Drönare används ständigt på nya samhällsområden, men testområden och samarbete mellan branschaktörer har saknats för att ny teknik skulle ha kunnat testas och omvandlas till affärsverksamhet.
Ett svar på detta behov är Finnish UAV Ecosystem (FUAVE-projektet) som avslutades vid årsskiftet och som samlade 85 aktörer från företag till myndigheter och forskningsorganisationer i sitt ekosystem inom ämnesområdet.
– Vårt främsta mål var att samla ihop drönaraktörer i Finland. Det finns ett ständigt behov av samarbete, eftersom antalet drönare och användningen av drönare ökar. Det finns ett behov av både reglering och samarbete mellan branschaktörer för att användningen av drönare i samhället, forskningen och utvecklingen av ny affärsverksamhet ska kunna underlättas, berättar Eija Honkavaara, direktör för FUAVE-konsortiet och forskningsprofessor på Lantmäteriverkets Geodatacentralen.
Luftrum för isiga förhållanden, landsbygder och vetenskapliga behov
Som ett resultat av samarbetet kan man nu testa nya drönartjänster i sex testområden i Finland. De två områdena i Uleåborg är specialiserade på testflygningar under isiga förhållanden. Flygplatsen Helsingfors East Aerodrome i Pyttis koncentrerar sig på drönarlogistik i glesbygder.
Testområdena erbjuder en plattform för utveckling av framtida drönarteknik. I Vichtis undersöker man bland annat hur drönare kan tillämpas på behoven inom jordbruket. I Sjökulla är det möjligt att testa självstyrda drönare och flygningar utom synhåll (BVLOS-flygningar). I området är det också möjligt att testa hur flockar av flera drönare fungerar. Testområdet i Evois är specialiserat på skogsforskning, där Lidar-tekniken och den hyperspektrala avbildningen bidrar till att ta fram mer detaljerad information om skogar.
Testområdena har inrättats i samarbete med en stor grupp intressenter, inbegripet Traficom, andra luftrumsanvändare, utrustningstillverkare och lokala myndigheter. I testområdena kan drönare användas på ett säkert sätt och i enlighet med bestämmelserna.
– Inrättandet av testfält har varit ett stort projekt och vi vill tacka aktörerna i ekosystemet för deras aktiva samarbete och entusiastiska inställning till utvecklingen av fälten, säger Eija Honkavaara.
Samarbetet fortsätter
Efter FUAVE-projektet fortsätter det väl påbörjade samarbetet mellan drönaraktörerna i Finland inom forskning och testområden, där ny teknik och innovationer kan testas nu och i framtiden. Testområdena är också en viktig plattform för forskning i fjärranalys med drönare – forskning där Finland finns på internationell toppnivå när det gäller vetenskapligt genomslag.
FUAVE-projektet genomfördes mellan 2020 och 2022 och fick cirka 1,7 miljoner euro i finansiering från Finlands Akademi. Till det forskningskonsortium som Lantmäteriverkets Geodatacentral ledde hörde VTT Ab, Uleåborgs universitet, Uleåborgs yrkeshögskola och Sydöstra Finlands yrkeshögskola Xamk.
Mer information
Eija Honkavaara, forskningsprofessor, Geodatacentralen, 029 531 4716, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi
Hannu Karvonen, specialforskare, VTT, 040 0216 396, fornamn.efternamn@vtt.fi
Juha Röning, professor, Uleåborgs universitet, 040 518 1621, fornamn.efternamn@oulu.fi
Kimmo Paajanen, projektchef, Uleåborgs yrkeshögskola, 040 661 2871, fornamn.efternamn@oamk.fi
Tomi Oravasaari, chef för forskningsenheten, Sydöstra Finlands yrkeshögskola Xamk, 044 702 8289,
fornamn.efternamn@xamk.fi