Hoppa till huvudinnehåll

Fastighetsstatistiken visar inga tecken på uppgång i marknaden

Statistik över fastighetstransaktioner under januari-augusti visar att fastighetsaffärerna minskade med ytterligare en procent jämfört med samma period förra året. Det var en stor regional variation i antalet transaktioner och förändringar i prisnivåerna för småhus. Lantmäteriverket sammanställde köpeskillingarna för fastigheter och antalet transaktioner från början av 2024 till slutet av augusti.

Harjakattoisia omakotitaloja kesällä
Bild:
Riku Nikkilä

Utmaningarna inom fastighets- och byggsektorn fortsätter att avspeglas i antalet fastighetstransaktioner som slutfördes under första halvåret. Den nedgång i handeln som inleddes hösten 2022 fortsätter, om än i mildare grad. Årets handelsvolymer ligger fortfarande på samma nivå som under recessionsåren i början av 1990-talet. 

− Fram till början av oktober har det gjorts 36 000 fastighetsköp, vilket är 1 procent mindre än under motsvarande period förra året. År 2023 var det svagaste året under 2000-talet, så en jämförelse med enbart förra året ger inte en rättvisande bild av den övergripande situationen på längre sikt, säger Saara Saari, registerchef på Lantmäteriverket.

Fastighetspriserna har planat ut och medianpriserna ligger på samma nivå som ett år tidigare. 

Uppgifterna framgår av Lantmäteriverkets köpeskillingsstatistik för fastigheter, en e-tjänst som är öppen för alla. Uppgifterna uppdateras månatligen i e-tjänsten baserat på data i Lantmäteriverkets köpeskillingsregister över fastigheter, som bildas utifrån köpvittnenas anmälningar. 

Fortsatt nedgång i antalet småhusförsäljningar

Detaljplaneområden

I år har cirka 4 000 representativa småhusaffärer i detaljplanerade områden genomförts fram till slutet av augusti. Detta är cirka 11 procent färre än under samma period förra året. Den genomsnittliga prisnivån för småhusköp i detaljplanerade områden steg något under början av året jämfört med förra året, med ett medianpris på 165 000 euro, vilket var cirka 2 procent högre än under samma period förra året.

 − Jämför man landskapen hade Nyland den högsta genomsnittliga prisnivån med ett medianpris på nära 318 000 euro.  Detta är nästan på samma nivå som förra året. Antalet transaktioner var dock cirka 12 procent färre än förra året. I Fastlands-Finland betalades det näst mest för småhus i Birkaland, i genomsnitt 210 000 euro. Det är cirka 2 procent mer än förra året. Även i Birkaland minskade försäljningsvolymerna, med cirka 6 procent. Medianpriset i Egentliga Finland sjönk däremot med 1,5 procent till 194 000 euro, men antalet transaktioner ökade med cirka 8 procent. Av de övriga landskapen med större handelsvolymer ökade handelsvolymerna i Satakunta och Södra Österbotten, säger Jere Talla, ledande expert vid Lantmäteriverket.

Granskat per kommun gjordes det största antalet transaktioner med småhus i detaljplanerat område i Lahtis, 114 stycken. Det näst största antalet transaktioner gjordes i Björneborg, 111 stycken, det tredje största i Kouvola, 109 stycken, och det fjärde största i Uleåborg, 105 stycken. 

I huvudstadsregionen gjordes flest transaktioner i Vanda, 97 stycken. Detta var cirka 12 procent färre än förra året. Medianen för köpeskillingar i Vanda var 355 000 euro. Detta är cirka 2 procent mindre än förra året. I Helsingfors gjordes 62 transaktioner. Minskningen av antalet transaktioner jämfört med förra året var cirka 5 procent. Medianen för köpeskillingar i Helsingfors steg med cirka 1,5 procent till 466 500 euro. I Esbo minskade antalet transaktioner med ca 12 procent och medianpriset steg med ca 11 procent. I Esbo gjordes 86 transaktioner och medianpriset för transaktionerna var 597 500 euro. 

Bland de övriga storstäderna ökade handelsvolymerna med cirka 19 procent i Lahtis, cirka 17 procent i Åbo och cirka 6 procent i Tammerfors. Medianen för köpeskillingar var högre än under motsvarande period 2023, cirka 18 procent högre i Lahtis, cirka 1 procent högre i Åbo och cirka 2 procent högre i Tammerfors. 

Bland de större städerna minskade antalet transaktioner med cirka 42 procent i Jyväskylä och med cirka 22 procent i Uleåborg. Medianen för köpeskillingar i Jyväskylä steg med ca 2 procent. I Uleåborg sjönk medianpriset med 12 procent.

Glesbygdsområden

I år har cirka 2 700 representativa köp av småhus i glesbygden gjorts, vilket är 6 procent färre än under motsvarande period förra året. Medianpriset var cirka 88 000 euro, vilket är 7 procent mindre än under motsvarande period förra året.

− Jämför man den genomsnittliga prisnivån i glesbygdsområden för de olika landskapen betalade man mest för småhus i Nyland, i genomsnitt cirka 190 000 euro. I Fastlandsfinland var det endast Egentliga Finland och Birkaland som nådde ett medianpris på över etthundra tusen euro, med 120 000 euro respektive 116 000 euro, säger Jere Talla. 

Lantmäteriverkets handelsstatistik omfattar endast fastigheter på egen tomt och därmed inte fastighetsaktier, bostadsaktier och egnahemshus på hyrestomter.

Medianpriset på fritidshus sjönk med 17 procent i Nyland

Det gjordes cirka 1 540 affärer med fritidshus som gränsar till en strand i stranddetaljplanerat eller ett generalplanerat område, vilket är 3 procent fler än under samma period förra året. Medianpriset för fritidshus låg på samma nivå som förra året, dvs. runt 90 000 euro.

− Försäljningen av fritidshus tog fart under sommaren. Det fanns dock stora regionala skillnader i volymer och priser för köp av fritidshus.  Granskat per region noterades det största antalet försäljningar av stugor med egen strand i planlagda områden fortfarande i Södra Savolax, men ändå cirka 21 procent färre än ett år tidigare. I landskapen med näst flest transaktioner, Birkaland och Mellersta Finland, skedde också en minskning av handelsvolymerna jämfört med förra året. Däremot var ökningen av antalet transaktioner större i Egentliga Tavastland, Södra Karelen och Nyland, säger Jere Talla. 

I början av året var priset för ett fritidshus med strand i planlagt område högst i Nyland, i genomsnitt cirka 183 000 euro, där medianpriset sjönk med 17 procent jämfört med för ett år sedan.  De näst dyraste semesterbostäderna fanns i Egentliga Finland, cirka 150 000 euro, i Päijänne-Tavastland, cirka 130 000 euro och i Satakunta cirka 120 000 euro.

Antalet köp av skogslägenheter och medianpriset på samma nivå som förra året

Fram till slutet av augusti i år hade cirka 2 600 representativa köp av skogslägenheter på mer än två hektar och med enbart skog gjorts i hela landet. Detta är samma antal som under motsvarande period förra året.

− Siffrorna för första halvåret visade på en liten nedgång i antalet köp av skogslägenheter. Nedgången i handelsvolymerna har dock avstannat. Högre priser på rundvirke och sjunkande räntor har klart ökat intresset för att förvärva skogslägenheter, säger Esa Ärölä, ledande expert vid Lantmäteriverket som analyserat statistik över handel med skog.

− Det största antalet köp av skogslägenheter gjordes liksom tidigare år i Norra Österbotten, 405 stycken. Antalet transaktioner ökade med 14 procent jämfört med motsvarande period förra året. Den näst livligaste handeln med skog skedde i Lappland, där cirka 220 transaktioner genomfördes. Antalet köp av lägenheter i Lappland ökade med 8 procent.

- Medianpriset per skogshektar var cirka 3 950 euro.     Köpeskillingarna för skogslägenheter var lika höga som förra året. I mitten av förra året nådde medianpriset på skog sin högsta nivå, varefter prisnivån sjönk något mot slutet av året. Prisnedgången stoppades av den prisuppgång på timmer och massaved som inleddes i början av året och som har fortsatt fram till idag, fortsätter Ärölä.

Den dyraste skogen fanns i Egentliga Tavastland och Egentliga Finland, cirka 5 900 euro per hektar. Skogen var nästan lika dyr i Päijänne-Tavastland. Den billigaste hektaren skog kunde köpas i Lappland, till ett genomsnittspris på cirka 1 400 euro. 

Handeln med åker var fortsatt livlig, med en liten ökning av åkerpriserna

Fram till början av september hade cirka 516 representativa köp av åker med över 2 hektar enbart åker gjorts i hela landet. Det är 10 procent fler än under motsvarande period förra året. Den mest aktiva handeln med åker skedde i Södra Österbotten, där 94 åkerköp genomfördes. Detta är 1,5 procent fler än förra året. Näst flest köp gjordes i Norra Österbotten, 82 stycken. I år var ökningen nästan 35 procent. Det gjordes också ett stort antal åkerköp i Egentliga Finland, 60 stycken.

Medianpriset för åker under januari-augusti i år var 8 850 euro per hektar. Detta är 4 procent mer än under motsvarande period förra året. De dyraste åkrarna fanns i landskapet Egentliga Finland, där medianpriset var cirka 11 200 euro per hektar. Billigast var åker i Lappland, cirka 2 900 euro per hektar.

Obs! De priser som anges i meddelandet är nominella priser. 

Mer information

Ta del av statistiken på webben https://khr.maanmittauslaitos.fi Statistiken över köpeskillingar kan granskas som tabeller enligt tidpunkten för köpet, platsen och fastighetens användningsändamål.

På de tematiska kartorna i Paikkatietoikkuna kan du se statistik för valda regionala indelningar, antingen för ett enskilt år eller som en tidsserie. Se statistik över fastighetstransaktioner på de tematiska kartorna.

Om statistiken över fastighetshandel

Registerchef Saara Saari, 050 304 8391

Ledande expert Jere Talla, 050 471 0547

Ledande expert Esa Ärölä, 040 180 1301

E-postadresserna har formatet fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi.

Frågor om specifika fastighetsköp

Lantmäteriverkets kundservice, 029 530 1110 (mån–fre 9–16.15)

Fastigheter
Fastighetsköp
Information till medierna

Nyheter och artiklar