Hoppa till huvudinnehåll

Solens aktivitet påverkar den exakta positionsmätningen

Solens aktivitet varierar i 11-årscykler. Aktiviteten påverkar bland annat satelliternas funktion och satellitbaserad positionsmätning. I den nuvarande cykeln beräknas solen vara som mest aktiv i början av nästa år. Lantmäteriverket förbereder sig på effekterna av denna aktivitetstopp.

Revontulia taivaalla
Bild:
AdobeStock

När solen är aktiv ökar solflammorna och massutkastningarna. Då skickar solen ut stora mängder laddade partiklar. När de här utbrotten når jorden kan det leda till betydande svårigheter i exempelvis radiotrafik, satelliter, elnät och satellitnavigering. Norrsken ända nere i södra Finland är ett välkänt tecken på att utbrottet har varit kraftigt.

Den satellitbaserade positionsmätningens funktion har stor betydelse för Lantmäteriverket eftersom en stor del av förrättnings- och kartläggningsarbetet sker med hjälp av exakt positionsmätning.

– De laddade partiklarna från solutbrottet påverkar jonosfären, den övre delen av atmosfären, så att signalen från satelliten förvrängs. Användarens utrustning klarar då inte av att följa signalen tillförlitligt. Detta kan försämra positionsmätningens noggrannhet eller till och med omöjliggöra hela mätningen, säger ledande sakkunnig Topi Rikkinen från Lantmäteriverket.

Mellan senhösten och början av nästa år kan det förväntas komma stunder då det blir svårare att få exakta och tillförlitliga positionsbestämningar, även mitt på dagen. Det här kan exempelvis påverka funktionen hos styrsystem som använder exakt positionsmätning.

Flera sätt att förbereda sig

Den förra toppen i solens aktivitet kom 2013–2015. Satellitnavigeringssystemen och -utrustningen har utvecklats enormt de gångna åren, vilket kan avhjälpa problem som solen orsakar. Alla globala system har tre frekvenser, vilket möjliggör bättre modellering av jonosfären i både utrustningen och navigeringstjänsterna. Modelleringen förbättras också av det växande antalet basstationer som navigeringstjänsterna använder.

– Den som använder exakt positionsmätning kan förbereda sig genom att kolla läget i en rymdvädertjänst och sedan bedöma mätningarnas tillförlitlighet. Det är också bra att upprepa mätningarna när det är möjligt så att man säkrare kan slå fast att den uppmätta positionen är korrekt, tipsar Rikkinen.

Positionsmätningens tillförlitlighet studeras

Lantmäteriverkets Geodatacentral (FGI) studerar just nu vilken lägesbildsinformation om den satellitbaserade positionsmätningens tillförlitlighet som är tillgänglig och möjlig att ta fram. Läget i jonosfären modelleras med hjälp av maskininlärningsmetoder.

– Vår maskininlärningsmodell försöker kombinera två olika scenarier av jonosfärpåverkan för att få en mer exakt modell som täcker hela Finland. Resultaten verkar lovande och det framtida utvecklingsarbetet kommer att utvisa hur exakt prognosen blir. Om vi lyckas kan metoden senare utnyttjas i lägesbildstjänsten GNSS-Finland och även ge noggrannare navigeringstjänster, säger äldre forskare Mika Saajasto.

– Forskningen om positionsmätningens tillförlitlighet är väsentlig för samhällets funktion eftersom bland annat teleoperatörer och elnät behöver exakt GNSS-tidsinformation för effektiv drift av systemen, poängterar Saajasto.

 

 

Ytterligare information:

Ledande sakkunnig Marko Ollikainen, +358 40 779 3726

Äldre forskare Mika Saajasto, +358 46 923 7174

fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Geodata
Forskning
Satellitpositionering

Nyheter och artiklar