Hyppää pääsisältöön

Paikkatietoikkunaa hyödynnetään työtehtävissä useilla aloilla – näin käyttäjät arvioivat palvelua

Paikkatietoikkuna on monille tarpeen työtehtävien hoidossa. Tämä selvisi kysyttyämme palvelun käytöstä. Saimme syksyllä 2024 avoinna olleeseen kyselyymme yli 1 000 vastausta. Mikä ilahduttavinta, vastaajat ovat kovin tyytyväisiä: Paikkatietoikkuna sai kouluarvosanaksi 8,9.

Asiantuntija käyttämässä Paikkatietoikkunaa.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Helppokäyttöinen ja työtä nopeuttava palvelu 

Noin kaksi kolmasosaa kyselyymme vastanneista kertoi käyttävänsä Paikkatietoikkunaa työtehtävissään, ja valtaosa heistä tarvitsee sitä päivittäin tai viikoittain. Suurin vastaajaryhmä työskentelee tutkimus- ja asiantuntijatehtävissä. Myös kolme muuta toimialaa erottuivat vastauksista selvästi: maa-, metsä- ja kalatalous, kunnat ja kaupungit sekä rakennusala. Muiden toimialojen joukosta nousevat esiin energia- ja pelastusala. Moni käyttää palvelua myös vapaa-ajalla, opetuksessa tai opinnoissa.

Vastanneet arvostavat erityisesti Paikkatietoikkunan helppokäyttöisyyttä ja laajaa valikoimaa kartta-aineistoja, joita voi tarkastella päällekkäin. Moni kertoi työnsä nopeutuvan, kun saa tarvitsemansa tiedot kätevästi yhdestä paikasta. Tästä hyötyvät erityisesti he, jotka tarvitsevat kartta-aineistoja työssään, mutta joilla ei ole paikkatietoalan syväosaamista. 

Myös monet heistä, jotka hakevat aineistot paikkatieto-ohjelmistoihin rajapinta- tai latauspalveluista tarkempia analyysejä varten, kertoivat katsovansa aineistoja ensin Paikkatietoikkunasta. Näppärä selainkäyttöliittymä on nopeasti saatavilla ja useimmissa tehtävissä riittää kartta-aineistojen tarkastelu visuaalisesti.

Esimerkkejä vastauksista kysymykseemme, millaisiin työtehtäviin käytät Paikkatietoikkunaa:

"Erilaisiin luonnonympäristöön liittyviin selvityksiin, suunnitteluun jne. Paikkatietoikkuna toimii tukena myös eri organisaatioiden välisessä yhteistyössä."

"Suunnittelen työkseni teitä, Paikkatietoikkuna on käytännössä aina auki ja katselen sieltä kaikkea mahdollista. Ilman sitä en oikein voisi edes työskennellä."

"Kaavoitus- ja arkkitehtisuunnitteluun. Tarkastelen maastoja ja niiden korkeuksia. Otan otteita kaavaselostuksiin jne. Korkeusprofiili on erityisen tärkeä ja maastokartta. Samoin kiinteistörajat ja tiedot sekä erilaiset maaperään, luontoon ja vesiin liittyvät tiedot." 

Monipuoliset karttatoiminnallisuudet - historialliset ilmakuvat tärkeitä 

 Vastaajat pitivät Paikkatietoikkunan tärkeimpinä ominaisuuksina karttatasojen hakua ja paikkahakua, matkojen ja pinta-alojen mittaamista, maastoprofiilityökalua ja historiallisten ilmakuvien katselua. Maanmittauslaitoksen taustakarttojen lisäksi ylivertaisesti käytetyimpiä aineistoja ovat vuonna 2021 palveluun lisätyt historialliset ilmakuvat, sillä niiden avulla voidaan tarkastella muun muassa maankäytön muutoksia. Myös kiinteistörajat ja -tunnukset, rinnevarjoste ja suojelualueet ovat tärkeimpien aineistojen joukossa. 

Saimme runsaasti kehitysehdotuksia, joista osa liittyi palvelun ominaisuuksien hiomiseen ja osa karttatasoihin, joita toivottiin lisää, muun muassa vanhoja karttoja. Oli myös pyyntöjä, että toimivaa konseptia ei muutettaisi. Jatkamme vielä palautteiden läpikäyntiä ja pyrimme löytämään käyttäjien tärkeimmät toiveet palvelun kehittämiseksi.

Esimerkkejä vastauksista kysymykseemme, mitkä karttatasot ovat mielestäsi tärkeimpiä taustakarttojen lisäksi: 

"Paikkatietoikkunan aineiston runsaus on sivun vahvuus. Käytän monipuolisesti paljon eri tiedostoja yhdessä ja erikseen, mm. Tukesin, gtkn, ympäristökeskuksen, museoviraston aineistoja. Käytän ikkunaa tutustuessa uuteen alueeseen, ennen kuin lataan avointa dataa omalle koneelle."

"Valtion ympäristöhallinnon töissä olen hyödyntänyt eniten historiallisia ilmakuvia, hydrologisia aineistoja, pintavesien virtausmalleja ja maastoprofiilityökalua."

"Historialliset ilmakuvat ovat käteviä, kun niitä voi selata aikajanana, jolloin näkee helposti kehityskaaren. Ehkä joskus myös Vanhat painetut kartat löytyisivät näin? Maaperä- ja kallioperäkartat ovat tärkeitä, näitä on yllättävän harvojen kuntien karttapalveluissa. Kiitos mahtavasta palvelusta!" 

Paikkatietoikkuna perustuu yhteistyöhön 

Paikkatietoikkuna on Suomen kansallinen INSPIRE-geoportaali. Se tarjoaa näkymän suomalaiseen paikkatietoon ja edistää paikkatietojen yhteiskäyttöä, mikä on yksi Maanmittauslaitoksen tehtävistä. Paikkatietoikkuna kokoaa yhteen paikkaan saataville tällä hetkellä lähes 3 000 karttatasoa noin 70 tiedontuottajaorganisaation avoimista rajapintapalveluista. Kaikkien tiedontuottajien kanssa tehdään sopimus lisättävistä karttatasoista.

Paikkatietoikkunan tekninen toteutus perustuu avoimen lähdekoodin Oskari-ohjelmistoon. Sillä on useita sisarpalveluita, kuten Suomen väylät, Karttapaikka, Tampereen, Lounaistiedon, Traficomin ja HSY:n karttapalvelut. Oskari-ohjelmiston kehittämistä ohjataan Oskari-verkostossa. Toukokuussa se järjestää  kaikille avoimen verkostopäivän.

Tässä vielä kaksi Paikkatietoikkunasta saamaamme palautetta:

"Julkisilla verorahoilla ja eri organisaatioiden rahoilla tehtyjen tietojen vapaa käyttö. Parempaa ei ole tarjolla."

"Nopeasti toimiva, ilmainen ja verkkopohjainen (ei taas yhtä äppiä lisää) karttapalvelu jossa hyvät taustakartat ja paljon erilaisia mielenkiintoisia julkisia aineistoja. Eli miksi en käyttäisi juuri Paikkatietoikkunaa?! Veromarkat well spent"! 

Lue lisää: 

Uusimmat palvelutiedotteet