Hyppää pääsisältöön

Tutkijana pääsee oppimaan jatkuvasti uutta

Inton kuva

Tutkijana työskentelevä Into on tullut töihin Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskukseen vuonna 2021. Paikkatietokeskuksessa Into työskentelee Paikannuksen turvallisuus -tutkimusryhmässä, joka sijoittuu Navigointi ja paikannus -osastolle. Työssään Into keskittyy pääasiassa satelliittipaikannukseen, mutta eri projekteissa työskennellessään hän tekee töitä myös muiden teknologioiden parissa.

Inton työtehtävät liittyvät erilaisten ohjelmien, signaalikäsittelyn ja algoritmien kehittämiseen. Hän tekee töitä myös menetelmien testauksen parissa, johon kuuluu testien suunnittelua, testidatan keräämistä radiolaitteilla ja simulaattoreilla sekä kerätyn datan käsittelyä. Inton viimeaikaiset tutkimusaiheet ovat liittyneet etenkin uusien GNSS-signaalien hyödyntämiseen, paikannuksen häirintään sekä ionosfäärin aiheuttamien paikannusvirheiden mittaamiseen. Tutkijan työnkuvaan kuuluu myös mm. projekti- ja rahoitushakujen ideointia ja valmistelua, tutkimuksen toteuttamista, tulosten analysointia ja julkaisujen kirjoittamista.

Monipuolisia tehtäviä ja kansainvälistä yhteistyötä

Kiinnostavinta Inton työssä on jatkuva uuden oppiminen.

– Työtehtävät ovat pääasiassa haastavia ja mielenkiintoisia, mikä tekee työstä hyvin motivoivaa. Jatkuva ongelmanratkaisu vaatii paljon itsenäistä opiskelua ja yhteistyötä muiden tutkijoiden kanssa, Into kertoo.

Vaikka tutkijan työn voisi kuvitella olevan yksinäistä puurtamista, se ei pidä paikkaansa. Työssä tehdään paljon yhteistyötä myös kansainvälisesti. Projekteja toteutetaan usein kansainvälisten kumppaneiden kanssa ja tuloksia esitellään kansainvälisissä konferensseissa.

Koulutukseltaan Into on diplomi-insinööri. Hän on valmistunut keväällä 2024 Aalto-yliopistosta. Kandivaiheen pääaineena hänellä oli teknillinen fysiikka ja maisterivaiheessa materiaalifysiikka ja kvanttiteknologia. Fysiikan lisäksi Into on opiskellut paljon ohjelmointia ja laskentaa. Maisterivaiheeseen mahtui myös vaihtolukukausi Singaporessa. Into teki diplomityönsä signaalikäsittelyn ja datatieteen sivuaineesta, ja tarkemmin työn aihe oli uuden GPS L1C signaalin toteuttaminen ohjelmistolla määriteltyyn radiovastaanottimeen.

– Tein diplomityön tänne Paikkatietokeskukseen. Kun aloitin työt täällä 2021, pystyin hyvin yhdistämään tutkimustyön ja opintojen edistämisen. Kokopäiväisesti olen työskennellyt kesästä 2023 saakka.

Kvanttiteknologian kehittyminen voi tehdä mittaamisesta entistä tarkempaa

Mikä sitten sai Inton kiinnostumaan työstä Maanmittauslaitoksessa ja Paikkatietokeskuksessa?

– Hain kesätöihin vuonna 2021. Alkuperäiset työtehtäväni liittyivät laserkeilauksen tutkimukseen. Tuolloin työpaikassa huomioni herätti mahdollisuus tehdä tutkimusta jostain fysiikkaa ja sen mallinnusta hyödyntävästä aiheesta. Sittemmin olen pysynyt samalla osastolla vaikkakin tutkimusaiheeni on vaihtunut laserkeilauksesta paikannukseen, Into kertoo.

Tulevaisuudessa Into toivoo pääsevänsä entistä syvemmälle kehittämään radiojärjestelmiä ja sensoreita navigoinnin, geodesian ja tietoliikenteen tarpeisin. Yksi erityisen kiinnostava ja tulevaisuudessa yleistyvä teknologia on matalien kiertoratojen satelliitit. Sensoreiden suhteen Intoa kiinnostaa etenkin kvanttiteknologian kehitys, joka voi tulevaisuudessa tuoda merkittäviä parannuksia paikan ja ajan mittaamisen tarkkuuteen.