Från stadsmodell mot stadsdatamodell
Kangasala med cirka 33 000 invånare inledde byggandet av stadsmodellen i ett gemensamt projekt med Sastamala, Nokia och Valkeakoski städer. Utöver att ta stadsmodellerna i bruk hade projektet som mål att skapa processer för att ta stadsmodellen i bruk i planläggning samt utreda möjligheterna att utvidga modellens användning till andra funktioner i städerna.
– Hos oss började arbetet i det tätaste tätortsområdet och fortsatte till stadens hela område. I år togs modellen i produktionsanvändning och publicerades också på nätet. Nu kan vi i praktiken tillämpa den modell som fungerat väl i försöken, berättar lantmäteriingenjör Simo Veijalainen hos Kangasala stad.
Stadsmodellens kommande användningsområden bör beaktas från början i planeringen. Kangasalas 3D-stadsmodell fungerar framöver som stöd för planering, till exempel i illustrativa bilder i planer, vid marknadsföring av tomter och i presentationsmaterial för andra planer. Stadsmodellen underlättar också till exempel att analysera nya byggnaders skuggområden och dagvattnets naturliga rörelser.
I framtiden kan uppgifter och tjänster som staden producerar kopplas till stadsmodellen till en åskådlig stadsdatamodell, vilket ger ännu bättre möjligheter till dialog mellan stadsbor, beslutsfattare och planerare.
– Samarbete med andra kommuner lönar sig. Därigenom kan man lösa problem och utbyta erfarenheter. Samtidigt spar man tid och pengar. Man bör också utreda finansieringsmöjligheter tillsammans, uppmuntrar Veijalainen.
Kangasalas stadsmodell upprätthålls på Tammerforsregionens gemensamma server. I underhållet utnyttjas terrängmätningar, drönardata, Lantmäteriverkets datamängder samt konsultarbete.
– Underhållsprogrammens förmågor bör klarläggas och underhållet planeras redan i stadsmodellens planeringsfas. Det krävs också ekonomiska och personella resurser i alla faser av arbetet, summerar Veijalainen.
Bekanta dig med webbläsarversionen av Kangasalas stadsmodell
Datamängder från Lantmäteriverket för byggare av stadsmodeller
För byggande av stadsmodeller erbjuder Lantmäteriverket laserskanningsdata, på vars grund man kan modellera till exempel byggnader och andra objekt i den byggda miljön samt en höjdmodell för markytan. Datamängdens punkttäthet är 5 punkter/m2 och anskaffningen kräver en användarrättighet som är avgiftsbelagd.
– Dessutom tillhandahåller vi avgiftsfria, färdigproducerade 3D-modeller för byggnader samt en höjdmodell för markytan. Båda modellerna grundar sig på laserskanningsmaterial, och med deras hjälp kan kommunerna komplettera sina egna geodatamängder. 3D-byggnader har producerats för en del av laserskanningens produktionsområden och markytans höjdmodell för hela Finland. Alla våra datamängder är tillgängliga i Lantmäteriverkets filtjänst, berättar Taneli Hiltunen, ledande expert hos Lantmäteriverket.
Geografiska datamängder produceras i såväl kommuner som statsförvaltningen, och kombinering av datamängder och samarbete görs redan idag. Stadsmodelldatamängder modelleras dock med andra noggrannheter och genom andra processer. Framöver är målet att förbättra datamängdernas interoperabilitet speciellt ur underhållsperspektiv.
– Lantmäteriverket producerar datamängder riksomfattande, och det kan påverka möjligheterna att använda datamängden från fall till fall. Om kommunen har frågor i anslutning till stadsmodelleringsprocessen eller Lantmäteriverkets datamängder kan man kontakta Lantmäteriverket, säger Hiltunen.
Nya kommunrepresentanter söks till geodatasamarbetet mellan kommunerna och statsförvaltningen
Kommunforumet för geodata PAKU representerar kommunerna i statsförvaltningens utveckling av geodatalösningar. För kommunrepresentanter med intresse för digitalisering av geografisk information är PAKU ett bra ställe att nätverka, dela kunskap och påverka. Verksamheten grundar sig på digitala möten som ordnas några gånger per år. Forumet har redan fler än 260 medlemmar och nya tas med kontinuerligt.
PAKUs koordineringsgrupp styr kommunforumets verksamhet och främjar samarbete mellan kommuner och statsförvaltningen i geodataprojekt. Sammankallande för gruppen är Lantmäteriverket. Koordineringsgruppen som samlas en gång i månaden för att diskutera aktuella ärenden bildas av en mångsidig grupp experter från kommuner och statsförvaltning.
Nu söks nya kommunrepresentanter till koordinationsgruppen. Genom att delta i gruppens verksamhet och diskussioner kan kommunrepresentanterna påverka gemensamt behandlade frågor nu och i framtiden. Stadsmodellen och anknutna datamängder och tjänster är exempel på ämnen som koordineringsgruppen behandlat.
Om du vill bli kommunrepresentant i PAKUs koordineringsgrupp, anmäl ditt intresse genom att skicka ett meddelande till kuntafoorumi(a)maanmittauslaitos.fi.
Anmäl dig som medlem i Kommunforumet för geodata och abonnera på nyhetsbrevet (webbformulär)
Mer information
Kommunforumet för geodata:
- Petri Kapanen, geodataplanerare, (ordf. i koordineringsgruppen), 0400 742 008, fornamn.efternamn@varkaus.fi
- Teppo Ahonen, ledande expert, 040 861 1479, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi
Lantmäteriverkets datamängder lämpade för stadsmodeller:
- Taneli Hiltunen, ledande expert, 050 472 5862, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi