Geodatacentralen har utarbetat en ny forskningsstrategi för 2024–2030. Syftet med strategin är att allt bättre svara mot de globala utmaningarna, till exempel klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald, och strategin innehåller för första gången en definition av förhållandet mellan kompetensområdena och FN:s mål för hållbar utveckling.
Du kan läsa hela strategin via länken i slutet av sidan.
Vision 2030
Innovativ forskning för en mer hållbar framtid
- Vi producerar världens bästa forskning i geografiska data för samhället.
- Våra innovativa tekniklösningar förbättrar utvecklingen och välfärden i samhället.
- Vi producerar koordinater för en bättre framtid.
Strategiska mål
- Forsknings- och utvecklingsprojekten samt sakkunnigtjänsterna genomförs så att man i dem kan utnyttja Lantmäteriverkets hela kunskapskapital och kan använda resultaten brett i hela samhället och industrin.
- Geodatacentralen deltar i flera forsknings- och sakkunnigprojekt på nationell och internationell nivå inom våra strategiska kompetensområden. Till följd av förändringar i finansieringsmiljön betonas internationella möjligheter, framför allt sådana som tillhandahålls av EU, mer än tidigare.
- Geodatacentralens vetenskapliga konkurrenskraft befästs genom den toppkompetens som påbyggnadsexamina bidrar till, modern forskningsinfrastruktur, aktuell högklassig forskning, fungerande samarbete och internationellt uppskattade publikationer.
- Geodatacentralen nätverkar med forskarsamfundet, den privata sektorn och den offentliga förvaltningen samt informerar aktivt beslutsfattare och den bredare allmänheten om sina forskningsresultat.
Strategiska kompetensområden
Geodatacentralens verksamhet bestäms enligt strategiska kompetensområden, som utgörs av uppgifter och utvecklingsansvar för en eller flera avdelningar. Strategiska kompetensområden omfattar teman relaterade till sakkunniguppgifter, forskningsprogram som genomförs och teman i fristående projekt.
Geodatacentralens strategiska kompetensområden är: