Till EU:s SST-sammanslutning (Space Surveillance and Tracking) hör nu sammanlagt 15 länder: Spanien, Österrike, Tjeckien, Tyskland, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Lettland, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien och Sverige.
Varje partnerland representeras av en nationell centralorganisation, i Finland Meteorologiska institutet. Andra centrala inhemska aktörer är Lantmäteriverket och flera ministerier, till exempel kommunikationsministeriet, arbets- och näringsministeriet samt jord- och skogsbruksministeriet.
”Samarbetet med EU inom rymdövervakning är en naturlig fortsättning på den högklassiga rymdverksamheten i Finland”, säger Jussi Kaurola, generaldirektör för Meteorologiska institutet.
”Säkerställandet av den europeiska satellitbaserade positioneringen Galileo är nödvändigt för produktionen av geografisk information och lantmäteriverksamheten”, framhäver Petri Korpinen som var ställföreträdare för Lantmäteriverkets generaldirektör.
Säkerställandet av satelliternas funktion förutsätter mätning och övervakning
Satelliterna runt Jorden producerar information om bland annat position, meteorologiska fenomen och säkerhet. Den ständiga risken för kollision med rymdskrot på omloppsbanan äventyrar dock satelliternas funktion: det finns åtminstone 100 miljoner stycken rymdskrot på över 1 mm på omloppsbanan. Till och med en liten skrotpartikel på 1 mm kan sätta en satellit ur funktion om den träffar satelliten.
Genom europeiskt samarbete kan satelliternas omgivning övervakas, och det har redan lett till resultat: EU:s SST-sammanslutning lyckades hindra en kollision mellan en satellit och ett stort stycke rymdskrot. Den 1 juni 2021 justerades omloppsbanan för satellit GSAT0219 i det europeiska Galileo-positioneringssystemet för att hindra kollisionen.
Finlands trumfkort är högklassigt kunnande, utrustning och position
För att bli godkänt till EU:s sammanslutning ska medlemmarna ha tillräckligt med verksamhet och utrustning som hör till rymdlägesbilden och som kan vara en del av verksamheten inom partnerskapet. Den förnyade geodetiska forskningsstationen Metsähovi representerar den senaste teknologin inom branschen. Med hjälp av Metsähovi tillhandahåller Finland partnerna observationer som erhållits med Lantmäteriverkets laserteleskop och tillhörande tjänster som grundar sig på Meteorologiska institutets praxis för och kvalitetskontroll av dygnet runt-rymdvädertjänsten. I Finland bedrivs högklassig forskning som anknyter till vetskapen om rymdläget. Lantmäteriverket och Meteorologiska institutet samt flera universitet är centrala aktörer inom branschen. Tack vare Finlands geografiska läge är vi också i en bra position för att övervaka rymdläget: I Finland kan man oftare än på lägre breddgrader observera polära satelliter som flyger över jordklotets poler. Finansieringsbasen för det ingångna EU SST-avtalet möjliggör det initiala genomförandet av det nationella centrum för rymdlägesbild som ska inrättas.
Meteorologiska institutet, Lantmäteriverket och Finlands flygvapen har planerat det nationella centrumet för rymdlägesbild sedan början av 2019. I och med EU SST-partnerskapet kommer finländska aktörer inom rymdlägesbildverksamheten också att omfattas av den EU-finansiering som anvisats för europeisk rymdövervakning.
Mer information
Jussi Kaurola
generaldirektör
Meteorologiska institutet
tfn 029 539 2201
Jussi.Kaurola@fmi.fi
Jouni Pulliainen
enhetschef, Center för rymden och fjärranalys
Meteorologiska institutet
tfn 050 589 5821
Jouni.Pulliainen@fmi.fi
Ari-Matti Harri
chef för forskningsenheten, Rymdforskning och nya observationsmetoder
Meteorologiska institutet
tfn 050 3375 623
Ari-Matti.Harri@fmi.fi
Hannu Koivula
enhetschef, Geodesi och geodynamik
Lantmäteriverkets Geodatacentral
tfn 029 531 4787
Hannu.Koivula@lantmateriverket.fi