Hyppää pääsisältöön

Haku

Haluatko keskittää Paikkatietoikkunassa kartan tiettyyn kohteeseen tai löytää karttatason tiettyyn käyttötarkoitukseen? Haun kautta pääset hakemaan sekä paikkoja että paikkatietoja.

Palaa Paikkatietoikkunan käyttöohjeet -sivulle.


Paikkahaku

Paikkahaulla voit hakea paikkoja. Kirjoita hakusana hakukenttään ja paina Hae-painiketta. Hakusana voi olla:

  • paikannimi
  • osoite
  • kiinteistötunnus
  • TM35 karttalehtitunnus

Paikkatietoikkuna, paikkahakuvalikkoVoit katkaista hakusanan kirjoittamalla *-merkin hakusanan loppuun.

Esimerkiksi hakusanalla "Hels*" hakutulokset kattavat kaikki Hels-alkuiset paikannimet ja osoitteet.

Hakusanassa on oltava vähintään 1 muu merkki jokerimerkin lisäksi. Jokerimerkkien määrää tai sijaintia sanassa ei ole rajoitettu. Esimerkiksi hakusanalla "puo*i*la" tuottaa sekä "Puomila", että "Puotila" -tyyppisiä vastauksia.

Osoitenumeroihin ei voi liittää *-merkkiä. Esimerkiksi hakusanalla ”Mannerheimintie 4*” ei löydy tuloksia, kun taas hakusanalla ”Mannerheimintie 4” löytyy 11 hakutulosta.

Kun kirjoitat hakusanaa, palvelu pyrkii tarjoamaan sinulle ehdotuksia vastaavista hauista. Kun klikkaat ehdotettua hakusanaa, palvelu tekee haun klikatulla hakusanalla. Esimerkiksi saamenkielisten paikannimien hakeminen on tämän ansiosta helpompaa, sillä hakua ei tarvitse tehdä täsmällisesti erikoismerkkejä käyttäen. Esimerkiksi hakusanalle "Cevet" palvelu ehdottaa paikannimeä "Čevetjävri".

Osoitehaun tuloksissa esitetään vain pienin katunumero (yleensä "1") kussakin kunnassa. Esimerkiksi hakusana "Porvoonkatu" tuottaa kolme tulosta: "Porvoonkatu 1, Helsinki", "Porvoonkatu 1, Kerava" ja "Porvoonkatu 1, Loviisa". 

Kiinteistötunnuksen tulee olla täsmällinen ja muotoa "611-401-3-43". Hakutuloksissa listataan kaikki kyseisen kiinteistön palstat. Klikkaamalla yhtä palstaa, kartalla näytetään sen sijainti. Saman kiinteistön eri palstat voivat olla kaukanakin toisistaan.

Karttalehtitunnus on esimerkiksi muotoa "L4133B". Hakemalla "L4" saat vain täsmällisen tuloksen, eli karttalehden L4 ja kartalla merkittynä sen keskipisteen.


Metatietohaku

Metatieto on tietoa tiedosta ja paikkatiedon metatieto tietoa paikkatiedosta. Sen avulla voidaan kuvailla yhdessä sovitulla tavalla esimerkiksi tietoaineistoa tai rajapintapalvelua.

Metatietojen avulla löydät vastauksen kysymyksiin: mitä, kuka, millainen, missä, milloin ja miten. Esimerkkejä kysymyksistä voisivat olla mikä aineiston nimi on, kuka vastaa aineiston ylläpidosta, milloin aineistoa on viimeksi päivitetty ja miten voin saada aineiston käyttööni.

Metatietohaulla voit hakea paikkatietoja eli aineistoja, palveluja ja aineistosarjoja, joiden metatiedot on tallennettu Paikkatietohakemistoon. Voit kirjoittaa hakusanan tekstikenttään tai käyttää tarkempia hakuehtoja. Haku kohdistuu aineiston nimeen, tiedontuottajan nimeen ja avainsanaan.

