Med hjälp av kartor och flygbilder kan du definiera lämpliga svampställen eftersom olika svampar trivs i olika slags terräng. Stensoppen förekommer allmänt i hela landet exempelvis i unga skogar, skogsbryn, hagar och betesmarker. Trattkanterellen trivs på mossiga sluttningar och i kanten av fuktiga svackor. Du kan leta efter bra svampställen med hjälp av Lantmäteriverkets avgiftsfria och öppna webbtjänst Kartplatsen. I tjänsten kan du se hur terrängen ser ut på olika ställen.
– Jag erkänner, jag är svamptokig! Om det är en regnig dag, utnyttjar jag Kartplatsen och planerar nya platser att plocka svamp på när solen skiner igen. I början av hösten då vattnet i träsk och sjöar fortfarande är varmt letar jag också ofta fram sådana svampställen där jag till slut kan ta ett dopp. Det gör kronan på en lyckad svampplockningsdag, berättar Heli Laaksonen, direktör för tjänster för grundläggande geografisk information vid Lantmäteriverket.
Så här kan du utnyttja Kartplatsen för att hitta trattkantareller:
- Först ska du titta på höjdkurvorna på terrängkartan och leta efter sänkor med anteckningen för sankmark eller trädbevuxen myr – sådana platser är potentiellt lämpligt fuktiga.
- Efter detta, byt vyn till flygbild och titta på hur skogen ser ut. Trattkantarellen behöver inte en särskilt gammal skog eller en sog i naturtillstånd, men det lönar sig inte att leta efter den på kalhyggen eller i plantbestånd. Ett rutinerat öga kan identifiera skogens ungefärliga åldersklass och tall- och granskogar på flygbilden. I granskogar är chansen större för att hitta trattkantareller.
- Du kan även använda terrängskuggning för att få en uppfattning om terrängformationerna, men i princip är höjdkurvorna tillräckliga för detta.
Om du redan vet om ett bra svampställe och vill hitta flera sådana, kan du leta efter dem genom att jämföra flygbilden över det kända svampstället med andra områden för att försöka hitta ett liknande område.
Tappa inte bort dig i skogen
När du rör dig i skogen är det alltid bra att ta med en karta eller åtminstone en skärmdump av kartan som syns på telefonskärmen för att du inte ska tappa bort dig även om kontakten till mobilnätet brister.
– Det lönar sig även att utnyttja Kartplatsen mobilt via telefonens webbläsare. Där kan du se din position med positioneringsknappen, säger Heli Laaksonen.
– Terrängkartlagret fungerar bra för att orientera dig i skogen. Där syns sådana stigar som finns i Lantmäteriverkets terrängdatabas. Stiguppgifterna är dock inte heltäckande och antalet stigar och även diken som finns i terrängen är alltid mycket större än vad som visas på kartan, påminner Heli Laaksonen.
Mer information
Direktör, tjänster för grundläggande geografisk information Heli Laaksonen, 040 098 8243, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi