Flygfotografering och laserskanning används av ett mycket stort antal parter i Finland. De används t.ex. för insamling av data om skogsresurser, underhåll av terrängdatabasen, åkerövervakning, översvämningskartering, försvarsplanering, fastighetsbeskattning och arkeologiska undersökningar. Uppgifterna är också tillgängliga som öppna data för allmänheten - i en reducerad version av säkerhetsskäl.
Det sista året av det nuvarande programmet inleds 2025, och nästa fas planeras nu.
– Det finns ett behov av ännu mer exakta data, vilket skulle kunna uppnås genom att öka noggrannheten för laserskanningar från 5 till 20 punkter. Från de mer detaljerade uppgifterna kan ännu mindre detaljer urskiljas, t.ex. delar av väg- och järnvägsnätet eller mer detaljerad information om biologisk mångfald. Detta skulle dock öka kostnaderna och den nuvarande finansieringen är inte tillräcklig, säger Juha Kareinen, kartverkschef vid Lantmäteriverket i Finland.
Möjligheten att öka noggrannheten i laserskanningen men minska skanningsfrekvensen är också under övervägande. Schemat för flygfotograferingar kommer att bibehållas på grund av EU:s krav på åkerövervakning.
– Det viktigaste är att programmet fortsätter, eftersom det sparar miljontals euro av skattebetalarnas pengar varje år. Enligt en uppskattning 2019 beräknas redan de deltagande organisationerna få en vinst på 11 miljoner euro, till en kostnad av 4,3 miljoner euro. Om det inte fanns något gemensamt program skulle olika aktörer samla in data på ett splittrat sätt och göra dubbelarbete, fortsätter Juha Kareinen.
Avbildningarna är ett samarbete mellan många aktörer: de utförs av Lantmäteriverket, men bekostas dessutom av Forststyrelsen, Finlands skogscentral, Finlands miljöcentral och Livsmedelsverket. Flera nya parter kommer att involveras i det kommande programmet.
Det material som produceras är särskilt viktigt för skogsbrukssektorn.
– Finlands skogscentral använder uppgifterna för att producera omfattande information om skogstillgångar och natur för hela landet samt för relaterade tjänster som Metsään.fi. Offentlig skogsinformation förbättrar skogsplaneringen, naturvården och virkeshandeln och gynnar både skogsägare och yrkesverksamma, säger Juho Heikkilä, ledande expert vid Finlands skogscentral.
Enligt en rapport som publicerades 2019 är mervärdet för skogsägare från information om skogsresurser baserat på laserskanning upp till 210 miljoner euro per år jämfört med enbart satellitbilder, och cirka 60 miljoner euro jämfört med traditionell terränginformation, baserat enbart på tillförlitligheten i total volym.
Möjlighet till nya applikationer
Lantmäteriverkets Geodatacentral har undersökt möjligheten att använda laserskanningsdata för att producera ännu mer exakt information om skogsresurser. Resultatet är Skogsdatabasen (Metsäkanta), som kombinerar statistiska data med nationella laserskanningsdata och nu innehåller uppgifter om 5,8 miljarder enskilda träd. Med en yttäckning på mer än 20 miljoner hektar är det en av världens största skogsdatabaser.
I Skogsdatabasen kan man se information om enskilda träd, till exempel höjd och diameter, och uppskatta värdet på skogsområdet och kolbindningen, till exempel.
Enligt studien möjliggör upprepad laserskanning uppföljning av skogstillväxt och förändringar i kollager även på nivån enskilda träd. Förutom skogsbrukets behov behövs sådana data för att skydda den biologiska mångfalden och för klimatpolitiken.
Mer information
- Kartverkschef Juha Kareinen (flygfoto- och laserskanningsprogrammet), Lantmäteriverket, +35829 531 5030, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi
- Ledande expert Juho Heikkilä (data om skogsresurser), Finlands skogscentral, +35840 826 0566, juho.heikkila@metsakeskus.fi
- Professor Juha Hyyppä (Skogsdatabasen), Lantmäteriverkets Geodatacentral, +35841 519 4451, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi