På en arvstomt har gränserna ofta bestämts för flera decennier sedan. I Finland ändras inte tomtgränserna av sig själv även om terrängen ändras. Genom landhöjning eller sjunkande vattenyta kan det bildas ny mark som hör till själva vattenområdet. Insjöar är oftast samägda av strandtomternas ägare, varvid den uppkomna marken tillhör det gemensamma vattenområdet.
Tillandning är ofta ett smalt område mellan tomten och vattnet. Du kan lösa in tillandning genom att ansöka om det hos Lantmäteriverket. När tillandningen är inlöst når strandtomten ända till vattnet.
– Nyttan av att inlösa tillandningen beror mycket på själva platsen. Nyttan kan bestå av ett bygglov, att nå en viss areal eller känslan av att ägandet vilar på en stabil grund, säger Lantmäteriverkets ansvariga direktör för inlösningar och värdering Mauri Asmundela.
– Om du har funderingar kring ägandet av en tillandning vid din strand är det enkelt att ordna saken. I Finland inlöses årligen 500–800 tillandningar, konstaterar Asmundela.
Egen mark av tillandningen nästa sommar
Tillandning är en avgiftsbelagd lantmäteriförrättning där sökanden betalar kostnaden för Lantmäteriverkets arbete, minst 2300 euro. Priset på inlösning av tillandningen bestäms av storleken på det område som ska lösas in. Exempelvis debiteras 2890 euro för arbetet vid inlösning av ett hektar. Inlösaren ska även betala ersättning till områdets markägare, till exempel ett samfällt vattenområde, samt tre procent överlåtelseskatt på inlösningsersättningen.
Tillandningsförrättningens medellängd är 5–8 månader. Brådskande tillandningar handläggs snabbare.
– Bedömningen är att vi hinner sköta hälften av juli månads ansökningar om inlösning av tillandning redan i höst och resten under nästa vår eller sommar. Det är oftast inte möjligt att göra mätningar på vintern, säger Asmundela.
Efter ansökan får du ett meddelande med kontaktuppgifter till den lantmätare som handlägger inlösningen. Du kan kontakta lantmäteriingenjören om inlösningen är brådskande.
Mer information
Läs mer om samfällda vattenområden
Läs mer om inlösning av tillandning
Ansök om inlösning av tillandning i Lantmäteriverkets e-tjänst