Centrumet för rymdlägesbild ska vara uppdelat på flera verksamhetsställen: En civil ledningscentral ska inrättas i anslutning till Meteorologiska institutet i samarbete med Lantmäteriverket och en militär ledningscentral i anslutning till Försvarsmakten. De två ledningscentralerna arbetar självständigt men i nära samarbete. Vid inrättandet av centrumet används befintliga myndighetsuppgifter och myndighetsstrukturer.
Inrättandet inleds i december 2024. Centrumet når en full operativ kapacitet 2028.
Centrumet för rymdlägesbild tillhandahåller lägesdata om rymden till andra myndigheter
Centrumet för rymdlägesbild övervakar och förutser faror och störningar i rymdmiljön så att det är möjligt att förbereda sig och reagera på dem för att trygga samhällets funktion.
Tjänster som är baserade på satellitsystem behövs för dagliga samhällsfunktioner som datakommunikation, fjärranalys och positionering, väder- och miljöövervakning, flygtrafik och övervakning av närområden, som är viktig med tanke på säkerheten. Driften av dessa tjänster utan störningar hotas av olika fenomen i den jordnära rymden, till exempel störningar i rymdvädret och kollisioner mellan satelliter och rymdskrot. Dessutom kan rymdskrot som faller ner på jorden och asteroider nära jorden orsaka faror på jorden, vilket centrumet för rymdlägesbild förutser och rapporterar.
– För närvarande finns det ingen myndighet i Finland som på ett samordnat sätt iakttar och övervakar störningar och faror i rymden och rymdverksamheten. När det nationella centrumet för rymdlägesbild har inlett sin verksamhet, ska det ta fram och dela ut riktad information om rymdläget till Försvarsmakten och andra myndigheter, företag som är kritiska för försörjningsberedskapen, universitet, forskningsinstitut och medborgare, säger Ari-Matti Harri, chef för forskningsenheten vid Meteorologiska institutet.
Internationellt samarbete är en fast del av verksamheten vid centrumet för rymdlägesbild
Centrumet för rymdlägesbild börjar ta fram rymdlägesbilder i samarbete med EU, Finlands partnerländer och internationella organisationer som ansvarar för rymdövervakning. Lägesbilden förbättras genom nationella observationer och analyser och bearbetas till tjänster som delas ut till olika aktörer.
Försvarsmakten tar fram rymdlägesbilder för militära behov. Detta kräver samarbete såväl mellan internationella partner som mellan inhemska aktörer. Det nationella centrumet för rymdlägesbild förenar på ett effektivt sätt både Försvarsmaktens resurser och civila resurser för att utveckla den nationella rymdlägeskapaciteten.
– Rymdlägesbilden är en absolut central del av Försvarsmaktens lägesmedvetenhet. Rymdens betydelse som militär verksamhetsmiljö har ökat avsevärt och är i praktiken kopplad till verksamheten inom varje försvarsgren och de center som är underställda generalstaben. Detta kräver bred kännedom om rymdens betydelse samt fortfarande ny expertis och nya förmågor i framtiden, säger Juha-Pekka Keränen, kommendör för Flygvapnet.
Samarbetet med EU:s rymdövervakningssystem är en viktig del av arbetet i centrumet för rymdlägesbild. Hösten 2022 anslöt sig Finland till EU:s ram till stöd för rymdövervakning och spårning (SST) under ledning av Meteorologiska institutet med Lantmäteriverket som partner.
– EU SST övervakar objekt i den jordnära rymden och tillhandahåller tjänster för att förebygga kollisioner mellan satelliter och rymdskrot. Dessutom analyserar och förutspår EU SST objektens omloppsbanor och fragmentering av objekt i den jordnära rymden, säger Hannu Koivula, avdelningschef vid Lantmäteriverket.
Finlands nationella rymdlägesövervakning gör det möjligt att ansöka om finansiering för forskning i rymdlägesmedvetenhet hos EU och Europeiska rymdorganisationen. Samtidigt skapas nya möjligheter för affärsverksamhet, forskning och utveckling av högkvalitativ teknik.
Styrgruppen rekommenderade att ett centrum för rymdlägesbild inrättas
De nationella fördelarna med att inrätta ett centrum för rymdlägesbild utreddes vintern 2022–2023 av en styrgrupp med representanter för kommunikationsministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, försvarsministeriet, inrikesministeriet, arbets- och näringsministeriet, utrikesministeriet och finansministeriet.
Målet för styrgruppens arbete var att bilda en gemensam uppfattning mellan ministerierna om inrättandet av ett nationellt centrum för rymdlägesbild. Styrgruppens sekretariat bestod av representanter för Meteorologiska institutet. Sekretariatets arbete stöddes av de personer från Lantmäteriverket och Försvarsmakten som hade utnämnts till permanenta sakkunniga i styrgruppen. I sin rapport rekommenderade styrgruppen att ett centrum för rymdlägesbild inrättas.
Mer information
Meteorologiska institutet:
prof. Ari-Matti Harri, chef för enheten Rymdforskning och observationsteknologi, tfn 050 337 5623, ari-matti.harri@fmi.fi
FD Tiera Laitinen, gruppledare för rymdväderforskning, tfn 050 380 3279, tiera.laitinen@fmi.fi
prof. Jouni Pulliainen, direktör för Centret för rymd och fjärranalys, tfn 050 589 5821, jouni.pulliainen@fmi.fi
Lantmäteriverket:
prof. Hannu Koivula, avdelningschef, tfn 050 430 1639, Hannu.Koivula@lantmateriverket.fi
Jarkko Koskinen, överdirektör, 050 337 2902, Jarkko.Koskinen@lantmateriverket.fi
Försvarsförvaltningen:
Kai Knape, säkerhetsdirektör, försvarsministeriet, tfn 0295 16001, kai.knape@gov.fi