Hyppää pääsisältöön

Maantiealueen rajaamistoimitus Tampereella Teiskon pohjoisosissa maantiellä 338 (Terälahdentie ja Velaatantie)

Toimitusnumero
2018-572008
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Tampere

Tälle sivulle päivitetään lunastustoimitusta koskevia asioita ja tuodaan mm. kartta-aineistoa näkyville.

Sivun ala-osasta löytyy liitteenä mm.:

  • 16-osainen alustava toimituskartta (1:2000, 550 mm x 600 mm) toimituksen kohteesta. Alustavalla toimituskartalla on osoitettu punaisella katkoviivalla nyt suoritettavat rajankäynnit. Violetilla värityksellä ja piirrosviivalla on osoitettu tiealueen ulkopuolisen suoja- ja näkemäalueet.
  • Tiedote maanomistajille 4.8.2020. 
  • Kokouskutsu maantietoimituksen toimituskokoukseen (7.11.2024 klo 10.00 Attila -virastotalossa, Attilan auditorio (1. krs), Yliopistonkatu 38).
  • Yleisesite maantien rajaamistoimituksesta.
  • Pankkiyhteystietolomake. Korvauksia määrätään muutamien kiinteistöjen omistajille vähäisistä lunastettavista lisäalueista sekä maantiealueen näkemäalueista.

Tämän maantietoimituksen kiinteistökohtaista asiakirjaa (Lunastettava omaisuus ja korvaukset -asiakirja) ja mm. toimituspöytäkirjaa toimituskokouksesta (7.11.2024) ei EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR / 25.5.2018) takia voi julkaista toimituksen verkkosivuilla

 

Maantietoimituksen toimitusinsinööri ja lunastustoimikunnan puheenjohtaja

Petteri Lauronen, Maanmittauslaitos, 040 722 7090, petteri.lauronen@maanmittauslaitos.fi ja suojatulla "turvaviestillä" osoitteesta https://turvaviesti.maanmittauslaitos.fi/

  • Lunastustoimikunta (toimitusinsinööri ja kaksi uskottua miestä) on riippumaton lunastajasta / toimituksen hakijasta sekä asianosaisista ja toimii puolueettomana tahona. 

 

Toimituksen hakija ja Lunastaja

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) Suomen valtion ja maanteiden alueellisena tienpitoviranomaisena.

 

Maantietoimituksen kohde ja tarkoitus

Pirkanmaan ELY-keskus on hakenut maantietoimitusta tiealueen rajan määräämiseksi maantiellä no 338 (Terälahdentie / Velaatantie) Tampereella Teiskon pohjoisosissa:

  • välillä Kuorannantien (maantie 14273) risteyksestä n. 800 metriä itään (Terälahdentie n. 767) - Ruoveden kunnanraja (Velaatantie n. 1147)
  • pois lukien Terälahden kyläkeskuksen kohta, jossa maantien tiealueen rajat on määritetty 12.8.2005 rekisteröidyssä maantietoimituksessa (MMLm/10246/33/2005).

Lisäksi ELY-keskus on hakenut myöhemmin Kaanaan alueella Mäntylän uuden pysäkin (linja-autojen kääntöpaikka osin kiinteistön 837-715-12-12 alueella) kohdalla alueiden lunastamista maantiealueeksi Suomen valtion omistukseen.

  • Mäntylän pysäkki on rakennettu ja otettu maanteiden Tienpitäjän haltuun maanomistajalta saaduilla suostumuksilla.

Kyseisellä maantievälillä on Terälahdentien / Velaatantien (maantie 338) tiealueen rajat niihin rajoittuvia kiinteistöjä vastaan määrätty lähes kaikilta osin 1960-luvun alussa rekisteröidyissä yleistietoimituksissa.

  • Osa rajapyykeistä ja -paaluista oli tämän jälkeen kadonnut. 
  • Monen tällaisen rajamerkin sijaintitarkkuus kiinteistörekisterikartalla on myös ollut heikko. 

TOIMITUKSEEN EI LIITY MUUTA MAANTIEN PARANNUS- ja / tai LEVENNYSHANKETTA kuin em. Mäntylän pysäkin rakentaminen Kaanaan alueella perustuen maanomistajien suostumukseen. 

Kyse on

  1. nykyisen maantien tiealueen rajojen paikkojen selvittämisestä, osittaisesta maastoon merkinnästä ja uudelleen määräämisestä. Samalla maantien tiealueen sijaintitarkkuus paranee kiinteistörekisterissä ja kiinteistörekisterikartalla.
  2. vähäisten lisäalueiden lunastamisesta täyttä korvausta vastaan Suomen valtion omistukseen maantielain (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä) 75 §:n 2. momentin nojalla, kun maantien rakenteet ovat levinneet alkuperäisen lunastusrajan yli.
  3. Mäntylän uuden pysäkin (linja-autojen kääntöpaikka) kohdalla alueen lunastamisesta täyttä korvausta vastaan perustuen maanomistajalta saatuun suostumukseen (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 21 §).
  4. maantien tiealueen ulkopuolelle ulottuvien maantien suoja- ja näkemäalueiden (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 44 ja 45 §:t) merkitsemisestä kiinteistörekisteriin ja kiinteistörekisterikartalle sekä korvauskysymysten käsittely näkemäalueiden osalta (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 71 §).

Toimitus ja maantiealueen uudelleen rajaaminen perustuu maantielain (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 503/2005) 75.2 §:n säädökseen ja Mäntylän pysäkin lunastuksen osalta maantielain 21 §:n säädökseen.

  • Maantielaki 75.2 §: "Ennestään olevan maantien tiealueen tai liitännäisalueen taikka suoja- tai näkemäalueen rajan määräämiseksi voidaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tai kiinteistön omistajan hakemuksesta pitää maantietoimitus. Tällaisessa toimituksessa voidaan määrätä korvaus tien tai liitännäisalueen leventymisen aiheuttamista menetyksistä ja ratkaista 71 §:n 2 momentissa tarkoitettu korvausasia."
  • Maantielaki 21 §: "Ennen maantien rakentamista on laadittava ja hyväksyttävä tiesuunnitelma. Kun on kysymys sellaisesta maantien parantamisesta, jonka vaikutukset ovat vähäiset, tiesuunnitelman laatiminen ei kuitenkaan ole tarpeen, jos hanketta varten ei oteta lisäaluetta taikka jos kiinteistön omistaja tai omistajaan verrattava haltija on antanut kirjallisen suostumuksen lisäalueen ottamiseen."

Lunastettavien lisäalueiden ja näkemäalueiden mahdollisten korvausten määräämisessä sovelletaan lunastuslakia (Laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta 29.7.1977/603).

  • Korvausten maksatuksesta ja myös toimituskustannuksista (kiinteistötoimitusmaksu) vastaa alueellisena tienpitoviranomaisena ja toimituksen hakijana Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus). 

 

Lisäalueiden lunastaminen

Nyt maantietoimituksen maastotöissä on määritetty valtion omistuksessa olevan maantiealueen rajat mahdollisimman tarkasti entiseen paikkaansa paitsi niiltä vähäisiltä osin, joissa maantien tiealueen rakenteet ovat levinneet alkuperäisen lunastusrajan yli. Tällöin tässä maantietoimituksessa 

  • määrätään maantiealueen raja maantielain 5.3 §:n nojalla n. kahden metrin etäisyydelle ojan tai, missä ojaa ei ole, tieluiskan tai -leikkauksen ulkosyrjästä sekä
  • lunastetaan Tienpitäjän (Suomen valtio / Väylävirasto) omistukseen täyttä korvausta vastaan tällaiset vähäiset lisäalueet maantielain (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 503/2005) 75 §:n 2. momentin nojalla. Maaomistajalla on oikeus saada täysi korvaus tiealueen leventymisestä, ellei ole sovittu, että tienpitäjä saa levittää tietä korvauksetta tai tien levittämisestä on jo korvaukset sopimukseen perustuen maanomistajalle suoritettu.

Lunastettavat vähäiset lisäalueet ilmenevät toimituskartalta ja kiinteistökohtaisesta asiakirjasta (Lunastettava omaisuus ja korvaukset -asiakirja). 

  • Lunastettavien alueiden pinta-ala on 10 - 224 m2 paitsi sopimuksen rakennetun Mäntylän pysäkin osalta 607 m2. 

Korvaukset näistä vähäisistä lunastettavista alueista määrätään viran puolesta ilman korvausvaatimusta. Toimitusinsinöörille voi toki lähettää postitse tai sähköpostitse vapaamuotoisen korvausvaatimuksen maanantaihin 28.10.2024 mennessä. Korvausvaatimuksessa on erittäin tärkeä näkyä kiinteistötunnus (esim. 837-703-3-138), jotta toimitusinsinööri tietää, mistä kiinteistöstä on kyse.

  • Määrätyt korvaukset tulevat maksuun 3 kuukauden kuluessa toimituksen lopettamisesta. Toimitus lopetetaan todennäköisesti toimituskokouksessa 7.11.2024. 
  • Korvausten suorittamisesta vastaa Pirkanmaan ELY-keskus toimituksen hakijana.
     

Maantien suoja- ja näkemäalueet

Tässä maantietoimituksessa merkitään myös kiinteistörekisteriin ja kiinteistörekisterikartalle kyseisellä maantievälillä maantiealueen ulkopuolelle ulottuva

  • maantielain (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä) 44 §:n mukaiset maantien suoja-alueet, 20 metriä ajoradan keskilinjasta kummallekin puolelle sekä
  • maantielain (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä) 45 §:n mukaiset maantien näkemäalueet maanteiden, isoimpien yksityisteiden ja Mäntylän uuden bussipysäkin (linja-autojen kääntöpaikka) risteyksissä.

Maantien tiealueen ulkopuolelle ulottuvat suoja- ja näkemäalueet ja niiden ulottuvuus perustuvat suoraan maantielakiin (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 44 - 45 §:t) ja näkemäalueiden rajauksen osalta myös liikenne- ja viestintäministeriön asetukseen näkemäalueista (65/2011).

  • Maantiealueen ulkopuolisia suoja- ja näkemäalueita ei lunasteta, vaan maantiealueen ulkopuolella suoja- ja näkemäalueen kohdalla olevat tilukset kuuluvat edelleen omistamiinne kiinteistöihin.

Tienpitoviranomainen (ELY-keskus) ei ole esittänyt tämän toimituksen yhteydessä, että maantiealueen ulkopuolisilta suoja-alueilta olisi tarpeen poistaa maanomistajan omaisuutta tai näiden alueiden käyttöä olisi tässä yhteydessä syytä jossakin kohtaan jotenkin rajoittaa. Näin ollen suoja-alueista ei tässä yhteydessä suoriteta lainkaan korvauksia.  

Myöskään maantiealueen ulkopuolisilta näkemäalueilta ei tarvitse poistaa mitään omaisuutta. Näin ollen näkemäalueilla olevasta puustosta, muusta kasvillisuudesta, rakenteista ym. ei tässä yhteydessä suoriteta korvauksia.

  • Isoimpien yksityisteiden liittymien näkemäalueista ei tässä yhteydessä korvauksia suoriteta. Yksityistien tiekunnan vastuulle ja liittymälupavelvollisuuksiin kuuluu myös liittymän näkemäalueet (Yksityistielaki (560/2018) 5 § sekä 15 - 17 §:t).
  • Maanteiden ja Mäntylän uuden pysäkin (linja-autojen kääntöpaikka) risteyksissä korvataan tässä yhteydessä näkemäalueiden käytönrajoitus (haitankorvaus) niissä tapauksissa, joissa lunastustoimikunta harkitsee maantielain (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä) 71 §:n mukaisen korvauskynnyksen ylittyvän. Käytönrajoitus on varsin suuri erityisesti rakennuspaikkojen kohdalla, koska liikenneturvallisuutta vaarantavia eli näkyväisyyttä rajoittavia rakenteita tai rakennuksia ei saa enää näkemäalueelle rakentaa eikä tällaista (uutta) puustoa tai pihakasvillisuutta kasvattaa.

 

Toimituksen maastotyöt

Toimituksen maastotyöt (tiealueen maastoon merkitseminen ja mittaus) on suoritettu Maanmittauslaitoksen kartoittajan Jouko Mustosen johdolla vuosien 2020 - 2022 aikana, Kaanaan alueella Mäntylän pysäkin (linja-autojen uusi kääntöpaikka) osalta loppukesällä 2024. 

  • Maastotöistä ja toimituksen suorittamisesta on tiedotettu 4.8.2020 lähetetyillä erillisillä kirjeillä niille maanomistajille, joiden omistamat kiinteistöt rajoittuvat Terälahdentien (maantie 338) ja Velaatantie (maantie 338) nyt käsiteltäviin tieväleihin. 
  • Kartoittaja Jouko Mustonen on myös useassa paikassa kutsunut maanomistajia maastotöihin paikalle: kyse on ollut tilojen välisistä ja maantiestä poispäin lähtevistä epäselvistä kiinteistörajoista.

Toimituksen maastotöissä on mitattu tarkasti kaikki maantiealueen rajalta löytyneet rajamerkit. Samoin maastotöissä on määritetty maantien varresta hävinneiden tai pois paikaltaan siirtyneiden rajapyykkien ja -paalujen paikat ja rakennettu niiden tilalle uudet punaiset rajapyykit tai oranssit rajapaalut. 

  • Rajapyykeistä on kyse, kun on samalla kyse (maantiehen rajoittuvien) kiinteistöjen välisistä kiinteistörajoista. 
  • Rajapaalut määrittävät vain kiinteistön ja maantien tiealueen välistä rajaa kohdissa, josta ei lähde samalla maantiestä poispäin kiinteistöjen välistä rajaa. 
  • Mm. viljellyille pelloille, tieliittymiin, rakennuspaikkojen hoidetuille pihamailla sekä muihin vastaaviin paikkoihin ei kuitenkaan rajapyykkejä ja -paaluja rakennettu. Tällaisilla paikoilla kiinteistörajan paikkaa määräävät koordinaattipisteet (rajapiste rp). 

Paalujen ja pyykkien rakentamisen jälkeen tiealue on mitattu kartan laatimista varten.

Kiinteistörajojen paikkojen määrittämisen perusteena on käytetty tapauskohtaisesti:

  • maastosta löytyneitä vanhoja rajamerkkejä tai/ja
  • vanhojen yleistietoimitusten ja muiden maanmittaustoimitusten asiakirjoja, jotka liittyvät maantiealueeseen (ennen kaikkea toimituskartat ja niiden rajamitat sekä paalutusluettelot) sekä
  • eräiltä osin muita maastohavaintoja kuten esimerkiksi vanhojen rajamerkkien ja aitojen jäänteitä ja / tai eri-ikäisen metsän rajaa sekä
  • eräiltä osin kiinteistötietojärjestelmässä vanhastaan ollutta hyvälaatuista sijaintitietoa (koordinaatit) (kadonneelle) rajamerkille sekä
  • maanomistajien lausumia rajan paikasta toimituksen maastotöissä

Kokouskutsun liitteenä on mm. kiinteistökohtainen ote alustavasta toimituskartasta ja karttalegenda (kartan selitykset). 

  • Punaisilla katkoviivoilla on osoitettu nyt suoritettavat rajankäynnit.
  • Piirrosviivalla on osoitettu maantiealueen ulkopuolisen suoja-alueen sekä näkemäalueiden rajat.

MIKÄLI TEILLÄ ON HUOMAUTETTAVAA SUORITETTUIHIN RAJANKÄYNTIEN MAASTOTÖIHIN, esim. uutta pyykkiä tai paalua ei ole rakennettu Teidän mielestä kiinteistörajalle / oikeaan paikkaan, pyydän ilmoittamaan tästä toimitusinsinöörille viimeistään maanantaina 28.10.2024.


Maanomistajan omaisuus maantien varressa

Tähän toimitukseen EI LIITY mitään uusia TIEN PARANNUSTOIMENPITEITÄ. 

Tämän toimituksen yhteydessä EI myöskään TARVITSE tiealueen ulkopuolisilta suoja- tai näkemäalueilta POISTAA puustoa, pihakasvillisuutta eikä muutakaan maanomistajan OMAISUUTTA. Tätä tiealueen ulkopuolisella suoja- tai näkemäalueelle olevaa omaisuutta ei myöskään korvata tässä toimituksessa. 

  • Jos tienpitoviranomaiselle tulee joskus tarvetta poistaa tiealueen ulkopuoliselta suoja- tai näkemäalueelta puustoa tai muuta maanomistajan omaisuutta (mm. maantielain 44 - 46 §:ien nojalla), on tästä erikseen ilmoitettava maanomistajalle. 
  • Jos (korvaus)sopimusta ei tienpitoviranomaisen ja maanomistajan välillä synny, voidaan korvauskysymys ratkaista maantielain 74 §:n mukaisessa maantietoimituksessa tienpitoviranomaisen tai korvaukseen oikeutetun hakemuksesta.

 

Toimituskokous 7.11.2024

Maantietoimituksen toimituskokous pidetään 7.11.2024 klo 10.00 Attila-virastotalon auditoriossa (1. krs). Yliopistonkatu 38, Tampere. Sisäänkäynti Yliopistonkadun tai Tullintorin puolelta. Kokoukseen tulijat noudetaan Attilan ala-aulasta. Kokouksen arvioitu kesto n. 2 tuntia. Alla liitteenä asianosaisille lähetetty kokouskutsu.

Maantielain (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 503/2005) mukaisen maantietoimituksen asiat käsitellään ja päätetään yhdessä tai useammassa toimituskokouksessa toimitusinsinöörin johdolla ja virkavastuulla. Toimituksessa käsiteltävät asiat ratkaistaan toimitusinsinöörin ja kahden uskotun miehen (lunastustoimikunta) päätöksillä paitsi silloin, kun asianosaisilla on oikeus sopia käsiteltävästä asiasta (pääsääntö) ja tällainen sopimus asianosaisten välillä syntyy. 

  • Lunastustoimikunta (toimitusinsinööri ja kaksi uskottua miestä) on riippumaton lunastajasta / toimituksen hakijasta sekä asianosaisista ja toimii puolueettomana tahona. 
  • Ennen päätöksentekoa toimitusinsinööri mm. esittää asioihin liittyvät säädökset ja niiden vakiintuneet tulkintalinjat, esittää muut tarpeelliset taustaselvitykset ja mahdolliset viranomais- ja asiantuntijalausunnot sekä kuulee asianosaisia.

Toimituskokouksessa esitetään mm. suoritetun mittauksen perusteella laadittu alustava toimituskartta sekä käsitellään tähän maantien rajaamistoimitukseen kuuluvat em. asiat (ks. edellä kohta toimituksen tarkoitus).

Toimituksen kaikki asiat pyritään käsittelemään yhdellä toimituskokouksella 7.11.2024. 

 

Toimituksen asiakirjat ja asiakirjaopiot toimituskokouksen 7.11.2024 jälkeen

Tämän lunastustoimituksen asiakirjoina laaditaan mm. alla olevat asiakirjat, jotka arkistoidaan myös sähköisesti Maanmittauslaitoksen arkistoon pysyvästi säilytettävinä toimitusasiakirjoina, kun toimitus on saavuttaa lainvoiman:

  • Tiedote maanomistajille (4.8.2020). 
  • Kokouskutsu (11.10.2024) maantietoimituksen toimituskokoukseen 7.11.2024
  • toimituspöytäkirja toimituskokouksista sekä mahdolliset pöytäkirjan liitteet
  • kiinteistökohtainen asiakirja (Lunastettava omaisuus ja korvaukset -asiakirja) niille kiinteistön omistajille, joilta lunastetaan vähäisiä lisäalueita tai joiden alueella on tiealueen ulkopuolista näkemäaluetta. Kiinteistökohtaisesta asiakirjasta tulee ilmenemään mm. lunastettavan alueen ja tiealueen ulkopuolisen näkemäalueen pinta-alat.  
  • toimituskartta. Toimituskartalta ilmenee mm. kiinteistörajojen sekä tiealueen ulkopuolisten suoja- ja näkemäalueiden sijainti.

Mm. toimituskokousten toimituspöytäkirjoja ja kiinteistökohtaista asiakirjaa (Lunastettava omaisuus ja korvaukset -asiakirja) ei EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR / 25.5.2018) takia voi julkaista tällä toimituksen verkkosivulla

Jos toimitus lopetetaan 7.11.2024, lähetetään sen jälkeen n. 2 viikon päästä asianosaisille:

  • valitusosoitus
  • toimituskokouksen (7.11.2024) toimituspöytäkirja
  • kiinteistökohtainen asiakirja (Lunastettava omaisuus ja korvaukset -asiakirja) niille kiinteistön omistajille, joilta lunastetaan vähäisiä lisäalueita tai joiden alueella on tiealueen ulkopuolista näkemäaluetta.

 

Muutoksenhaku toimituksessa tehtyihin ratkaisuihin

Maantietoimituksessa tehtyihin ratkaisuihin tyytymätön asianosainen saa hakea niihin muutosta maaoikeudelta 30 vuorokauden kuluessa toimituksen päättymisajankohdasta

  • Toimitus pyritään lopettamaan nyt kyseessä olevassa toimituskokouksessa (7.11.2024), jolloin maantietoimituksen päättymisajankohta on 21.11.2024. Tällöin viimeinen päivä kirjallisen valituksen jättämiseksi on 23.12.2024.
  • Muutoksenhakuohjeet käyvät ilmi toimituksen lopettamisen jälkeen kahden viikon päästä asianosaisille lähetettävästä valitusosoituksesta (myös loppukokouksen pöytäkirjan viimeinen sivu).
  • Valitusasian käsittelystä maaoikeudessa peritään yleensä 530 euron oikeudenkäyntimaksu
  • Maaoikeuden päätökseen / tuomioon saa edelleen hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

 

Yhteystietoja

Lunastustoimituksen toimitusinsinööri:

Toimituksen hakija ja maanteiden Tienpitäjän yhteyshenkilö:

  • Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) Suomen valtion ja maanteiden alueellisena tienpitoviranomaisena, yhteyshenkilönä Jasmiina Heino, 050 396 2505, jasmiina.heino@ely-keskus.fi