Hyppää pääsisältöön

Valtatien 4 maantiehanke välillä Hartola - Oravakivensalmi

Toimitusnumero
2021-671802 ja 2021-671818
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Hartola

Toimituksen tarkoitus

Uudenmaan ELY -keskus on hakenut Maanmittauslaitokselta maantietoimitusta koskien Valtatien 4 (vt4) parantamista välillä Hartola-Oravakivensalmi, Hartola. 

Toimituksen tarkoituksena on lunastaa tienpitäjälle tiesuunnitelmassa tietarkoituksiin osoitetut maantiealueet. Toimitus koskee lisäksi yksityisteitä ja laskuojia sekä työnaikaisia liikenne- ja varastointialueita yms.

Toimituksessa lunastustoimikunta lunastaa maantie- ym. alueita, sekä käsitellään korvaukset alueiden luovuttamisesta sekä hankkeesta aiheutuneista haitoista ja vahingoista.

Maantiehanke on valmis, maantiehankkeesta löytyy lisätietoja Väyläviraston internetsivulta: https://vayla.fi/vt-4-hartola-oravakivensalmi

Toimitusinsinööri on jakanut maantiehankeen tieosuuden kahteen eri maantietoimitukseen 2021-671802 (eteläosa) ja 2021-671818 (pohjoisosa).

Toimituskokoukset

Toimituskokoukset pidetään Hartolan kunnantalolla (Kuninkaantie 16, Hartola) seuraavina ajankohtina: 

Toimitus 2021-671818 (pohjoinen tieosuus): Keskiviikkona 26.6.2024 klo 9.00

Toimitus 2021-671802 (eteläinen tieosuus): Keskiviikkona 26.6.2024 klo 13.00

Kokouksen tarkoitus

Lunastustoimikunta tekee maantietoimituksen kaksivaiheisena toimituksena. Ensimmäisessä vaiheessa lunastustoimikunta suoritti maantien, yksityisteiden ja laskuojien haltuunotot, lunastamiset ja määräsi omaisuudesta korvaukset.

Lunastustoimikunta aloittaa toimituksen toisen vaiheen ja lopullisen lunastuspäätöksen sekä korvausten valmistelun. Tämä kokous on maantietoimituksen toisen vaiheen alkukokous.

Kokouksen asialista:
- Lunastustoimikunta esittelee maantietoimitusta
- Tienpitäjä esittelee maantiehanketta
- Konsultti esittelee suoritetut melumittaukset
- Lunastustoimikunta esittelee maantietoimituksen kohteita
- Maanomistajien kuuleminen maantiehankkeesta (asianosaiset voivat esittää näkemyksensä myös kirjallisesti sähköpostilla toimitusinsinöörille tai kirjallisen vaatimuksen yhteydessä)
- Korvausperiaatteiden läpikäynti (lunastustoimikunta ei tässä kokouksessa tee vielä päätöksiä)
- Lunastustoimikunta antaa määräajan vaatimuksille, maastokatselmuksille, vastineille ja sovitaan maastokatselmuksista

Alkukokouksen jälkeen:
- Lunastustoimikunta odottaa vaatimukset ja vastineet
- Lunastustoimikunta suorittaa tarvittavat maastokatselmukset
- Lunastustoimikunta pitää loppukokouksen, jossa lunastustoimikunta mm.
- Vahvistaa lunastettavat alueet
- Tekee rajankäynnit ja rajamerkkien siirrot (jos vanha rajamerkki on jäänyt tien alle)
- Tekee tarvittavat tilusvaihdot- ja järjestelyt
- Määrää korvaukset
- Lopettaa toimituksen

Maastotyöt:
Maanmittauslaitoksen maastokartoittaja on paaluttanut maantiealueet maastoon lain liikennejärjestelmästä ja maanteistä 5 §:n mukaisesti 2 metrin etäisyydelle ojan, tieluiskan tai -leikkauksen ulkosyrjästä. Lainsäädännön mukainen 2 m maantiealue tien rakenteista mitattuna ei kaikissa kohdin mahdu haltuunoton rajan sisälle. Mikäli kiinteistön kohdalla on haltuunoton ylittävää maantiealuetta, alue on korostettu kiinteistökohtaisessa kartassa
punaisella yhtenäisellä viivalla ja ylittävän alueen pinta-ala on kirjattu Lunastettava omaisuusluetteloon. Maastokartoittaja vielä tarkentaa mittauksia ja paalutuksia maastossa kesällä 2024. Lopullinen toimituskartta tehdään valmiiksi maantietoimituksen toisen vaiheen loppukokoukseen mennessä. Tämän kokouskutsun mukana on alustava kartta maantiealueesta.

Yleistä:
Maantietoimituksen pidetyissä kokouksissa lunastustoimikunta on käsitellyt jo maantiealueita, laskuojien- ja yksityisteiden alueita sekä yksityisteiden tieyksiköinnit. 

Tarvittavat maastokatselmukset pidetään alkukokouksessa määrättävänä ajankohtana. Läsnäolo kokouksessa ei ole välttämätöntä, toimitusinsinööri lähettää toimituspöytäkirjan kaikille asianosaisille kokouksen jälkeen. 

Korvauksista

Kaksivaiheinen toimitus:
Maantietoimitusta on haettu kaksivaiheisena toimituksena. Ensimmäisessä vaiheessa lunastustoimikunta on käsitellyt ja ratkaisut lunastusasiat ja niihin liittyvät kohteenkorvaukset, jotka lunastustoimikunta on jo voinut ratkaista toimituksen alkuvaiheessa.

Toisessa vaiheessa lunastustoimikunta käsittelee ja ratkaisee ratkaisemattomien lunastusasioiden + korvausasioiden (kohteen-, haitan-, vahingon- ja kustannustenkorvaukset) lisäksi myös asiat, jotka koskevat aikaisemman toimituksen lopettamisen jälkeen lunastuksen kohteeseen tehtäviä muutoksia.

Korvaukset:
Lunastustoimikunta käsittelee korvaukset toimituksen kuluessa pääosin viran puolesta, mutta asianosaisia kehotetaan tekemään korvausvaatimus, mikäli kiinteistöön kohdistuu vahinkoja tai haittoja tiehankkeen johdosta.

Korvausten pääasiallinen käsittely tapahtuu myöhemmin pidettävissä jatkokokouksissa. Lunastustoimikunta määrittää korvaukset lainsäädännön ja ohjeistusten mukaisesti.

Yhteystiedot

Maanmittauslaitos (maantietoimitus): 
- Toimitusinsinööri Tuomas Häkkinen (0400-294555, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi)

Uudenmaan ELY -keskus (tienpitäjä, maanhankinta): 
- Maanhankintavastaava Merja Rajala (0295 021 332, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi )

Konsultti LandPro Oy (maanhankinta): 
- Maanhankinnan asiantuntija Katja Palmu (040-5933486, etunimi.sukunimi@landpro.fi)

Väylävirasto (projektipäällikkö): 
- Projektipäällikkö Juha-Pekka Hämäläinen (029 534 3563, etunimi.sukunimi@vayla.fi)