänsten Liiteri som tillhandahålls av Finlands miljöcentral.
– När kartlagren är synliga på flera platser, är det enklare för kunderna att hitta dem, säger Frida Ringwall.
Ringwall tillägger att även INSPIRE-förpliktelsen har gjort det motiverat att göra kartlager tillgängliga. Hon berättar att kommunen överväger att göra ytterligare kartlager synliga i Paikkatietoikkuna.
Tidigare var det en annan instans som tog hand om gränssnittstjänsterna och upprätthållandet av metadata för Pargas räkning. Nuförtiden möjliggör de egna verktygen publicering och upprätthållande av gränssnittstjänster som eget arbete.
Pargas utarbetar och upprätthåller metadata i Paikkatietohakemisto
Ringwall har i upprätthållandet av metadata för geodata tagit modell av andra kommuner, men konstaterade att det finns en risk för att eventuella fel upprepas. Hon önskar tydliga anvisningar om vilka uppgifter som ska beskrivas för att metadata ska uppfylla kraven i INSPIRE-direktivet.
Frida Ringwall önskar att det ska vara möjligt att använda de flerspråkiga metadatamallarna i Paikkatietohakemisto fullt ut. Hon saknar exempel på nyckelord som kan underlätta sökbarheten av datamängder. Hon önskar även förhandsifyllda metadatamallar.
– Jag har upptäckt att anvisningarna har förbättrats. Tidigare var det svårt att veta vilken licens som ska eller rekommenderas att ska användas, men nu är situationen klarare, säger Frida Ringwall.
Lantmäteriverket lyssnar gärna på kundernas respons och gör förnyelser
Lena Hallin-Pihlatie, ledande expert vid Lantmäteriverket, berättar att Lantmäteriverket lyssnar på den respons som informationsproducenter ger. I Paikkatietohakemisto nya metadatamallar tillhandahålls nu färdigt de termer och nyckelord som stöder sökbarheten för geodatamängder och -tjänster samt de uppgifter som INSPIRE kräver. Nuförtiden är det också möjligt att kontrollera om metadata är kompatibla med INSPIRE genom att använda INSPIRE-valideringstjänsten i Paikkatietohakemisto.
Som svar vad gäller brister i fråga om flerspråkighet medger Hallin-Pihlatie att det finns utrymme för förbättring i språkstödet i Paikkatietohakemisto. Lyckligtvis kommer situationen att förbättras vid övergången till den nya versionen av programmet GeoNetWork som Paikkatietohakemisto bygger på.
– Vi är mycket nöjda med Paikkatietoikkuna. Tjänsten fungerar bra, också på svenska, berömmer Frida Ringwall.