VGOS-yhteensopiva VLBI-radioteleskooppijärjestelmä (VGOS)
Geodeettinen pitkäkantainterferometria (GeoVLBI) on yksi avaruusgeodeettisista havaintotekniikoista, joiden avulla määritetään ja ylläpidetään kansainvälistä maakeskistä sekä tähtitieteellistä koordinaatistoa (ITRF ja ICRF) ja maan asentoparametrejä (EOP).
Uuden sukupolven GeoVLBI-havaintotekniikka, nimeltään VLBI2010 Global Observing System (VGOS), on kehitetty saavuttamaan 1 mm tarkkuuden globaalissa mittakaavassa, tukiasemien sijaintien ja maan asentoparametrien aikasarjojen jatkuvan mittaamisen ja alle 24 tunnin alustavien geodeettisten tulosten läpimenoajan. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tulee päivittäisten havaintojen määrää lisätä, systemaattisia virheitä vähentää sekä automatisoida toimintoja ja analysointia.
Metsähovin geodeettiselle tutkimusasemalle on rakennettu uusi VGOS-yhteensopiva radioteleskooppijärjestelmä kesän 2018 aikana. Teleskoopissa on nopeasti liikkuva lautasantenni, jonka ensisijaisen reflektorin halkaisija on 13,2 metriä. Teleskooppiin tulee leveäkaistavastaanotin, jonka työskentelytaajuus on 2–14 GHz. Signaaliketjun komponenttien (vastaanotin, digitaalimuunnin, tallennin jne.) asennukset on suunniteltu toteutettavaksi vuoden 2019 aikana. Sen jälkeen koko teleskooppijärjestelmä testataan ja kalibroidaan. Tavoitteena on, että koko VGOS-teleskooppijärjestelmä on toiminnassa vuoden 2021 loppuun mennessä. Uusi VGOS-teleskooppi tulee olemaan osa globaalia VLBI-havaintoverkostoa, jota koordinoi Kansainvälinen VLBI-palvelu (IVS).
-
Avaruusgeodesia
Read more about Avaruusgeodesia