– Den här konferensen var annorlunda innehållsmässigt. Tidigare konferenser har fokuserat på genomförandet av INSPIRE-direktivet och dess krav samt tekniska detaljer. På konferensen lyfte man mer fram utnyttjandet och hur INSPIRE är kopplat till EU:s bredare mål för digitaliseringen och dataekonomin, säger Lantmäteriverkets forskningsdirektör Mari Laakso.
Konferensen var också mer diversifierad än tidigare med deltagare från 49 länder. 250 deltagare fanns på plats i Bryssel och ytterligare 800 deltog på distans. Bland talarna fanns företrädare för EU-kommissionen, medlemsländerna och olika forskningsinstitut och företag. Finlands goda rykte som föregångare framhölls genom presentationer från Sitras Kristo Lehtonen och Lantmäteriverkets Antti Jakobsson och Jari Reini. Alla presentationer kan ses på sidan INSPIRE Conference 2023.
Geodata blir en del av större informationshelheter
Det har hänt mycket både i politiken och i lagstiftningen under de fem åren efter den senaste INSPIRE-konferensen med fysisk närvaro. EU:s strategi för data syftar till att öka tillgängligheten av data och harmonisera delningen av data i unionen samt skapa en inre marknad för data som motvikt till en datamonopoldriven modell. Detta ska skapa välstånd och ge medborgare och företag möjligheter till användning av data och förtroende för datatillsynen. Metoderna är gemensamma europeiska dataområden och styrning via lagstiftning.
Dataområdena är helheter som bildas för delning och utbyte av data inom en viss sektor eller mellan sektorer enligt gemensamt avtalade principer och spelregler. Integration mellan system behövs inte i dataområdet, utan systemen kommunicerar via dataförmedlingstjänster.
– Kärnan i dataområdena är att samla data- och styrningsinfrastrukturen för att övervinna rättsliga och tekniska hinder (citat: ”Bringing together data infrastructures and governance infrastructures to overcome legal and technical barriers. This is the essence of data spaces.”), sade avdelningschefen för EU:s generaldirektorat för miljö (DG-ENV) Ewa Malz på konferensen.
EU:s mål är att skapa ett dataområde för den gröna given, Green Deal Data Space, som möjliggör kontrollerat utnyttjande av mångsidigare data i sektorer som behöver miljöinformation.
– Europeiska lantmäteriverk ska verka för att geo- och miljödata inte bara hamnar i det dataområde som är avsett för lösning av miljöutmaningar. Data bör i stället kunna utnyttjas brett i och mellan olika sektorer, bland annat då man utvecklar intelligenta transporter, simulationer och virtuell interaktion, betonar Lantmäteriverkets utvecklings- och digitaliseringsdirektör Jani Kylmäaho.
INSPIRE-direktivet har gjort att EU-länderna fått teknisk kompetens, erfarenhet och nätverk för att genomföra FAIR-principerna, dvs. interoperabilitet, sökbarhet, tillgänglighet och vidareutnyttjande av data. På konferensen framhölls att INSPIRE-gemenskapen spelar en central roll som vägvisare i det nya läget där miljödata som innehåller positionsuppgifter behöver ingå i en större informationshelhet.https://www.go-fair.org/fair-principles/
Spelregler och finansiering
EU skapar spelregler för dataekonomin bland annat genom bestämmelser i direktivet om öppna data (värdefulla dataset), dataförvaltningsakten och datalagstiftningen (publicerad i januari 2024). Dataförvaltningsaktens mål är att utgöra ett sektorsöverskridande instrument som stärker förtroendet för dataförmedlingstjänster och främjar frivillig delning av data till nytta för företagen och medborgarna. Kommissionen har inrättat en expertgrupp, Europeiska datainnovationsstyrelsen (EDIB), bland annat för delning av bästa praxis. EDIB har befogenhet att föreslå riktlinjer för de gemensamma europeiska dataområdena, till exempel om adekvat skydd vid överföring av data utanför unionen.
Finansieringen kommer främst från programmet Digitalt Europa, som bland annat gjort det möjligt att etablera Data Spaces Support Center med projektfinansiering. Centrets inriktning är att hjälpa den offentliga sektorn och företagen samt stödja EDIB med att förbättra interoperabiliteten och förmedlingen av data, bland annat genom att erbjuda verktyg (building blocks). Location Innovation Hub (LIH), ett servicecenter som finansieras ur Digitalt Europa, sätter fart på de digitala investeringarna och digitaliseringen i små- och medelstora företag i inhemsk skala genom effektivare användning av positionsdata.
Möjlighet att påverka
INSPIRE-direktivet trädde i kraft 2007 och omarbetas nu för att geodataunderlaget till miljöpolitiken bättre ska motsvara de breddade informationsbehoven. Målet är att förenkla de tekniska kraven och övergå till mer flexibla och vigare dataekosystem samt koppla geodata till annan information och tvärtom.
Processen initierades av europeiska datastrategins mål att utveckla ett dataområde för den gröna given. Här ingår GreenData4All, ett initiativ för att modernisera INSPIRE- och miljöinformationsdirektiven för att bland annat möta ändrade informationsbehov och beakta nya lagar och politiska mål för dataekonomin och den genomförda INSPIRE-utvärderingen.
INSPIRE-konferensen gav intressenterna möjlighet att ta del av de första resultaten från konsekvensbedömningen av GreenData4All. Kommissionen samlade in synpunkter från medlemsländerna under konferensen och berättade att konsekvensbedömningen fortsätter med Call for Evidence i början av 2024, en fas där intressenterna har fyra veckor på sig att lämna synpunkter via Have your say -portalen. Sedan följer ett 12 veckor långt samråd med intressenterna. Beredningen fortsätter efter EU-parlamentsvalet sommaren 2024 och kommissionen avser lämna lagreformen till det nya parlamentet 2025. Det omarbetade direktivet hinner träda i kraft tidigast i början av 2026. Fram till dess fortsätter genomförandet av INSPIRE enligt nuvarande direktiv.
Vi berättar om starten av Call for Evidence-fasen på Geodatafönstrets Facebook- och X-konton. Kommissionen önskar riklig respons från alla parter, inte bara en per medlemsland.
Mer information:
- INSPIRE-konferensens program och inspelningar
- Beyond INSPIRE. Perspectives on the legal foundation of the European Green Deal Data Space
- INSPIRE - A Public Sector Contribution to the European Green Deal Data Space
- Input to EU Data Spaces
- INSPIRE gör det smidigt att hitta och använda geografisk information