Under våren tar sig forskare vid Lantmäteriverket an problemet med identifiering av positioneringsstörningar och motåtgärder. Ett av ämnena för undersökningen som utförs av Geodatacentralen vid Lantmäteriverket är säker och pålitlig användning av positionering.
– Vi håller nu på att ta fram en prototyp av en enhet som ska identifiera störningar och varna användaren i realtid. Tanken är också att lagra positioneringsdata och inom projektet utvecklas också metoder för att bearbeta flygbilder i fall av GNSS-störning, säger Mika Saajasto, äldre forskare vid Lantmäteriverket.
Forskning hjälper till att minimera de växande riskerna för störningar
Störning av satellitpositionering i Finland har ökat kraftigt sedan 2022. Enligt Traficom kom det bara i maj 2024 in 1 200 anmälningar om GNSS-störningar från flygtrafiken inom Finland, när anmälningarna ett år tidigare var 239.
Störningarna är skadliga för användare av satellitpositionering, till exempel flyg- och sjötrafik. De innebär också risker för Lantmäteriverkets årliga flygfotografering och laserskanning som inleds på våren och som görs för att samla in data av kritisk betydelse för samhället, till exempel för Försvarsmakten, Gränsbevakningsväsendet, Livsmedelsverket och skogs- och natursektorerna. Förra året förstördes vissa data i sydöstra Finland på grund av störningar. Laserskannings- och flygfotograferingsdata ger skogssektorn och förebyggandet av översvämningar ekonomiska fördelar som uppgår till tiotals miljoner euro per år. Om datainsamlingen misslyckas får det konsekvenser för dem som använder uppgifterna.
Det finns ett ständigt behov av lösningar för att hantera störningar som utvecklats genom forskning. Forskningsprojektet om positioneringsstörning och störningstålighet för GNSS-mottagare, som inleds i april 2025, kommer att pågå till mars 2027. Projektet delfinansieras av Europeiska unionen och finansieras av NTM-centralen i Norra Karelen i form av Eruf-finansiering. Fältarbetet inom forskningen, som datainsamling och testning av prototypen, kommer att utföras i Joensuu.
Lantmäteriverket genomför projektet i samarbete med företag. Projektet sker i samarbete med Kelluu och Septentrio och involverar även CareliaForest, Ponsse och Arbonaut.
Mer information
Mika Saajasto, äldre forskare, Lantmäteriverket +358 29 531 4314, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi