Hyppää pääsisältöön

Hengästyykö kiinteistö, kun sitä rasittaa?

Vallinta, hallinta, rasite, rasitus, yksikkö… Viranomaisen käyttämä kieli on joskus vaikeasti ymmärrettävää. Milloin vallitaan, milloin hallitaan - nämä saattavat aiheuttaa hämmennystä ja sekaannusta.

Anne Partasella on punaiset lyhyet hiukset, silmälasit ja punaista huulipunaa. Hänellä on yllään punainen paita ja kaulassaan hopeinen koru.

Käynnissä olevassa Maanhallintakokonaisuuden uudistamisen valmisteluohjelmassa tehdään laajasti sanastotyötä, jossa luodaan maanhallintakokonaisuudelle yhtenäistä käsitteistöä. Yhtenäinen, yleisesti tunnistettu sanasto helpottaa tulevaa kehittämistä, viestintää ja lainsäädäntötyötä.

Tässä blogissa kerron, kuinka luomme maanhallinnan sanastoa.

Sanastotyö onkin monimutkaisempaa kuin luulin  

Sanastotyö on tärkeä osa maanhallinnan kokonaisuuden uudistamista. Työryhmässämme on jäseniä Maanmittauslaitoksesta ja kaupungeista. Itse olen ensimmäistä kertaa mukana sanastotyössä kuten moni muukin maanhallinnan sanastotyöryhmäläisistä. Onneksi mukana on myös pitkän linjan konkareita ja Sanastokeskuksen terminologi.

Työ on mielenkiintoista, mutta yllättävän vaikeaa. Sanastotyössä keskitytään erikoisalan käsitteisiin. Niiden tulee olla selkeitä, tarkkoja ja yhdenmukaisia, jotta estämme väärinkäsityksiä eri toimijoiden ja asiakkaiden kesken ja helpotamme viestintää.

Samaa käsitettä saatetaan käyttää - jopa organisaation sisällä - tarkoittamaan useampaa asiaa. Kun rasitus maanhallinnassa viittaa kiinteistön hallintaan, niin liikuntasuorituksessa rasitus tarkoittaakin jotain aivan muuta. Yleensä ymmärrämme, kummasta on kyse, mutta aina se ei ole täysin selvää. Onkin tärkeää pystyä yhdistämään käsite tiettyyn asiayhteyteen.

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja sanastotyö on avainasemassa kehittämisessä, varsinkin alkuvaiheessa. Laatimamme sanasto pyörii maanhallinnan ympärillä. Se peilaa osittain nykytilannetta ja osittain 2030-luvulle ulottuvaa tulevaisuuden visiota, joka tosin on tässä vaiheessa vielä hyvin hajanainen ja hankalasti ennustettavissa.  

Haasteena on, miten onnistuisimme vakiinnuttamaan sanastomme käsitteet puhekieleen ja näkisimme ne myös lainsäädännössä.

Rohkeasti kohti tulevaisuutta

Maanhallintaan liittyvän sanaston tulisi sisältää tulevaisuudessa yksiselitteisiä, vakiintuneita ja yleisesti käytössä olevia käsitteitä. Siinähän sitä onkin tavoitetta kerrakseen. Kerralla emme siihen pääse, joten sanastotyötä tehdään pienissä osissa.  

Monikielisyyttä ei ole unohdettu työssämme, vaikka sanasto on valmisteltu vain suomeksi. Lopullisen sanaston käsitteitä voidaan kääntää yhtenevästi puhe- ja ammattikielessä eri kielille.

Kuuntelemme herkällä korvalla ympäristöämme ja haluamme aidosti muuttaa ajatusmaailmaamme, jotta ehdottaisimme rohkeasti isojakin muutoksia.

Anne Partanen

Kirjoittaja työskentelee Maanmittauslaitoksessa maanhallintakokonaisuuden uudistamisen valmisteluohjelman ohjelmapäällikkönä

 


Nyt on hyvä hetki vaikuttaa:

Tässä vaiheessa haluamme kuulla, miten sanastotyö on tähän mennessä onnistunut. Työ ollut haastavaa, ja siksi odotamme, millaisia ajatuksia ja vinkkejä käsitteiden osalta saamme muilta tahoilta. Laatimamme ensimmäisen sanastoversion kommentointiaika on Lausuntopalvelussa 22.12.2023 - 18.1.2024.

Lue lisää maanhallintakokonaisuuden uudistuksesta:

Lue lisää sanastotyöstä Sanastokeskuksen perehdytysaineistosta.

Uusimmat blogit