Kuva Metatietohaku-kentästä

Kirjoita tekstikenttään hakusana. Hakusanassa sallittuja merkkejä ovat aakkoset, numerot, piste, pilkku, yhdysviiva ja huutomerkki. Kysymysmerkillä voit korvata hakusanasta yhden merkin. *-merkillä voit korvata hakusanan loppuosan. Jos käytät *-merkkiä, on hakusanassa oltava *-merkin lisäksi vähintään neljä merkkiä.

Tarkemmat hakuehdot saat käyttöösi painamalla "Lisää hakuehtoja":

  • Resurssin tyyppi: Valitse, kohdistetaanko haku aineistoihin, aineistosarjoihin, palveluihin vai useampiin niistä.
  • Resurssin nimi: Etsitkö tiettyä aineistoa, aineistosarjaa tai palvelua? Valitse nimi listalta.
  • Vastuutaho: Valitse, minkä organisaation aineistoja, aineistosarjoja ja palveluja haluat hakea.
  • Avainsana: Valitse avainsana, johon liittyviä aineistoja, aineistosarjoja ja palveluja haluat hakea.
  • Aiheluokka: Valitse teema, johon liittyviä aineistoja, aineistosarjoja ja palveluja haluat hakea.
  • Metatiedon kieli: Valitse, millä kielellä kirjoitettuja aineistojen, aineistosarjojen ja palvelujen kuvailuja haluat hakea.
  • Resurssin kieli: Valitse, minkä kielisiä aineistoja, aineistosarjoja ja palveluja haluat hakea.

Tarkemman metatietohaun hakuehdot

Lopuksi paina Hae-painiketta ja saat esille hakutulokset. Hakutulosten yhteydessä on seuraavat painikkeet:

  • Näytä karttataso: Klikkaa linkkiä ja näet kyseisen aineiston kartalla.
  • Näytä kattavuusalue: Klikkaa painiketta ja näet kyseisen aineiston kattavuuden kartalla.
  • Näytä metatiedot: Klikkaa i-painiketta ja näet kyseisen aineiston metatiedot eli kuvailun. Voit tarkastella kuvailun perustietoja, JHS 158 -suosituksen mukaisia metatietoja, INSPIRE-direktiivin mukaisia metatietoja tai laatua koskevia tietoja. Voit lisäksi avata kuvailun ISO 19139 -standardin mukaisessa xml-tiedostossa tai tulostaa kuvailut pdf-dokumenttiin. Tiedot haetaan Paikkatietohakemistosta.
  • Poista hakutuloksista: Klikkaa x-painiketta ja kyseinen aineisto poistetaan hakutulosten listalta.

Metatietohaun tuottamat hakutulokset.

Kohteiden metatiedot on luokiteltu välilehdittäin:

  • JHS 158 -metatiedot: ”JHS 158 -metatiedot” -välilehdellä on kuvattu paikkatiedon metatiedot julkisen hallinnon suosituksen 158 ”Paikkatiedon metatiedot” mukaisesti. Suosituksessa annetaan ohjeet, miten vektori- ja rasterimuotoiset paikkatiedot tulisi kuvata ja dokumentoida metatietojen avulla.
  • INSPIRE-metatiedot: ”INSPIRE-metatiedot” -välilehdellä on kuvattu paikkatiedon metatiedot eurooppalaisen INSPIRE-direktiivin mukaisesti. Paikkatietoikkuna on osa kansallista INSPIRE-toteutusta. Lue lisää INSPIREstä: https://www.maanmittauslaitos.fi/kartat-ja-paikkatieto/paikkatietojen-yhteentoimivuus/inspire
  • Laatutiedot: Laatutiedoista löytyy tietoa aineiston historiasta, taustasta ja vaatimuksenmukaisuudesta.
  • Toiminnot: Toiminnot-välilehdeltä voit ladata metatiedot XML-tiedoston ja tarkistaa, löytyykö valittu taso Paikkatietoikkunasta. Tätä kautta voit myös näyttää tai piilottaa karttatason.

 

Kohtasitko ongelman tai eikö hakutoiminnallisuus toimi mielestäsi oikein? Ole yhteydessä Paikkatietoikkunan tukeen: paikkatietoikkuna@maanmittauslaitos.fi. Autamme mielellämme!