Hoppa till huvudinnehåll

Genom mätningar säkerställer vi att privata ägares träd inte fälls

Under sommaren fäller NTM-centralen i Norra Savolax träd längs vägarna för att förbättra trafiksäkerheten på en sträcka på cirka 250 kilometer. En del av vägarna får en ny beläggning, och vägstrukturen förbättras på en del av vägarna. Lantmäteriverket märker ut gränserna till vägområdena.

Unga avverkade björkar ligger i ett dike på vägrenen. Orangefärgad varningstejp syns i de växande björkarna.
Bild:
NTM-centralen i Mellersta Finland

NTM-centralen har inlett röjningen av trädbestånd i Pertunmaa, Kangasniemi, Kuopio och Kontiolax, Libelits, Kides, Kangasniemi och Joensuu. I slutet av sommaren är avsikten att inleda arbetet i Rantasalmi, Lapinlahti och Puumala. 

Trädbeståndet på orterna är för det mesta beläget på statens mark. Saneringen av vägarna finansieras delvis med försäljning av de avverkade träden eftersom staten äger utöver vägen de vägrenar där man röjer träden.

– Att röja träd på siktområdena på vägrenarna ökar säkerheten. Samtidigt torkar ytan snabbare efter regn vilket minskar fuktskadorna på vägstrukturerna, berättar Jouni Saunamäki, projektchef vid NTM-centralen.

Lantmäteriverket markerar de träd som ska fällas

Lantmäteriverket deltar i arbetet längs vägarna genom att märka ut var gränsen mellan statens vägar och privata markägare går.

Av praktiska skäl är man tvungen att ofta märka ut gränsen av vägområdet länge före röjningen av träden.

– Vänligen rör inte tejpen eller markeringarna mellan vägområdet och den privata marken även om markeringarna sitter där länge före röjningen, önskar Jouni Saunamäki.

– Precisionen för skogsmaskinernas satellitnavigation räcker inte till för att maskinen ska kunna identifiera läget för gränsen mellan markerna tillräckligt noggrant. Lantmäteriverkets kartläggare använder exakta mätanordningar och arkivmaterial för att märka ut vägområdet, berättar Ilkka Laakso, produktionschef vid Lantmäteriverket.

Vid behov bygger kartläggarna även de permanenta råmärkena på nytt, och märker ut deras exakta lägen på fastighetsregisterkartan. Råmärkena hjälper även vid underhållet av vägen och fungerar som tillförlitlig utgångsinformation för senare vägplanering.

NTM-centralens och Lantmäteriverkets arbete ger endast upphov till begränsad störning för trafiken, men det är bra att iaktta särskild försiktighet i närheten av arbetsmaskinerna.

Mer information

Vid NTM-centralen i  Norra Savolax
projektchef Jouni Saunamäki, 029 502 6042, fornamn.efternamn@ely-keskus.fi

Vid Lantmäteriverket
produktionschef Ilkka Laakso, 029 531 4713, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Information till medierna
Lantmäteriförrättning

Nyheter och artiklar