Hoppa till huvudinnehåll

Insatser för samhällsansvar: Koldioxidavtrycket minskas med kunskap och handling

Lantmäteriverket har i sitt samhällsansvarsprogram förbundit sig till att främja 50 insatser för samhällsansvar fram till slutet av 2027. Den här nyheten innehåller information om insatserna för samhällsansvar 2024 under temat Hållbar miljö och om hur insatserna har framskridit.

""
Bild:
Julia Hautojärvi

Beräkning av koldioxidavtrycket visar vägen till effektiva val

Lantmäteriverkets koldioxidavtryck kommer i början av 2025 att beräknas för första gången utifrån data för det innevarande året. Alla utsläppskategorier som är relevanta för Lantmäteriverket kommer att beaktas på ett heltäckande sätt i beräkningen. Beräkningen av koldioxidavtrycket ger oss en helhetsbild av Lantmäteriverkets huvudsakliga utsläppskällor. Beräkningen kommer att användas som underlag för en plan för de viktigaste åtgärderna för att minska utsläppen.

– Koldioxidavtrycket hanteras med kunskap. Informationen från beräkningen hjälper oss att välja de mest effektiva åtgärderna för att minska koldioxidavtrycket och därmed utveckla vår verksamhet, säger Annukka Kokkonen, samhällsansvarsexpert vid Lantmäteriverket.

I samband med beräkningen av koldioxidavtrycket skapas ett verktyg som Lantmäteriverket kan uppdatera för att beräkna sitt koldioxidavtryck varje år, få information som möjliggör jämförelser mellan olika år och utvärdera hur arbetet framskrider. Resultaten av utvecklingsarbetet kommer även att delas med andra aktörer inom statsförvaltningen.

– I den pressade ekonomiska situationen ansökte vi hos Statskontoret om Kaiku-finansiering, som är avsedd för utveckling av arbetslivet, för att kunna genomföra projektet och fick den beviljad. Förhoppningsvis kommer vårt projekt även att ge andra aktörer inom statsförvaltningen idéer om hur de kan arbeta för att minska utsläppen, fortsätter Annukka Kokkonen.

Skriftliga förfaranden minskar resebehovet

En åtgärd som Lantmäteriverket redan har identifierat för att minska utsläppen är att minska behovet av resor genom att utöka användningen av skriftliga förfaranden. Samtidigt blir det enklare för kunderna att uträtta ärenden, och produktiviteten i Lantmäteriverkets verksamhet ökar.

Frågor som ingår i lantmäteriförrättningar har traditionellt behandlats under ett sammanträde på den ort där fastigheten som är föremål för förrättningen är belägen. I det skriftliga förfarandet får parterna ett utkast över de frågor som ska avgöras under lantmäteriförrättningen. Om alla godkänner utkastet, fattas beslutet utan att ett sammanträde hålls. Den vanligaste fastighetsförrättningen som genomförs med ett skriftligt förfarande är styckning, där de åtgärder som säljaren och köparen har avtalat om i köpebrevet genomförs.

– Ökad användning av det skriftliga förfarandet minskar resebehovet för både kunderna och förrättningsingenjörerna. Fastighetsägarna bor allt oftare på annan ort, och resorna till sammanträdena kan vara långa. Det skriftliga förfarandet ger även möjlighet att i lugn och ro läsa igenom handlingarna hemma. Kunderna har i huvudsak varit mycket nöjda med det skriftliga förfarandet, säger Petri Notko, direktör för Lantmäteriverket.

Det skriftliga förfarandet blev möjligt under coronapandemin och togs i permanent bruk från och med 2022. Om det finns meningsskiljaktigheter, ersättningsfrågor eller annat som ska utredas i anknytning till lantmäteriförrättningen, kommer ett förrättningssammanträde fortfarande att hållas. Även om det skriftliga förfarandet används, besöker förrättningsingenjören ofta fastigheten för att vidta de nödvändiga åtgärderna, till exempel utföra mätningar och placera ut råmärken.

– Sammanträdesförfarandet har månghundraåriga traditioner. Vi utbildar och uppmuntrar nu vår personal att använda det skriftliga förfarandet, och utmaningen har tagits emot väl. År 2021 användes det skriftliga förfarandet vid fyra procent av alla förrättningar, medan andelen i januari–augusti i år redan var tretton procent. Vårt mål är att alltid använda det skriftliga förfarandet när det är möjligt. Under de närmaste åren kan vi nå en andel på cirka 20 procent av alla förrättningar och i framtiden en avsevärt större andel än så, berättar Petri Notko.

Antalet sparade kilometer kan åskådliggöras med ett räkneexempel. Vid ett förrättningssammanträde som även skulle kunna genomföras med ett skriftligt förfarande deltar i genomsnitt minst två kunder och en förrättningsingenjör. Om varje deltagare reser 100 kilometer tur och retur till sammanträdet, skulle användningen av skriftliga förfaranden 2023 ha inneburit en inbesparing av körsträckor på totalt 480 000 kilometer.

Mer information

Annukka Kokkonen, samhällsansvarsexpert, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Insatser för samhällsansvar: Tydligt språk, transparenta upphandlingar och hållbara digitala tjänster främjar ansvarsfull verksamhet

Insatser för samhällsansvar: Kunskap och lösningar för samhällets bästa

Insatser för samhällsansvar: Främja mångfald genom att rekrytera och utveckla kompetens

Samhällsansvar vid Lantmäteriverket
 

Samhällsansvar

Nyheter och artiklar