Geodata behövs dagligen i många tjänster för samhället och företagen. Geodata och tillgången till dem spelar också en viktig roll för den vetenskapliga forskningen. Ett exempel på detta är den öppna forskningsinfrastrukturen för geodata, Geoportti. Den är ett servicepaket som samordnas av Lantmäteriverkets Geodatacentral och där den viktigaste tjänsten är lättillgängliga geodatamängder och en uppsättning bearbetnings- och analysverktyg för forskare direkt i CSC:s kraftfulla datormiljöer.
Finlands Akademis kommitté för forskningens infrastrukturer valde ut Geoportti till en av de 21 nationella forskningsinfrastrukturerna i färdplanen för 2025–2028. En plats på färdplanen säkerställer också finansieringen för utveckling av tjänster fram till 2029. Färdplanens syfte är att främja forskning och utveckling genom att fungera som ett verktyg för forskarsamhället, beslutsfattare och finansiärer för att styra investeringar och stödja forskning och utveckling samt innovation. Visionen är att högkvalitativa forskningsinfrastrukturer ska lägga grunden för FoUI.
– Att bli upptagen på den nationella färdplanen för forskningsinfrastruktur är en stor framgång för Geoportti. Visserligen är detta inte första gången vi finns med på färdplanen: redan 2014–2020 hade fanns vi där med status som en lovande infrastruktur. Sedan dess har vår verksamhet utvecklats enormt, och i den senaste genomslagsanalysen hittade vi hela 160 vetenskapliga artiklar per år i vilka våra forskningsinfrastrukturtjänster hade använts. Den välförtjänta platsen på vägkartan bevisar för oss att vi satsat på att göra rätta saker, och nu har värdet av vårt arbete också fått nationellt erkännande, säger professor Juha Oksanen, chef för avdelningen för geoinformatik och kartografi.
Geoportti tillgängliggör geodatamängder för vetenskap och forskning
De forskningsinfrastrukturer som valts ut för färdplanen 2025–2028 tillhandahåller bland annat nyckelteknik, geodatamängder, högpresterande databehandling och molntjänster för lösning av stora miljö- och hälsofrågor och som stöd för forskning inom bland annat geovetenskaper, marina ekosystem, syntetisk biologi och bioproduktion. Utvecklingen inom Geoportti kommer att omfatta bland annat georeferering och publicering av Riksarkivets historiska kartdata, förbättring av sökbarheten och tillgängligheten för Naturresursinstitutets långa tidsserier över skog, säkerställande av geodatakapaciteten i CSC:s nya högpresterande datorer Roihu och LUMI2, utveckling av geodatakapaciteten hos de nationella Fairdata-tjänsterna och automatisering av georefereringen av LMV:s historiska flygbilder.
I Geoportti-konsortiet ingår förutom Lantmäteriverket även Naturresursinstitutet, Finlands miljöcentral, Riksarkivet, Aalto-universitetet, Helsingfors universitet, Åbo universitet, Östra Finlands universitet och CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Mer information
Juha Oksanen, avdelningschef, professor, 029 531 4861 fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi