Hyppää pääsisältöön

Vastuullisuustekoja: Hiilijalanjälki pienenee tiedolla ja teoilla

Maanmittauslaitos on sitoutunut vastuullisuusohjelmassaan edistämään 50 vastuullisuustekoa vuoden 2027 loppuun mennessä. Tässä uutisessa kerrotaan vastuullisuusohjelman Kestävä ympäristö -teemaan liittyvistä vuoden 2024 vastuullisuusteoista ja niiden etenemisestä.

""
Kuva:
Julia Hautojärvi

Hiilijalanjälkilaskenta ohjaa vaikuttaviin valintoihin

Maanmittauslaitoksen hiilijalanjälki lasketaan ensimmäistä kertaa kuluvan vuoden tietojen pohjalta alkuvuodesta 2025. Laskennassa huomioidaan kattavasti kaikki Maanmittauslaitokselle relevantit päästökategoriat. Hiilijalanjälkilaskennan tuloksena syntyy kokonaiskuva Maanmittauslaitoksen keskeisistä päästölähteistä. Laskennan pohjalta tehdään suunnitelma merkittävimmistä päästövähennystoimista.

– Hiilijalanjälkeä johdetaan tiedolla. Laskettu tieto auttaa meitä valitsemaan vaikuttavimmat toimenpiteet hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja siten kehittämään toimintaamme, toteaa vastuullisuusasiantuntija Annukka Kokkonen Maanmittauslaitoksesta.

Hiilijalanjälkilaskennan yhteydessä rakennetaan työkalu, jota päivittämällä Maanmittauslaitos voi laskea hiilijalanjälkensä vuosittain, saada vertailukelpoista tietoa vuosien välillä ja arvioida työn etenemistä. Kehittämistyön tuloksista tullaan kertomaan myös muille valtionhallinnon toimijoille.

– Tiukassa taloudellisessa tilanteessa haimme ja saimme hankkeen toteuttamiseen Valtiokonttorilta työelämän kehittämiseen tarkoitettua Kaiku-kehittämisrahaa. Toivottavasti myös muut valtionhallinnon toimijat saavat hankkeestamme ideoita omaan päästövähennystyöhönsä, Annukka Kokkonen jatkaa.

Kirjallinen menettely vähentää matkustustarvetta

Yksi Maanmittauslaitoksessa jo tunnistettu toimenpide päästöjen pienentämiseksi on matkustustarpeen vähentäminen laajentamalla kirjallisen menettelyn käyttöä. Samalla tehdään asioinnista helpompaa asiakkaille ja parannetaan Maanmittauslaitoksen toiminnan tuottavuutta.

Perinteisesti maanmittaustoimitukseen kuuluvat asiat on käsitelty kokouksessa paikkakunnalla, jossa toimituksen kohdekiinteistö sijaitsee. Kirjallisessa menettelyssä osapuolet saavat luonnoksen maanmittaustoimituksessa päätettävistä asioista. Jos kaikki hyväksyvät luonnoksen, päätökset tehdään ilman kokousta. Tyypillisin kirjallisella menettelyllä tehtävä maanmittaustoimitus on lohkominen, jossa toteutetaan myyjän ja ostajan kauppakirjassa sopimat toimenpiteet.

– Kirjallisen menettelyn laajempi hyödyntäminen vähentää sekä asiakkaiden että toimitusinsinöörien matkustustarvetta. Kiinteistöjen omistajat asuvat yhä useammin toisella paikkakunnalla, ja matkat kokouksiin voivat olla pitkiä. Kirjallinen menettely antaa myös mahdollisuuden tutustua asiakirjoihin rauhassa kotona. Asiakkaat ovat olleet pääasiassa erittäin tyytyväisiä kirjalliseen menettelyyn, sanoo johtaja Petri Notko Maanmittauslaitoksesta.

Kirjallinen menettely tuli mahdolliseksi koronapandemian aikana ja säädettiin pysyvään käyttöön vuodesta 2022 alkaen. Jos maanmittaustoimitukseen liittyy erimielisyyksiä, korvausasioita tai muita selvitettäviä asioita, toimituskokous järjestetään edelleen. Myös kirjallista menettelyä käytettäessä toimitusinsinööri käy usein kiinteistöllä tekemässä tarvittavat toimet, kuten mittaukset ja rajamerkkien asentamisen.

– Kokousmenettelylle on vuosisatojen perinteet. Nyt koulutamme ja rohkaisemme henkilöstöämme kirjallisen menettelyn käyttöön, ja haaste on otettu hyvin vastaan. Vuonna 2021 kirjallista menettelyä käytettiin 4 %:ssa kaikista toimituksista, kun taas tänä vuonna tammi–elokuussa osuus oli jo 13 %. Tavoitteenamme on käyttää kirjallista menettelyä aina kun se on mahdollista. Lähivuosina voimme päästä noin 20 %:n osuuteen kaikista toimituksista ja tulevaisuudessa huomattavasti suurempaankin osuuteen, Petri Notko kertoo.

Säästettyjä kilometrejä voidaan havainnollistaa laskennallisella esimerkillä. Toimituskokoukseen, joka voitaisiin hoitaa myös kirjallisella menettelyllä, osallistuu keskimäärin vähintään kaksi asiakasta ja toimitusinsinööri. Jos jokaisen osallistujan edestakainen matka kokoukseen olisi 100 kilometriä, vuonna 2023 toteutuneella kirjallisen menettelyn käytöllä olisi säästetty yhteensä 480 000 kilometrin ajomatkat.

Lisätietoja

vastuullisuusasiantuntija Annukka Kokkonen, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Vastuullisuustekoja: Selkeä kieli, läpinäkyvät hankinnat ja kestävät digitaaliset palvelut edistävät vastuullista toimintatapaa

Vastuullisuustekoja: Tietoa ja ratkaisuja yhteiskunnan hyödyksi

Vastuullisuustekoja: Monimuotoisuutta edistetään rekrytoimalla ja kehittämällä osaamista

Vastuullisuus Maanmittauslaitoksessa
 

Vastuullisuus

Uusimmat uutiset ja artikkelit