Syksyllä 2021 alkaneessa Sastamalan Vaunujokilaakson tilusjärjestelyssä kasvatetaan viljelijöiden lohkokokoa.
– Maanomistajat ovat nähneet paljon vaivaa tilakohtaisten suunnitelmien eteen vuoden aikana, kertoo toimitusinsinööri Joel Pulkkinen Maanmittauslaitoksesta.
Maanmittauslaitoksen rooli on kuljettaa maanomistajat tilusjärjestelyn prosessin läpi siten, että maanomistajien toiveisiin vastataan mahdollisimman hyvin ja puolueettomasti, järjestelyn hyödyt yhteiskunnalle ovat suuremmat kuin sen kustannukset ja järjestelystä saataisiin mahdollisimman isot hyödyt viljelyyn.
Peltolohkojen määrä puolittuu ja koko tuplaantuu
Vaunujokilaakson tilusjärjestelyssä peltoa vaihtuu noin 90 hehtaaria ja peltojen lohkokoko tilusjärjestelyalueella kasvaa 3,1 hehtaarista 7,4 hehtaariin. Lohkojen lukumäärä vähenee 74:stä 30:een.
– Käynnistimme alueella myös peruskuivatushankkeen, jossa osa vaihtuvista peltolohkoista salaojitetaan ja lohkojen välisiä ojia putkitetaan. Valtio maksaa puolet kuivatushankkeen kustannuksista, Pulkkinen sanoo.
– Alueen kuivatussuunnittelu valmistuu loppuvuoden aikana ja viljelijät pääsevät uusille pelloilleen keväällä 2023. Ensi vuoden aikana tehdään vielä salaojitus- ja putkitustyöt lohkoilla.
Mikä tilusjärjestely on?
Tilusjärjestely on maanmittaustoimitus, jossa yhdistellään peltomaita isommiksi kokonaisuuksiksi. Tilanne on syntynyt vuosikymmenten saatossa, kun maanviljelijät ovat hankkineet peltoja sieltä, mistä lisää viljelytilaa on tullut myyntiin, kun tiloja on jaettu ja peltoja on ollut vaikea ostaa omien tilusten vierestä. Peltotilusten kokoaminen yhteen säästää viljelijän aikaa, vähentää maatalousliikennettä ja viljelykustannuksia. Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että sen hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset ja että sillä saadaan olennainen parannus tilusten sijoitteluun. Järjestely voidaan toteuttaa, kun sille on maanomistajien vahva kannatus.
Lisätietoja
Toimitusinsinööri Joel Pulkkinen, 050 475 8172, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Maanomistaja Pentti Jarkko, 050 304 9768