Enligt Sara Rintamo, jurist på Disponentförbundet, uppstår en svår situation för fastighetsförvaltningen om dödsboets kontaktuppgifter inte har uppdaterats i bostadsdatasystemet efter att en aktieägare har avlidit. Det kan till exempel hända att du inte får någon kallelse till bolagsstämman.
– Företrädarna för dödsboet kanske inte känner till att det är viktigt att meddela dödsboets kontaktuppgifter till Lantmäteriverket, eftersom kallelsen till bolagsstämman skickas till den adress som finns i Lantmäteriverkets bostadsdatasystem. Rösträtten vid bolagsstämmor kan vara oklar för dödsbodelägarna när en av ägarna till en gemensamt ägd bostad avlider. I så fall måste alla delägare vara närvarande eller så måste fullmakt inhämtas från dem som är frånvarande", säger hon.
Andra än dödsbon behöver inte anmäla ändringar av sina kontaktuppgifter, förutsatt att kontaktuppgifterna inte skiljer sig från uppgifterna i Befolkningsdatasystemet eller Företags- och organisationsdatasystemet.
Dödsboet ansvarar för att meddela aktuella kontaktuppgifter
Kontaktuppgifterna till företrädarna för dödsboet måste anges för all egendom i den avlidnes namn, till exempel lägenheter eller parkeringsplatser. Dessutom måste eventuella ändringar av dödsboets kontaktuppgifter meddelas så att information når fram.
– Husbolaget får aktieägarens kontaktuppgifter från bostadsdatasystemet för kommunikations- och förvaltningsändamål. Dödsboet ansvarar för att kontaktuppgifterna är uppdaterade, säger Janne Murtoniemi , direktör för tjänster om ägande av bostäder vid Lantmäteriverket.
Dödsboet kan lämna sina kontaktuppgifter antingen på en separat blankett eller i deklarationen om äganderätten till dödsboet.
Det krävs inte alltid en bouppteckning för att sälja en aktielägenhet
När aktielägenheten ska säljas och aktiebrevet fortfarande finns hemma eller på banken är det en god idé att dödsboet ansöker om förtydligande av ägande hos Lantmäteriverket. Detsamma gäller för en aktielägenhet i den avlidnes namn som redan har en elektronisk ägaranteckning. Efter att äganderätten förtydligats anges dödsboets aktieägare direkt i aktieboken och aktielägenhetsutskriften, och det finns inget behov av att skicka in bouppteckningen som en bilaga till ansökan om registrering av köparens äganderätt.
Sara Rintamo påpekar att professionella disponenter kan hjälpa dig med alla frågor om din lägenhet om du är i kontakt med dem.
– Det är en god idé att kontakta Lantmäteriverket för att uppdatera uppgifterna om bostadsrätten och meddela husbolaget om dödsfallet för att få information om betalning av vederlaget, så att lägenheten inte till slut blir tvångsinlöst på grund av betalningsanmärkningar, påminner Rintamo.
Mer information
Janne Murtoniemi, direktör för tjänster om ägande av bostäder, Lantmäteriverket, tfn 040 710 8862, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi
Sara Rintamo, jurist, Disponentförbundet, etunimi.sukunimi@isannointiliitto.fi
Blankett för att meddela kontaktuppgifter