Tuotannon tilannekartta
Tuotannon tilannekartta tarjoaa erityisesti kunta- ja organisaatioasiakkaille ajantasaista tietoa muun muassa ilmakuvausten, laserkeilausten sekä maastotietojen ajantasaistuksen etenemisestä.
Palvelu antaa visuaalisen näkymän sidosryhmiä kiinnostavasta tuotantotilanteesta. Palvelun avulla voi seurata tiedonkeruun ja aineistojen käsittelyn vaiheita sekä peruspaikkatietojen ajantasaistustyön etenemistä alueittain.
Palvelussa valitaan minkä aihealueen kattavuutta ja sisältöä haluaa tarkastella ja valinnan mukaan palvelu antaa karttanäkymän katsottavaksi. Palvelun avulla voit saada vastauksia kysymyksiin, kuten:
- Missä Maanmittauslaitos tänä vuonna tekee ilmakuvauksia?
- Milloin ilmakuvat näkyvät eri verkko- ja rajapintapalveluissa?
- Missä Maanmittauslaitos tänä vuonna tekee laserkeilauksia?
- Milloin aineistot saa käyttöönsä latauspalvelusta?
- Milloin VTJ-PRT-analyysin tilannut asiakas voi odottaa työn valmistumista?
- Miten 3D-rakennusdatan tuotanto etenee?
- Miten ajantasaista on korkeusmalli KM2 ja Maastotietokanta -aineistojen sisältö?
Palvelun sisältö
Tuotannon tilannekartalla avautuu näkymä karttaan, josta voit valita, mitä teemaa tarkastelet. Teemoja ovat:
- KM2-korkeusmalli: Korkeusmallin (KM2) ajantasaistus tehdään pääosin laserkeilausaineistojen avulla. KM2 ajantasaistus etenee Kansallisen laserkeilausohjelman mukaisesti.
- VTJ-PRT-linkitys: Rakennusten linkityksessä Maanmittauslaitos etsii maastotietokannan rakennuksille vastinrakennukset väestötietojärjestelmästä. Linkityksessä maastotietokannan rakennukselle tallennetaan vastinrakennuksen pysyvä rakennustunnus, käyttötarkoitus ja kerrosluku. Linkitystä toteutetaan yksi kunta kerrallaan. Kunta voi tilata linkityksen Maanmittauslaitokselta. Lisätietoja linkitystyöstä.
- 3D-rakennukset: 3D rakennukset tuotetaan laserkeilausaineistoista. Tuotanto etenee Kansallisen laserkeilausohjelman mukaisesti. Tuotanto alkaa talvella 2022.
- Vesistön perusyksiköinti.
- Ilmakuvaus: Suomi on jaettu alueisiin, jotka ilmakuvataan kolmen vuoden välein. Pohjoisimmassa Lapissa kuvaukset tehdään kahdentoista vuoden välein. Valitsemalla tämän teeman voit tarkastella, missä ilmakuvauksia on tehty ja missä niitä tehdään tulevaisuudessa. Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin ilmakuvauksesta MML:n UKK-sivuilta, valitse valikosta Maastotiedon ylläpito, ilmakuvaus ja laserkeilaus.
- Ilmakuviin perustuva ajantasaistus
- Laserkeilaus: Maanmittauslaitos tekee maastotietojen päivitystä varten ilmakuvauksia ja laserkeilauksia. Laserkeilausaineistoa kerätään kuuden vuoden sykleissä kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaisesti. Suomi on jaettu alueisiin, jotka laserkeilataan kuuden vuoden välein. Valitsemalla tämän teeman voit tarkastella, missä laserkeilauksia on tehty ja missä niitä tehdään tulevaisuudessa. Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin laserkeilauksesta MML:n UKK-sivuilta, valitse valikosta Maastotiedon ylläpito, ilmakuvaus ja laserkeilaus.
Kun olet valinnut teeman, näet, mitkä alueet ovat suunnitteilla, tekeillä tai tehtyinä. Etenemistä kuvataan värisymbolein:
- Punainen: Alue on suunnitteilla
- Keltainen: Alue on tekeillä
- Vihreä: Alue on tehty
Voit suodattaa valittua näkymää karttaruudusta löytyvän työkalun avulla, esimerkiksi hakemalla vain tietyltä alueelta tietoa. Teeman alla on teemaan liittyviä seuranta-attribuutteja, joita voit halutessasi klikata päälle ja pois päältä.