Det förändrade klimatet har en stor inverkan på vattendragen i de norra regionerna. I takt med att extrema väderfenomen ökar behövs mer exakt information om vattendragen.
Forskarna har gjort mätningar med en unik mobil forskningsutrustning i Vanda å, Oulanka älv, Tana älv och dess bifåra Pulmankijoki. Det här är en av de första gångerna i världen som data om åar och älvar och deras avrinningsområden tas fram med denna noggrannhet.
I mätningarna deltar Geodatacentralen vid Lantmäteriverket, Åbo universitet, Aalto-universitetet, Finlands miljöcentral och Uleåborgs universitet.
– Det förändrade klimatet påverkar miljön kring åar och älvar. En exakt tredimensionell modell av älvfåran och dess förändringar hjälper oss att förstå hur översvämningar och förändrade snö- och isförhållanden omvandlar vattenmiljöer, och vilka risker detta eventuellt kan innebära för både den obebyggda och den byggda miljön, säger forskningsprofessor Harri Kaartinen från Lantmäteriverkets Geodatacentral.
Mätningarna kommer att resultera i en höjdmodell som täcker älvfåran och avrinningsområdet, vilket bidrar till att upptäcka erosion och förändringar, till exempel efter en översvämning. Annat som mäts är bland annat hur sediment rör sig, vattnets strömningshastighet och strömningsriktning och förändringar i älvfåran. Denna forskningskunskap kan användas för att förutse hur åar och älvar påverkas sig i extrema situationer, till exempel vid plötsliga kraftiga regn.
Forskarna kommer att använda ny mobil utrustning, bland annat en robotbåt, en undervattensdrönare och laserskannrar för undervattensbilder. Laserskannrar används också från luften där de är kopplade till drönare, och den täta laserpuls som de avger möjliggör en exakt modellering av topografin på markens och åns eller älvens botten. Många av instrumenten har specialutvecklats för undersökning av vattendrag och de ger information som tidigare inte varit tillgänglig.
Det allt varmare klimatet avspeglas i vattendragen
Det finns redan tecken på förändringar i vattendragen. Det tyder på att klimatförändringen har en särskilt stark inverkan i de norra regionerna.
– Våren börjar två veckor tidigare i Oulanka, och den årliga medeltemperaturen har stigit med tre grader jämfört med för 50 år sedan. Vårfloderna har kommit tidigare och varit mindre på grund av milda och snöfattiga vintrar. Översvämningar under andra årstider har däremot ökat i takt med ökad nederbörd, vilket påverkar till exempel hur näringsämnen och föroreningar rör sig i vatten, säger Linnea Blåfield, forskare vid Åbo universitet.
Ny forskningsdata kan användas för att bygga en digital modell, en så kallad digital tvilling, för att modellera de faktorer som påverkar vattendrag och de förändringar som pågår. Syftet med undersökningen är att vägleda mänskliga åtgärder och beslutsfattande så att man ska kunna förbereda sig bättre för extrema väderfenomen.
Mer information
- Forskningsprofessor Harri Kaartinen, Geodatacentralen vid Lantmäteriverket, +358295314756, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi(laserskannrar)
- Linnea Blåfield, doktorand, forskare, Åbo universitet, +358505400912, linnea.m.blafield@utu.fi(klimatförändringens inverkan på älvarna Oulanka och Pulmankijoki)
- Professor Petteri Alho, Åbo universitet, +35829450 2115, mipeal@utu.fi(robotbåt)
- Biträdande professor Eliisa Lotsari, Aalto-universitetet, +358504732282, eliisa.s.lotsari@aalto.fi (undervattensdrönare, istäcke på åar och älvar)
Flaggskeppet för digitalt vatten (DIWA), som finansieras av Finlands Akademi, kommer att möjliggöra en grön och digital övergång till digitala tvillingar av vattendragen. I samarbetet deltar Uleåborgs universitet, Åbo universitet, Aalto-universitetet, Finlands miljöcentral, Geodatacentralen vid Lantmäteriverket FGI och Meteorologiska institutet samt ett brett nätverk av aktörer inom den finska vattensektorn. Undersökningen omfattar också Freshwater Competence Centre, som finansieras av Finlands Akademi och programmet NextGenerationEU RRF samt projekten Green-Digi-Basin och Hydro-RI-Platform.