Hoppa till huvudinnehåll

Fler än 30 000 upp till 150 år gamla kartor nu som geografisk information

Lantmäteriverket publicerade sitt gamla kartmaterial som sk. georefererad geografisk information, där pärlorna är bland annat generalkartan över Finland, sockenkartorna och ryska topografiska kartor. Materialet är tillgängligt som öppna data i tjänsten Paituli.

Bilden visar två gamla kartor sida vid sida från åren 1864 och 1951.
Generalkartbladet F4 från 1864 och 1951
Bild:
Lantmäteriverket

Gamla kartor är en verklig skattkammare för yrkesmänniskor. Exempelvis vid tolkningen av förändringarna i naturmiljön och markanvändningen kan en gammal karta vara den enda källan. Det äldsta publicerade materialet är Generalkartan över Finland, som det har publicerats olika versioner av från åren 1864–2000. Ett betydande material är sockenkartorna, som berättar om 1900-talets Finland ända till 1968. De ryska topografiska kartorna 1870–1917 är också unika.

–  I Finland fanns inga noggranna kartor i början av självständigheten, så Lantmäteriverket översatte ryskspråkiga topografiska kartor till finska och distribuerade kartorna. Tidigare hade de varit sekretessbelagda. Så småningom började man göra ett eget topografiskt kartverk det vill säga grundkartan och arbetet färdigställdes över hela Finland år 1977. I materialet ingår även de senaste kartorna från 2020, berättar projektansvarige överingenjören Antti Jakobsson på Lantmäteriverket.

– Kartorna har också ett utförligt namnbestånd som kan användas för att länka andra dokumentkällor till platserna. för händelserna. Speciellt är namnen på byar och gårdar viktiga för till exempel släktforskare, säger Jakobsson.

Antti Jakobsson och Jukka Rahkonen tittar på gamla kartor.
Antti Jakobsson och Jukka Rahkonen. 

 

Nya möjligheter med artificiell intelligens

Bladindelade gamla kartor har utnyttjats för att georeferera dem. Bladindelningen talar om var kartan finns i koordinatsystemet och med dess hjälp kan koordinatsystemet också visas på kartbilderna när kartbladets kanter visas på bilderna. I georefererade kartor är koordinatsystemet definierat, så att det är möjligt att utnyttja kartorna digitalt. Med georeferering avses att materialet som funnits i bildkoordinatsystemet har överförts till koordinatsystemet ETRS-TM35FIN. När kartorna är rätt positionerade i förhållande till koordinatsystemet, kan de kopplas till olika slags karttjänster så att kartorna blir lättare att hitta.

Det har publicerats sammanlagt 30 485 kartor. Det finns totalt 23 kartserier som det finns två olika versioner av.

–  I den ena är kartan utan kantmarkeringar och den andra är med. I kartornas kantmarkeringar anges till exempel uppgifter i anslutning till kartans upprättare och tryckort samt uppdatering. Versionen utan kanter gör det möjligt att kombinera kartorna för till exempel användning i karttjänster och versionen med kanter gör det möjligt att granska metadata, berättar Jakobsson.

De georefererade gamla kartorna producerades och publicerades i samarbete med Shingle Oy och Tieteen tietotekniikan keskus CSC. De gamla kartorna är nu betydligt bättre tillgängliga för till exempel AI-tillämpningar och upphovsmännen hoppas att användningen av kartorna ökar när tillgängligheten har förbättrats.

–  Ett stort tack till våra samarbetsparter för arbetet som underlättar arbetet väldigt för de forskare, yrkesmän och hobbyister som behöver gamla kartor, konstaterar Jakobsson.  

Gamla georefererade kartor över Finland kan laddas eller hämtas via forskningsinfrastrukturen Geoportti i CSC:s tjänst Paituli. Forskningsinfrastrukturen Geoportti finansieras av Finlands Akademi tillsammans med CSC och andra medlemmar i Geoportti-konsortiet.   

Mer information

Antti Jakobsson, +358505994123, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Ladda ner ett presentationspaket om georefererade gamla kartor (PDF på finska)

Information till medierna
Gamla kartor
Kartor

Nyheter och artiklar