Hoppa till huvudinnehåll

Stugägarens minneslista – var ser man tomtgränserna, vem har rätt att färdas på vägen?

När sommaren och stugsäsongen åter står för dörren funderar många på frågor kring sommarstugan och att äga den. Lantmäteriverkets minneslista ger svar på de viktigaste frågorna för stugägare.

En liten mörkbrun stuga vid stranden av en sjö i ett frodigt landskap.
Uppgifterna om den egna tomten kan kontrolleras i Lantmäteriverkets e-tjänst.
Bild:
Julia Hautojärvi

I vår planerar någon kanske att bygga ett nytt skjul på gården eller att överföra stugtomten i nästa generations ägo. Då kan det vara nödvändigt att hitta råmärkena som visar tomtens gränser.

Tomtgränserna

– Om råmärkena finns där de ska och du vet var de finns, har du inget att oroa dig för. Ett råmärke i sitt ursprungliga läge i terrängen är alltid en starkare indikation på var gränsen går än en gräns på en karta, säger Panu Karhu, servicechef på Lantmäteriverket.

Om du upptäcker ett stort fel på kartan när det gäller gränserna för din tomt, kan du enkelt ge respons med hjälp av Lantmäteriverkets responsverktyg Kartplatsen. I verktyget kan du direkt peka ut den plats på kartan som responsen gäller.

Om råmärket har försvunnit eller råns sträckning i övrigt är oklar, lönar det sig att ansöka om rågång hos Lantmäteriverket. Vid rågång utreds råns sträckning och råmärken som behövs uppförs för att ersätta de försvunna.

Tillandningsmark som uppstått på stranden

När marken höjer sig eller vattennivån sjunker kan strandlinjen dra sig tillbaka och då uppstår så kallad tillandningsmark. Gränserna för en fastighet förändras dock inte automatiskt även om naturen förändras.

I allmänhet har stugägaren rätt att lösa in mark som uppstått på stranden. Det är bra att överväga det här åtminstone om du planerar jordbyggnad, restaurering av stranden eller byggande.

– Om du har funderingar kring ägandet av tillandningsmark vid din strand är det enkelt att ordna saken. I Finland inlöses årligen 500–800 tillandningar. Inlösningen tar i genomsnitt 5–8 månader, säger Mauri Asmundela, direktör för inlösen och värdering vid Lantmäteriverket.

Vägrätter

Om vägen till stugan går genom ett område som ägs av någon annan kan vägrätt, dvs. nyttjanderätt, inrättas på den mark som ägs av någon annan.

En vägrätt kan vara avtalad mellan personer eller officiellt inrättad. Rättighet som avtalats mellan personer gäller endast för de personer som har ingått avtalet.

– Det är värt att officiellt fastställa en vägrätt, eftersom en permanent rättighet skrivs in i fastighetsregistret. Då kvarstår rätten även om fastigheten byter ägare, säger Panu Karhu.

Aktuella vägrätter kan ses på fastighetsregisterutdraget eller fastighetsregisterkartan. Ibland krävs det en förrättning av enskild väg för att utreda om det föreligger vägrätt.

Grundläggande uppgifter och koordinater för en fastighet

Uppgifterna om den egna tomten kan kontrolleras i Lantmäteriverkets e-tjänst. Genom att logga in med bankkoder kan du avgiftsfritt se dina fastigheter, deras registreringsdatum och arealer.

Via e-tjänsten kan du även beställa avgiftsbelagda utdrag och intyg över dina fastigheter samt kartor.

Med tanke på nödsituationer kan du ta reda på stugans koordinater på Kartplatsen.

– Ange adressen i det fält som öppnas då du klickar på förstoringsglaset, klicka sedan på knappen XYº i höger kant och välj koordinatsystemet ETRS89 geografiska (~WGS84), säger Panu Karhu.
 

Läs mer: 

Mer information

Jani Hokkanen, direktör, Informationstjäster, Lantmäteriverket, 040 707 7872, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Om du vill ha närmare information om vägrätter på din tomt, kontakta Lantmäteriverkets kundservice.

Fastigheter
Lantmäteriförrättning

Nyheter och artiklar