I Finland har man sedan 1700-talet burit stenar, betong, metall och träpålar som råmärken till skogar och tomthörn. Hittills har cirka 12 miljoner råmärken ackumulerats. Samtidigt som ett råmärke placerats har man också mätt det och antecknat det på en karta. Förr i tiden gjordes mätningarna genom att dra en kedja eller ett snöre efter sig, och kartan omfattade endast det uppmätta området, inte hela Finland. Det var först omkring 20 år sedan när lantmätare fick tillgång till modern mätutrustning med exakt mätförmåga som verktyg.
– Även om man har försökt förbättra uppgifterna om gamla mätningar på många olika sätt, finns det fortfarande omkring tre miljoner råmärken i Finland som saknar en exakt position. Många av dessa råmärken är sådana att de senast användes för en mätning över hundra år sedan berättar Panu Karhu, servicechef vid Lantmäteriverket.
Råröset bestämmer råns sträckning
– Om råmärkena finns på sina platser och du vet var de finns, har du inget att oroa dig för. I terrängen är ett råmärke som finns på sin ursprungliga plats alltid ett starkare tecken på var gränsen går än en gräns på kartan. Oprecisa gränsmärken mäts så de blir exakta varje gång en lantmäteriförrättning görs på platsen, men alla gränser kan inte snabbt göras exakta, säger Karhu.
Om du märker grova fel i dina gränser på kartan, kan du enkelt ge respons om det med Kartplatsens responsverktyg. I verktyget kan du direkt peka ut den plats på kartan som responsen gäller.
Mobiltelefonen till hjälp, men med förbehåll
En modern mobiltelefon kan lokalisera användaren, och kartapplikationer visar rårnas sträckning. På en öppen plats, exempelvis en åker, visar mobiltelefonen eller en dylik positionerare positionen med några meters noggrannhet. I en mörk skog eller mellan byggnader är synligheten upp till satelliterna på himlen sämre, och noggrannheten kan vara tiotals meter.
En mobilapp kan vara till stor hjälp när du söker gränser, men du ska ställa dig kritisk till den information som mobiltelefonen visar. Den position som mobiltelefonen visar kan alltså vara tiotals meter fel. Då en gräns på en karta kan vara fel, kan den som söker en rå eller ett råröse befinna sig rejält på fel plats. Med utrustning avsedd för professionella användare kan man däremot mäta positionen med några centimeters noggrannhet.
Vad händer om gränserna för min fastighet bör utredas?
Om platsen för gränsen inte är känd eller om gränsen inte finns, kan du be hjälp av en lantmätare genom att ansöka om rågångsförrättning hos Lantmäteriverket. Vid rågången utreds var gränsen går och vid behov ersätts försvunna råmärken med nya.
– Om möjligt är det bra att diskutera med grannen före ansökan om rågång. Grannen kan ha uppgift om var gränsen ligger eller var råmärket finns, säger Karhu.
Förutom Lantmäteriverket utförs rågångar också av de största kommunerna inom sina detaljplaneområden.
Mer information
Servicechef Panu Karhu, +358 40 037 8628, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi