Gamla flygfoton används till exempel för att återställa torvmarker, för historiska undersökningar av verksamheter som utgör en risk för miljöföroreningar och för att undersöka förändringar i markanvändningen. Även exempelvis släktforskare och de som är intresserade av kartor eller byar kan utnyttja den öppna tjänsten.
– Den totala ytan av flygbilder som är tillgänglig för allmänheten är mer än 936 000 km2. Sedan arkivet öppnades har cirka 457 200 km2 fler bilder gjorts, säger Juha Kareinen , kartverkschef vid Lantmäteriverket.
Flygfoton lämpar sig för många olika användningsområden
I Paikkatietoikkuna kan användaren titta på ett enstaka historiskt flygfoto och jämföra den senaste flygbilden och den historiska flygbilden och se hur landskapet har förändrats. Detta kan vara användbart exempelvis när man undersöker hur skogarna har förändrats till följd av skogsvårdsåtgärder eller avverkning. Flygbilderna hjälper också till att tolka hur strukturförändringarna inom jordbruk och industri samt byggandet har ändrat användningen av områden under årtiondenas lopp. Bilderna kan utnyttjas för att stöda återställandet av landskap, eller vid exempelvis brottsundersökningar.
– Flygfotografier kan visa många saker som inte ritats ut på kartorna under vissa perioder. De är verkligen viktiga för många yrkesverksamma som behöver historiska fakta i sitt arbete. Musei- och turistsektorn kan också dra nytta av dessa bilder. Dessa bilder fick man tidigare
beställa och jämföra separat, säger Kareinen.
Det finns ett behov av både nyare och äldre flygfoton
Arkivet med historiska flygfoton öppnades 1.6.2021. De äldsta bilderna är från 1930-talet. Totalt har Lantmäteriverket cirka 1,5 miljoner flygbilder, varav 70 procent har skannats till digitalt format. Arkivet består av Lantmäteriverkets egen produktion, bilder producerade av Försvarsmakten samt flygbilder tagna av den privata sektorn för kartläggningsändamål och donerade till Lantmäteriverkets arkiv.
Under våren genomförde vi en enkät bland våra intressenter om användningen av historiska flygbilder och om de perioder och platser i Finland där det fanns behov av fler bilder.
– Vi fick in över 300 svar som visade att det finns behov av fler flygbilder från hela Finland och att det finns behov av både nyare och äldre flygbilder, säger Kareinen.
– Produktionen började med de äldsta flygfotografierna och har nu kommit till 1960-talet. Vi kommer att fortsätta med produktionen från 1960-talet, men på basis av undersökningen kommer vi att styra om en del av produktionen till kartfotograferingar från 1980- och 1990-talen, fortsätter Kareinen.
Historiska flygfoton kan bläddras igenom och jämföras med hjälp av ett verktyg som gjorts till Paikkatietoikkuna. Tjänsten fungerar bäst på en datorskärm och med en vanlig mus. Instruktioner om hur du använder tjänsten finns på Paikkatietoikkunas hjälpsida.
Mer information
Kartverkschef Juha Kareinen, 358 40 569 7951, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi