Sanna Kaasalainen

Yhteyshenkilönä tutkimusryhmissä
Päättyneet tutkimusryhmät
-
Ympäristön aktiivinen kaukokartoitus - 'ActiveSensing'
ActiveSensing-tutkimusryhmä koostuu fysiikan, kartoituksen, ympäristötutkimuksen (geofysiikka) ja mittaustekniikan tutkijoista.
Lue lisääRead more about Ympäristön aktiivinen kaukokartoitus - 'ActiveSensing'
Yhteyshenkilönä hankkeissa
Päättyneet hankkeet
-
ESRIUM
ESRIUM on monikansallinen projekti, jonka tavoitteena on luoda palvelu vihreämmän ja älykkäämmän tienkäytön, teiden kunnossapidon ja liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Keskeisen innovaation muodostaa homogeeninen, tarkka ja ajantasainen digitaalikartta tienpinnan vaurioista ja teiden kulumisesta. ESRIUMin ydinehdotus on tietokanta, joka isännöi erittäin yksityiskohtaista EGNSS-pohjaista karttadataa teiden vaurioista ja niihin liittyvistä turvallisuusriskeistä senttimetrin tarkkuudella. Jatkossa sitä kutsutaan "tiestön kulumiskartaksi" ja se tulee sisältämään ainutlaatuista tietoa, joka hyödyttää useita eri sidosryhmiä: tienhoitajat voivat vähentää tien kunnossapitotoimia optimaalisella suunnittelulla.
Lue lisääRead more about ESRIUM -
GIMME
Galileo-satelliittinavigointijärjestelmän erityisominaisuuksiin kuuluu erillinen viranomaissignaali (public regulated service, PRS), joka antaa auktorisoiduille käyttäjille parempaa suojaa radiohäirintää sekä valesignaaleja vastaan. GIMME-hankkeessa testataan PRS-signaalin toimivuutta.
Lue lisääRead more about GIMME -
GNSS selvitys
Projektissa toteutetaan Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) tilauksesta selvitys, jonka lopputuotoksena on kuvaus GNSS-palvelujen tarjonnasta ja toiminnasta. Selvityksen avulla kartoitetaan GNSS-palvelujen tarjonta ja toimijat sekä kotimaassa että ulkomailla ja saadaan kuvaus kokonaistilanteesta.
Lue lisääRead more about GNSS selvitys -
GNSS-Finland Service
GNSS-Finland Service projektissa toteutetaan palvelua, jonka kautta tarjotaan kaikkien neljän maailmanlaajuisen satelliittipaikannusjärjestelmän (GPS, Galileo, GLONASS ja BeiDou) eri taajuuksien signaalien laatua koskevia tietoja. Lisäksi palvelussa välitetään Traficomille hälytysviestejä, jotka koskevat erilaisia ennalta määritettyjä signaalipoikkeamia. Poikkeamat voivat olla esimerkiksi häiriöitä signaalin kulussa. Projekti on jatkoa kesäkuussa 2019 päättyneelle GNSS-Finland (Global Navigation Satellite System signal quality monitoring in Finland - FinSig) -projektille.
Lue lisääRead more about GNSS-Finland Service -
INCUBATE - Sisätilanavigointia
Kustannustehokkaat LEO-piensatelliitit mahdollistavat PNT-palvelujen tarjoamisen uusille käyttäjäryhmille, joita perinteiset GNSS-palvelut eivät tavoita. Samalla syntyy uudenlaisia kaupallisia mahdollisuuksia. Piensatelliitteihin liittyy sellaista mahdollistavaa teknologiaa, josta syntyy uusia bisnesmalleja, kun sitä kehitetään yhdessä yritysten kanssa. Tällaista toimintaa INCUBATE-hanke haluaa edistää. Aiomme tutkia, kuinka LEO-satelliitteihin perustuvaa PNT-toimintaa voidaan käyttää sisätilaympäristössä ja lisäksi tutkimme ratkaisun tuottamaa kaupallista potentiaalia ja mahdollisia tulovirtoja osittain yhdessä yritysten kanssa. Satelliittisignaalia ja sen vastaanottoa täytyy optimoida, jotta voimme määritellä riittävän suorituskykyisen satelliittisignaalin sisätilojen tarkkaa PNT-palvelua varten. Tämän lisäksi kehitämme nykyisten piensatelliittien hyötykäyttöä ja suunnittelemme uuden piensatelliitin FinnPNTSat paikannukseen. Kehitämme myös uutta hyötykuormaa eli satelliitin kantamia laitteita ja ohjelmia.
Lue lisääRead more about INCUBATE - Sisätilanavigointia -
Tehokas ja turvallinen mineraalien tunnistaminen
Tehokas ja turvallinen mineraalien tunnistaminen: reaaliaikaiset älykkäät menetelmät (Kaivos) – Business Finland Challenge Finland -projekti.
Lue lisääRead more about Tehokas ja turvallinen mineraalien tunnistaminen -
Laserintensiteetin hyödyntäminen laserkeilauksessa
Nykyisin käytössä olevat laserkeilaimet tuottavat paikkatiedon (x, y, z) lisäksi kohteen intensiteettimittauksen (I), jota on hyödynnetty hyvin vähän
Lue lisääRead more about Laserintensiteetin hyödyntäminen laserkeilauksessa -
Laserspektroskopia
Laserspektroskopia-projektissa hyödynnetään äskettäin markkinoille tullutta uudentyyppistä superjatkumolaser-tekniikkaa.
Lue lisääRead more about Laserspektroskopia -
Liikkuvaa kartoitusta hyperspektrilaserilla (MobiLaser)
Tutkimushankkeen tarkoituksena on rakentaa monikanavaisen, ns. hyperspektraalisen LiDAR:in prototyyppi.
Lue lisääRead more about Liikkuvaa kartoitusta hyperspektrilaserilla (MobiLaser) -
Pitkän kantaman aktiivinen hyperspektraalinen laserkeilaus (HSLidar)
Paikkatietokeskuksessa kehitetty hyperspektraalinen lidar (HSL) tuottaa 3D-muotoista etämittaustietoa.
Lue lisääRead more about Pitkän kantaman aktiivinen hyperspektraalinen laserkeilaus (HSLidar) -
PRS-demonstraatiopilottihanke (3PfD)
Galileo-satelliittinavigointijärjestelmän erityisominaisuuksiin kuuluu erillinen viranomaissignaali (public regulated service, PRS), joka antaa auktorisoiduille käyttäjille parempaa suojaa radiohäirintää sekä valesignaaleja vastaan. 3PfD-hankkeessa pilotoidaan PRS-palvelun käyttöä.
Lue lisääRead more about PRS-demonstraatiopilottihanke (3PfD) -
Real-Time AI-Supported Ore Grade Evaluation for Automated
Projektin tavoitteena on kehittää automaattista, luotettavaa ja itseoppivaa mineraalikartoitusta aktiivisen hyperspektraalisen mineraalintunnistuksen,
Lue lisääRead more about Real-Time AI-Supported Ore Grade Evaluation for Automated -
REASON
Satelliittinavigointisignaalit (GNSS) tarjoavat tarkkaa ja jatkuvaa paikannus-, navigointi- ja ajoituspalvelua kansalaisille. Nämä palvelut ovat välttämättömiä kriittisille infrastruktuureille, kuten osakemarkkinoiden tarkalle ajoitukselle, sähkönsiirrolle, pankki- ja turvallisuusjärjestelmille, ilmailun luotettavalle paikannukselle, langattomalle viestinnälle, pelastushenkilöstön tarkalle paikannukselle (112) ja logistiikkaketjujen sijainnille sekä kuljetukselle.
Lue lisääRead more about REASON -
FinSig -projekti tutkii paikannussignaalin laatua reaaliajassa
GNSS-Finland (Global Navigation Satellite System signal quality monitoring in Finland) hyödyntää Suomen kansallista GNSS-verkostoa, FinRefiä, ensisijaisessa GNSS-signaalin laadun valvonnassa. Projektissa kehitetään ja testataan palveluarkkitehtuuria ja kartoitetaan sen laitteisto-, ohjelmisto- ja tiedonsiirtotarpeet.
Lue lisääRead more about FinSig -projekti tutkii paikannussignaalin laatua reaaliajassa -
Uutta aktiivista kaukokartoitustekniikkaa: ympäristön muutostulkinta hyperspektrilaserilla
Projekti tuottaa spektroskooppisia ja radiometrisiä laserkeilausmenetelmiä pohjoisen ympäristön kaukokartoitukseen.
Lue lisääRead more about Uutta aktiivista kaukokartoitustekniikkaa: ympäristön muutostulkinta hyperspektrilaserilla