Produktionssystemet för terrängdata förnyas. Det nya produktionssystemet förbättrar terrängdatabasens tidsenlighet, kvalitet och integritet. Reformen syns förutom i terrängdatabasen även på kartorna. För användarna syns ändringarna stegvis. I det första skedet är ändringarna små.
Terrängdatabasen
Från och med våren 2025 kommer data att upprätthållas i ett nytt produktionssystem enligt datamodellerna i den nationella terrängdatabasen (KMTK). Produkter i vektorformat enligt dessa modeller kommer dock inte att finnas tillgängliga omedelbart, utan materialen omvandlas från det nya systemet till de nuvarande datamodellerna och formaten (GML, shapefile, GeoPackage). Undantaget från detta är MIF/MID-format, som kommer at tas bort under våren 2025.
Målet är att säkerställa de nuvarande produkternas kontinuitet för kunderna. Små ändringar kommer dock att göras i produkterna i samband med ibruktagandet av det nya systemet:
- Uppgifter som inte längre kommer att upprätthållas i terrängdatabasen tas bort från produkterna. Sådana är exempelvis en del av förklaringstexterna och objektklasserna.
- Objektklasser som tas bort är trädrad, gran- och tallskogsgräns, transformator, kommunens förvaltningscentrum, ellinje under ytan, räddningskodpunkt och pegel.
- Byggnadsklassificeringen är samordnad med klassificering i SYKE's datasystemet för den byggda miljön. Klassen "Industribbyggnader" kombineras med klassen "Övriga byggnader". Dessutom kommer religiösa byggnader av andra religioner än kristendomen, som tidigare tillhörde kategorin "Kyrkliga byggnader", att överföras till klassen "Kyrka".
- I framtiden kommer höjdinformationen i terrängdatabasen att finnas i N2000-systemet, medan tidigare systemet för höjdinformationen har varit N60.
Du kan även ladda ned mer specifik dokumentation som berör ändringarna och ett testdatamaterialpaket på Lantmäteriverkets filtjänst. Med hjälp av dessa kan du mer exakt sätta dig in i hur våra datamaterial kommer att ändras på våren 2025 och testa om ändringarna påverkar hur du kan använda datamaterialen. Du kan också ge respons om ändringarna senast 31.1.2025.
TIPS: Om du i fortsättningen vill utnyttja alla förklaringstexter som finns i den nuvarande terrängdatabasen och övriga förklaringstexter som tas bort, spara den sista terrängdatabasen som producerats från det gamla systemet i början av år 2025.
Kartor
Lantmäteriverkets sortiment kommer även i fortsättningen att tillhandhålla terrängkartan, bakgrundskartan och den lättlästa kartan. Bakgrundskartan förblir oförändrade i 2025 års reform, men följande ändringar kommer att göras i terrängkartan och den lättlästa kartan.
Ändringar i kartornas förklaringstexter
- Flera förklaringstexter som inte längre kommer att upprätthållas i det nya produktionssystemet tas bort från kartan. Sådana är exempelvis flera byggnaders förklaringar, såsom hotell, skola och föreningshus.
- Obs! Förklaringstexterna är inte samma sak som kartnamnen: inga ändringar görs i namnbeståndet.
- En del av förklaringstexterna är onödiga, eftersom objekten redan har identifierande karttecken eller färg (t.ex. torvtäkt, vindkraftverk).
- En del av texterna ersätts med nya karttecken (t.ex. tjärdal).
- En del av förklaringarna tas bort helt, eftersom Lantmäteriverket inte har möjlighet att upprätthålla uppgiften på ett tillförlitligt sätt.
- En del av förklaringstexterna blir också kvar på kartorna. Exempelvis ödestuga, friluftsled och torg blir kvar.
- Läs mer: Antalet förklaringar i terrängkartan minskar nästa år
Terrängkartan
- Terrängkartan har vit botten även i fortsättningen, det vill säga skog visas med vit bottenfärg och trädsymboler på kartan. Presentationssättet kommer att finjusteras vad gäller bland annat enstaka karttecken.
- Senare kommer även ett annat presentationssätt att tillhandhållas för terrängkartan, i vilket skog visas med grön färg.
Gränssnitts- och filtjänster
Gränssnittstjänster och filtjänster förblir oförändrade i reformen tills vidare, men ovan beskrivna ändringar i kartor och terrängdatabasen påverkar tjänsternas datainnehåll.
Senare kommer Söktjänsten för terrängdatabasen (OGC API Features) att ersättas med en motsvarande söktjänst för den nationella terrängdatabasen.
I filtjänsterna kommer däremot vektorprodukter och rasterkartor enligt datamodellerna i den nationella terrängdatabasen (KMTK) att tillhandhållas stegvis. Avsikten är att förnya även uppdateringstjänsten så att den utnyttjar objektsspecifik hantering av livscykel, som den nationella terrängdatabasen erbjuder. Tidtabellen för dessa ändringar preciseras senare.