Hyppää pääsisältöön

Alajärvi - Perho B 110kV voimajohto

Toimitusnumero
2022-685097
Toimituslaji
Lunastustoimitus
Kunta
Alajärvi
Perho

Yleistä

Toimituksen tarkoituksena on voimansiirtoalueen lunastus. Valtioneuvosto on 16.12.2021 myöntänyt Elenia Oy:lle (Elenia Verkko Oyj) lunastusluvan pysyvän käyttöoikeuden hankkimiseen 110 kV sähkönsiirtojohtoa ja tiedonsiirtolaitteita varten Alajärven ja Perhon kunnissa. Lunastusluvan yhteydessä on lisäksi myönnetty ennakkohaltuunottolupa lunastusluvan mukaisiin alueisiin. Lunastuksen kohde jätetään vähemmän tärkeiltä osiltaan lunastustoimituksessa määrättäväksi lunastuslain 10 §:n mukaisesti.

Toimitus käsittää seuraavan johdon:

Rakennetaan uusi rinnakkaisjohto B vanhan linjan A itäpuolelle. Linja kulkee Alajärven Möksyn muuntoasemalta Perhon Koivukosken-Taipaleen sähköasemalle. Etäisyys vanhasta johdosta on pääosin 20 m. Samaa linjojen käytetään valtaosin myös linjan alussa, jossa uusi johto kulkee Fingridin johdon rinnalla. Vanha johtoaukea levenee 10 metriä ja lisäksi tulee uusi reunavyöhyke 10 m. Uudelle johdolle lunastetaan normaali johtoaukea 26 m ja 10 m reunavyöhykkeet kummallekin puolelle. Johdon pituus n. 24,5 km.

Nykyisen johdon A tehonsiirtokyky on riittämätön ja uudella johdolla varmistetaan sähkönsiirtokapasiteettia ja tuulivoimaloiden liittämistä verkkoon.

Toimituksen alkukokouksessa 20.4.2022 uusi johtoalue otettiin rakentajan haltuun. Hakkuu-urakoitsija tulee ottamaan yhteyttä maanomistajiin puuston yhteismyynnistä, reunavyöhykkeen hakkuusta yms. Hankkeen pääurakoitsija sopii alueen teiden omistajien kanssa teiden rakentamisaikaisesta käytöstä.

Yleistä tietoa voimansiirtoalueen lunastustoimituksista löydät alla olevista linkeistä ja liitteistä.

Toimituksen tulevat vaiheet

Toimitusta on tarkoitus jatkaa rakennustöiden valmistumisen jälkeen, jolloin aloitetaan korvauskäsittely. Voimajohto on valmis kesällä 2023.

Yhteystiedot

Lunastustoimikunta

Toimitusinsinööri Jouko Breilin (lunastustoimikunnan puheenjohtaja)
Puhelin 040 717 9275
Sähköposti etunimi.sukunimi[at]maanmittauslaitos.fi

Lunastajan edustaja

Rakennuttamispäällikkö Santeri Hirvonen
Sähköposti etunimi.sukunimi[at]elenia.fi

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).