Yritän parhaani mukaan poistaa mustan magian tunnetta aiheen ympärillä ja avaan, mihin robotiikkaa sovelletaan ja käytetään Maanmittauslaitoksessa.
Ohjelmistorobotiikka tarkoittaa teknologiaa, jonka avulla automatisoidaan tietotyön rutiiniprosesseja.
Ohjelmistorobotiikan tarina juontaa Maanmittauslaitoksessa vuoteen 2018 asti, jolloin ensimmäiset ideat kehiteltiin. Kuitenkin vasta vuonna 2021 Maanmittauslaitoksen lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä löytyi sopiva kohde ohjelmistorobotiikan soveltamiseen.
Vertti muistuttaa veroista
Kiinteistökauppojen yhteydessä ostajan pitää muistaa maksaa myös varainsiirtovero ja tehdä siitä asianmukainen ilmoitus. Varainsiirtoveron täytyy olla maksettuna, jotta omistus voidaan rekisteröidä Maanmittauslaitoksessa.
Lainhuutoasia voi kuitenkin olla vireillä Maanmittauslaitoksen kiinnitys- ja lainhuutorekisterissä, vaikka ilmoitusta ei olisi heti hoidettu eikä veroa maksettu. Joskus toimenpiteet voivat jäädä tahattomasti roikkumaan.
Tässä kohtaa robotiikka astuu apuun. Nykyisin Vertti-niminen ohjelmistorobotti tarkastaa joka päivä uudet lainhuutohakemukset ja sen, onko varainsiirtoveron ilmoitus tehty ja vero maksettu. Jos maksua tai ilmoitusta ei ole tehty, robotti lähettää asiakkaalle muistutusviestin ja toimintaohjeet asian hoitamiseen.
Tästä on hyötyä sekä asiakkaalle että Maanmittauslaitokselle. Asiakas saa muistutuksen ja täsmennetyt ohjeet asian hoitamiseksi. Lainhuutohakemusten käsittelyajat Maanmittauslaitoksessa lyhenevät. Ohjelmistorobotti myös merkitsee tekemänsä viestinvaihdot, joten kirjaamisasiantuntija näkee suoraan jo tehdyt toimenpiteet.
Numeroiden valossa Vertti-robotista on apua hyvin monelle suomalaiselle. Viime vuonna Maanmittauslaitos sai noin 110 000 lainhuutohakemusta, joista jopa 30 %:lla varainsiirtoveroa ei ollut maksettu.
Testaustekniikka uuteen käyttöön
Ohjelmistorobotin kehittäminen on suuri ponnistus digitalisaation hyödyntämiseksi Maanmittauslaitoksen toiminnassa ja asiakaskokemuksessa. Toteutuksen tehneelle laadunvarmistuksen tukitiimillemme tekniikka oli onneksi jo ennestään tuttua. Käytimme robotin toteutukseen samaa teknologiaa ja käytänteitä kuin testausautomaatiossa.
Avainsana tässä tapauksessa on Robot Framework (tai RPA Framework). Näistä perinteisesti testauksen osa-alueista tiimillämme oli osaamista ja soveltamiskykyä jo valmiiksi. Vertti-robotin kehittämisessä hyödynsimme siis aiemmin pelkästään testauskäytössä ollutta teknologiaa ja toteutimme siitä tuotantosovelluksen.
Ensimmäisen ohjelmistorobotin kehityksen ja käyttöönoton myötä saimme luotua selkeän prosessin robotiikan koko elinkaarelle ideasta valmiiksi tuotteeksi asti. Näitä oppeja voimme hyödyntää myös jatkossa.
Robotiikka avuksi muussakin?
Robotiikasta saadut kokemukset ovat olleet tähän mennessä erittäin positiivisia, ja hyvin suurella todennäköisyydellä ohjelmistorobotiikkaa tullaan hyödyntämään Maanmittauslaitoksessa muillakin osa-alueilla.
Myös koneoppiminen voi olla lähitulevaisuudessa mahdollista ja siihenkin meillä on olemassa jo valmiita kirjastoja käytettäväksi.
Sitä odotellessa ainakin Vertti jatkaa asiakkaidemme auttamista.
Jani Lindholm
Kirjoittaja työskentelee johtavana it-asiantuntijana Maanmittauslaitoksen tietohallinnossa automaation ja turvallisen softakehityksen (DevSecOps) parissa.
Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.