Hoppa till huvudinnehåll

Värnare av världsarvet samlas i Petäjävesi och Jyväskylä – Lantmäteriverket ansvarar för att måttbandet runt jordklotet bevaras i Finland

På Unescos konferens i Mellersta Finland samlas hela 130 nordiska företrädare för Unescos världsarv, eftersom det krävs ett kontinuerligt arbete för att värna världsarvet.

Unescon maailmanperintökohteiden asiantuntijat kokoontumassa

Unescos världsarv ska bevaras genom internationellt samarbete, och därför samlas en del nordiska företrädare för världsarvet i Petäjävesi och Jyväskylä mellan den 2 och den 5 september 2024. På konferensen ska deltagarna behandla en gemensam utmaning: Hur ska de berätta om betydelsen av världsarv och vikten av skydd för att världsarvet även ska kunna bevaras för kommande generationer?  
Struves meridianbåge är ett av Unescos sju världsarv i Finland. Den är som ett måttband som är mer än 2 820 kilometer långt. Struves meridianbåge användes för att bestämma jordens form och storlek på 1800-talet. Dess åtskilliga mätpunkter finns i tio nuvarande stater. Sammanlagt 34 av punkterna har utsetts till särskilda mätpunkter som företräder Unescos nämnda världsarv. Finland är tillsammans med nio andra länder ansvarigt för att värna arvet av Struves kedja. I Finland är det Lantmäteriverket som ansvarar för det uppdraget. I höst blir Finland ordförande för förvaltningsnämnden för Struves meridianbåge. Ordförandeuppdraget är fördelat på tio stater.

Meridianbågen som sträcker sig längs Finland är även en turistattraktion

“I dag får vi många mätdata relaterade till geografisk information med hjälp av satelliter. Men för cirka 200 år sedan användes triangulering som byggde på att mäta avstånd utifrån vinkelobservationer.  Struves kedja var den tidens betydande vetenskapliga framsteg. Genom gradmätning, som ansluter sig till triangulering, var det även möjligt att bestämma den exakta formen och storleken på jorden och skapa ett underlag för en noggrann kartläggning”, berättar Ulla Mikkanen, världsarvskoordinator för Struves meridianbåge på Lantmäteriverket. 

“I Lantmäteriverkets arbete utnyttjas den senaste forskningen och tekniken inom branschen. För oss är det dessutom ett hedersuppdrag att tillsammans med våra partner vara med och värna den tidens betydande kulturarv inom vetenskap och teknik”, konstaterar hon. 

På Unescos nordiska världsarvskonferens, som inleds nästa vecka, delar deltagarna med sig av god praxis för att bidra till att världsarvet ska bevaras. Ett av skyddsverktygen är en friluftsled som har planerats för mätpunkten på Oravivuori. Rutten på ledet kommer att göras officiell och fastställas på ett sätt som tryggar naturen. Det är fråga om en stig som ska göras officiell för mätpunkten senare. Detaljerna och ersättningarna till markägaren kring stigen blir klara vid en så kallad friluftsledsförrättning som inleds i höst.   

I de nordiska länderna finns sammanlagt 44 platser som ingår i Unescos världsarvslista, och sju av dem ligger i Finland. Till dem hör Sveaborg, Gamla Raumo, Petäjävesi gamla kyrka, Verla träsliperi och pappfabrik, bronsåldersgravrösena i Sammallahdenmäki, Struves meridianbåge och Kvarkens skärgård.  
 
Mer information om konferensen.
 
Mer information 
Ulla Mikkanen, världsarvskoordinator 
Lantmäteriverket 
ulla.mikkanen@lantmateriverket.fi  
040 801 1261 
 

Lantmäteri
Lantmäteriverket
Information till medierna

Nyheter och artiklar