Hyppää pääsisältöön

EGNSS:N MAHDOLLISTAMA ÄLYKÄS TIEINFRASTRUKTUURIN KÄYTTÖ JA YLLÄPITO ENERGIATEHOKKUUDEN JA TURVALLISUUDEN LISÄÄMISEKSI EUROOPAN TIEVERKOSTOSSA

 

ESRIUM on monikansallinen projekti, jonka tavoitteena on luoda palvelu vihreämmän ja älykkäämmän tienkäytön, teiden kunnossapidon ja liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Keskeisen innovaation muodostaa homogeeninen, tarkka ja ajantasainen digitaalikartta tienpinnan vaurioista ja teiden kulumisesta. ESRIUMin ydinehdotus on tietokanta, joka isännöi erittäin yksityiskohtaista ​​EGNSS-pohjaista karttadataa teiden vaurioista ja niihin liittyvistä turvallisuusriskeistä senttimetrin tarkkuudella. Jatkossa sitä kutsutaan "tiestön kulumiskartaksi" ja se tulee sisältämään ainutlaatuista tietoa, joka hyödyttää useita eri sidosryhmiä: tienhoitajat voivat vähentää tien kunnossapitotoimia optimaalisella suunnittelulla.

Lisäksi tienhoitajat voivat vähentää tien kulumista ja lisätä liikenneturvallisuutta erityisesti raskaiden ajoneuvojen osalta. Kun huomioidaan osittain automatisoitujen kuorma-autojen markkinoille tulo, näiden ajoneuvojen tarkkaa kulkureittiä voidaan säätää välittämällä tarkat reittisuositukset kaistoilla ja niiden välillä. Kuorma-autoilla operoivat tahot, jotka noudattavat näitä suosituksia voivat saada tietullietuja ja lisätä ajoneuvokalustonsa yleistä turvallisuutta.

Erityisesti autonomian lisääntyessä järjestelmät käyttävät infrastruktuuritukea automatisoidun ajon vaatimuksiin sekä muiden ulkoisten vaatimusten käsittelyyn. ESRIUMissa nämä mahdollisuudet käsitellään hyödyntämällä C-ITS-infrastruktuuria ja EGNSS-pohjaista paikannusta tällaisten autonomisten ajoneuvojen reittien suunnittelussa. FGI johtaa toimia, jotka liittyvät ajoneuvojen tarkkaan ja turvalliseen EGNSS-pohjaiseen paikannukseen.

Kuva Eu:n lipusta ja kuva GSA:n logosta
This project has received funding from the European GNSS Agency under the European Union’s
Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101004181.

Tämän julkaisun sisältö on yksinomaan Maanmittauslaitoksen vastuulla, eikä se välttämättä kuvaa Euroopan unionin mielipidettä.

 

Yhteyshenkilöt
Jäsenet
Asiasanat
GNSS
infrastruktuuri
Projektin kesto
Osastot
Kaukokartoitus ja fotogrammetria
Navigointi ja paikannus
Tutkimusryhmät
Rahoittajat
FGI
EU