Drönare figurerar återkommande i krigsrapporteringen, men i själva verket har de ett växande antal användningsområden även civilt.
Forskningsprofessor Eija Honkavaara har utvecklat drönarteknik i nästan två decennier. Hennes forskning har särskilt inriktats på fjärranalysmetoder, sensorer och AI för drönare. Hon har i praktiken tränat drönare att bland annat identifiera skogsskador och upptäcka terrängbränder.
Honkavaara säger att Finland utomlands är känt som ett drönarland.
– Belgien har aktiverat ett landsomfattande nätverk av 5G-anslutna drönare för myndigheters arbetsuppgifter. Nätverket består av dussintals autonoma drönarstationer som fjärrstyrs från driftcentraler. Drönarna är i beredskap 24/7 och kan till exempel användas för trafikövervakning, översvämningskartläggning och skogsbrandsövervakning. Den teknik som används i Belgien är helt och hållet utvecklad i Finland och implementerad av Nokia, säger Honkavaara.
Honkavaara var med och kommenterade drönarstrategin och tycker att Finland har goda förutsättningar för tillväxt inom drönarbaserad affärsverksamhet. Landets styrkor är kunnande inom spetsteknologi och unika miljöförhållanden för test av utrustning. Men det finns också utmaningar.
– Dagens forskningsfinansiering är fragmenterad och vägen från forskning till innovationer som gagnar affärslivet är lång. Det skulle behövas strategisk forskningsfinansiering, som gör det möjligt att bedriva långsiktigt tvärvetenskapligt forskningsarbete. Idéerna och kunnandet har vi, anser Honkavaara.
Ett exempel på en banbrytande inhemsk drönarinnovation är det vätedrivna Kelluu-luftskeppet från östra Finland som möjliggör att exakta miljödata kan produceras över stora områden utan utsläpp. Kelluu-luftskeppen har bland annat använts för att kartlägga granbarkborrens skadeverkningar.
– Finland har alla möjligheter att producera mer av sådan här fantastisk teknik som är till nytta för samhället. Drönartekniken har en väldig affärspotential, den öppnar redan upp nya marknader och påskyndar utvecklingen av innovativa lösningar inom olika sektorer, säger Honkavaara.
Hösten 2025 kommer forskning och innovationer på drönarområdet att visas upp i Esbo när det internationella evenemanget UAV-g (Uncrewed Aerial Vehicles in Geomatics) för första gången hålls i Finland.
Mer information
Forskningsprofessor Eija Honkavaara, +358 29 531 4716, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi
Eija Honkavaara är en internationellt erkänd forskare som har lett fotogrammetriforskningen på Geodatacentralen sedan 2004. Hon är en pionjär inom hyperspektral avbildning med drönare, som möjliggör exakt analys av olika ämnens egenskaper utifrån fjärranalys. Vid sidan av det dagliga arbetet innehar Honkavaara förtroendeuppdrag inom internationella fjärranalysorganisationen ISPRS och geodatasektorns forskningsnätverk EuroSDR.