Utrustningen används i Fjärranalys-avdelningens otaliga forskningsprojekt. Med hjälp av data som utrustningen producerar undersöks till exempel status för skogar, renovering av myrar, förändringar av älvfåror och glaciärer samt utvecklas och optimeras kartsystem för självkörande bilar.
Utrustningen har kommit i verklig användning direkt: Geodatacentralen deltar i tre stora projekt finansierade av Finlands akademi. Projekten anknyter till avrinningsområden och Finlands vattendrag.
- Med skannern har det gjorts djupmätningar av älvfåror i Pulmankijoki, Oulankajoki och Kuusinkijoki. Även sjöar har skannats och det har utretts hur deras bottenformer kan mätas med skanner: Meiko, Humaljärvi och Vitträsk i Kyrkslätt har varit de första undersökta objekten. För sjöarna i Kyrkslätt beställdes skanningsdata även från ett kraftigare laserskanningssystem avsett speciellt för djupkartering”, berättar Harri Kaartinen, forskningsprofessor vid Geodatacentralen.
Samarbetet till nytta för företag, innovation och forskning
Datamängderna beställdes från ett partnerföretag som är insatt i kartläggning. Speciellt Hydro-RDI-projektet som leds av Kaartinen har som syfte att utveckla samarbetet mellan aktörerna i den finländska hydrologibranschen, det så kallade forskningsekosystemet. Såväl kommersiella aktörer som forskningsorganisationer gynnas av gemensam teknikutveckling. I bästa fall gynnar och stöder den forskning som offentliga forskningsinstitut bedriver finländska innovationsföretag och därmed den ekonomiska utvecklingen i Finland. Den insamlade datan kan också användas av båda sidorna som jämförelsematerial i undersökningar. Även testning och samkörning av utrustningarna underlättas när varje organisation eller företag inte behöver köpa sensorer och andra dyra forskningsapparater själv för test- eller utvecklingsarbete.
Geodatacentralens skanningsexpert, forskningsprofessor Antero Kukko avslöjar att det är planerat att göra snö- och isskanning med den nya sensorn under den här vintern samt internationella samarbetsflygningar i Syd- och Centraleuropa i anslutning till skogsforskning senare i vår.
Den utveckling av forskningsekosystem som inleddes med partnerprojektet Hydro-RDI fortsätter även efter att detta projekt avslutats, och nya aktörer och projektidéer är välkomna”, önskar Kaartinen. Projektet fortsätter den webbinarserie som inleddes 2021 under våren och hösten 2022, mer information om dessa och ekosystemet finns på webbplatsen www.hydrordi.com.
Mer information
Forskningsprofessor Harri Kaartinen, 040 192 0836, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi
Forskningsprofessor Antero Kukko 029 531 4806, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi