Hyppää pääsisältöön

Automaattinen päätöksenteko

Hyödynnämme automaattista päätöksentekoa osassa palveluitamme. Automaattinen päätöksenteko tarkoittaa, että asiasi ratkaistaan automatiikan avulla.

Mitä automaattinen päätöksenteko on?

Automaattinen päätöksenteko perustuu tarkkoihin käsittelysääntöihin. Käsittelysäännöillä varmistetaan esimerkiksi se, että päätöksenteko ei syrji ketään.

Asia voidaan ratkaista automaattisesti ainoastaan, jos ratkaisun voi tehdä suoraan hakemuksen perusteella. Asian ratkaisu siirtyy hakemuskäsittelijälle, jos asian käsittely vaatii lisäselvityksiä tai päätös on kielteinen. 

Mitä tämä tarkoittaa sinun kannaltasi?

Automaattinen päätöksenteko nopeuttaa huomattavasti asiasi ratkaisemista ja saatat saada päätöksen asiaasi heti. Saamastasi päätöksestä käy ilmi, onko asiasi ratkaistu automaattisesti.

Mitkä asiat voidaan ratkaista automaattisesti?

Automaattista päätöksentekoa hyödynnetään vain osassa palveluitamme. Näistä palveluista on tehty käyttöönottopäätös. Käyttöönottopäätöksessä on kerrottu, millä perusteella automaattinen päätöksenteko on otettu käyttöön ja mitä lakeja siinä sovelletaan.

Jos et halua, että asiasi ratkaistaan automaattisesti, hae kiinnitystä tai sähköisen panttikirjan siirtoa paperilomakkeella (suomi.fi).

Kiinnityksen hakeminen

Automaattisella päätöksenteolla ratkaistaan kiinnityshakemuksia ja merkitään kiinnitykset rekisteriin.

Sähköisen panttikirjan siirtäminen

Automaattisella päätöksenteolla ratkaistaan sähköisen panttikirjan siirtäminen uudelle saajalle.

Viranomaisten ilmoitusten merkitseminen 

Automaattisella päätöksenteolla merkitään muiden viranomaisten ilmoittamat muistutustiedot lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.