Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtstenen på Halditjocko byttes ut – höjdpunkt i rågången mellan Norge och Finland

Rågångsdelegationerna från Finland och Norge utförde under sommaren arbeten i anslutning till rågången längs riksgränsen mellan länderna. Den sista sommaren av terrängarbeten kulminerade på toppen av Halditjocko den 17 augusti , när den spruckna hjärtstenen i riksröset byttes ut. Den gamla stenen hade klarat de tuffa förhållandena på fjället i över 70 år, och den nya stenen är tänkt att stå där minst lika länge.

Lantmäteriverkets generaldirektör Pasi Patrikainen satte Haltis hjärtsten på plats tillsammans med Johnny Welle, generaldirektör för Norges kartverk Kartverket.
Hjärtstenen i riksröset på Finlands högsta punkt, 1 324 m ö.h., byttes ut i en högtidlig ceremoni på Halditjocko. Den nya stenen torde klara av förhållandena och väderleken på fjället i tiotals år.
Bild:
Lantmäteriverket

– Hjärtstenarna är skyddade och de ska skötas om väl. Att kontrollera hjärtstenarnas skick och reparera dem är en väsentlig del av samarbetet. Resning av hjärtstenen tillsammans med de norska myndigheterna var en höjdpunkt i den väl genomförda gemensamma rågången, säger Lantmäteriverkets generaldirektör Pasi Patrikainen. Patrikainen reste hjärtstenen tillsammans med kartverkschef Johnny Welle, som är generaldirektör för norska Kartverket.   

Terrängarbetena avslutas i början av september

Terrängarbetena under sommaren bestod av underhåll och dokumentering av rösena. Dessutom flyttade man röse 295B, som ligger i Kilpisjärvi vid Europaväg 8, ungefär fem meter längs gränslinjen till en plats längre bort från vägen. Flytten var en säkerhetsåtgärd, då röset låg nära vägen och var utsatt för erosion, vilket kunde ha fått stenar att falla ut på vägen och äventyra trafiksäkerheten. Dessutom blockerade kullen sikten till P-området som finns bredvid röset.

Terrängarbetena för riksgränsen i Tana älv slutfördes under sommaren. Vid karteringen som inleddes förra sommaren fastställdes gränslinjen enligt principen om djupfåra, det vill säga gränsen drogs där var älven var djupast. 

Vid början av september har alla rösen blivit kontrollerade, reparerade och dokumenterade och därefter utarbetas rågångsdokumenten.

– Terrängarbetena har under de här åren förlöpt väl och enligt plan. Rågången kommer att slutföras nästa år, säger kartverkschef Jyrki Lämsä vid Lantmäteriverket. 

Även generalmajor Matti Sarasmaa från Gränsbevakningsväsendet uttrycker sin belåtenhet över samarbetet.

– Det gränsöverskridande samarbetet mellan norska och finska myndigheter har fungerat utmärkt, och vi har kunnat sköta alla uppgifter kring rågången i tillbörlig ordning. Rösena har målats och reparerats och syns nu tydligt i terrängen. Även rågatan mellan Finland och Norge har röjts och snyggats upp. Självfallet kommer vi att utföra reparationer även mellan rågångarna, säger Sarasmaa. 

 Bilden visar en gränsmarkering, bakom vilken du kan se utrustning som kan användas för att flytta den.
Röse 295B flyttades av säkerhetsskäl cirka fem meter längs gränslinjen till en plats längre bort från vägen. Efter att fotot togs har ett nytt lager gul färg applicerats på det reparerade röset.  
Sampo Rahko står bredvid gränsmarkeringen.
Expert Sampo Rahko tillbringade sommaren med att mäta och dokumentera rösen vid riksgränsen. 

Vad är en rågång?

Rågång, som ska utföras med 25 års intervaller, är en väsentlig del av ett gott grannförhållande kring gränsen. I samband med den kontrolleras gränsområdet och råmärkenas skick. Riksgränsen på land flyttas inte. Rågångsdelegationerna från Finland och Norge utför arbetet under ledning av respektive utrikesministerium, och resultaten dokumenteras för utrikesministeriernas gemensamma bruk.
Lantmäteriverket deltar i rågången i en operativ roll. I praktiken deltar personal i mätning och annat terrängarbete, dokumentering och kommunikation. Till Gränsbevakningsväsendets uppgifter hör underhållet, alltså till exempel att iståndsätta rösen som har rasat eller behöver målas, samt att ordna transporterna till gränsområdet.

Mer information

Jyrki Lämsä, kartverkschef, tfn 040 524 2508, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi (kontakt helst med e-post eller sms på grund av terrängarbete)

Geodata
Lantmäteriverket
Kartor

Nyheter och artiklar