Hoppa till huvudinnehåll

På väg mot mångfald

Jämställdhet har varit en del av Lantmäteriverkets personalplan och ledningsprinciper under lång tid, men vår verkliga mångfaldsresa började 2022. Då kartlade vi läget för mångfald och inkludering på Lantmäteriverket genom att granska relevanta dokument och intervjua interna och externa intressenter. Undersökningen visade att mångfald och inkludering allmänt ansågs viktigt på Lantmäteriverket, men att det inte var särskilt synligt i det dagliga arbetet eller i arbetsplatsens mål.

Johanna Snellman ja Annukka Kokkonen
Bild:
Maanmittauslaitos

Vi började arbetet med att ta fram en plan för att främja mångfald och inkludering. Vi vill använda den för att förbättra ledningen, chefsarbetet och alla Lantmäteriverkets anställdas arbete och för att hitta inspiration till vår resa.

Första stoppet: Fråga personalen

Under våren 2023 genomförde vi en anonym enkät för att ta reda på våra medarbetares egna erfarenheter av mångfald och inkludering på arbetsplatsen. Genomsnittet för svaren på enkäten var relativt bra, och i många av svaren tackade man för den respektfulla atmosfären mellan arbetskamrater på Lantmäteriverket. Det ansågs också viktigt att frågor om mångfald och delaktighet tas upp på arbetsplatsen. De mer kritiska rösterna var i en liten minoritet.

Personliga erfarenheter hamnar dock lätt i skuggan bakom medeltalen. Med denna undersökning ville vi också ta reda på hur det känns att tillhöra en minoritet hos oss inom Lantmäteriverket. De respondenter som hör till en minoritet upplever sig ha utsatts för diskriminering betydligt oftare än andra. I samtliga svar var ålder och kön de vanligaste diskrimineringsgrunderna. Utöver dessa faktorer nämnde de respondenter som hör till en minoritet oftast språk, funktionsnedsättning, sjukdom eller tillhörighet till en sexuell minoritet som grund för diskriminering.

Respondenterna önskade också praktiska råd om hur man ingriper i diskriminerande tal. Förutom de olika dimensionerna av mångfald framstod debattkulturen som ett område för utveckling.

Andra stoppet: Mer debatt och förståelse

Under de senaste åren har vi kommunicerat, stimulerat till debatt och utbildat om mångfald och jämställdhet. Syftet har varit att öka förståelsen, synliggöra omedvetna antaganden och skapa psykologisk trygghet i arbetsgemenskapen.

Mellan 2023 och 2024 publicerade vi på intranätet en serie artiklar med titeln För ett jämlikt arbetsliv. Vi tittade på mångfald på arbetsplatsen ur olika perspektiv, från neurodiversitet till rasism och från sexuella minoriteter till psykisk hälsa. Artikelserien togs emot väl och väckte också diskussion.

Under våren 2024 anordnade vi ett öppet hållbarhetsforum för alla medarbetare, med skådespelaren och författaren Jani Toivola som gäst. Toivolas tal Den enda i rummet eller en av många? väckte tankar om hur det är att vara den enda som hör till en minoritet i olika rum i samhället. Presentationen stimulerade också till en diskussion om vad vi på Lantmäteriverket kan göra för att säkerställa att tröskeln för alla att bli en del av vår arbetsgemenskap är lika låg.

I år kommer alla medarbetare på Lantmäteriverket att genomgå en webbutbildning som heter Samhällsansvar i mitt arbete: Mångfald och delaktighet. Utbildningen bygger på Lantmäteriverkets egna utgångspunkter och ger grundläggande information om mångfald och inkludering i arbetslivet samt inspirerar till att utveckla arbetskulturen i det egna arbetet och i vardagen på arbetsplatsen. Vi har också uppmuntrat arbetsgemenskapen att diskutera de tankar som utbildningen väcker.

Vi har även gjort många andra saker för att främja mångfald. Vi har till exempel provat anonym rekrytering, lagt till en mångfaldsklausul i våra platsannonser, infört en språkpolicy för intern kommunikation, genomfört en enkät om ledning av äldre och avskaffat könsrelaterade och föråldrade befattningsbenämningar.

Under resans gång har vi lärt oss att ett inkluderande och respektfullt förhållningssätt och en arbetskultur som värdesätter mångfald gynnar oss alla. Vi har också fått feedback om att främjandet av mångfald och synliggörandet av den skapar glädje och stolthet över den egna arbetsgivaren.

Vad är nästa stopp?

I den nya strategin för Lantmäteriverket har vi definierat vårt mål att vara en kompetent, välmående och attraktiv arbetsgemenskap med mångfald. I linje med detta är vårt förnyade hållbarhetsprograms mål att vara en välmående arbetsgemenskap där alla trivs med att vara sig själva.

Nästa år kommer vi att inrätta en grupp för att främja jämställdhet och jämlikhet på vår arbetsplats. Vi håller också på att uppdatera vår operativa jämställdhetsplan, som ska hjälpa oss att utveckla jämställdheten i våra kontakter med kunder och andra externa intressenter. Vi kommer också att fortsätta att vidta åtgärder för att stärka ledningen av äldre.

Vi vill att alla medarbetare på Lantmäteriverket ska känna sig trygga när de kommer till jobbet, använda sina färdigheter och känna sig framgångsrika. Att skapa en arbetsplats med mångfald och en kultur som bygger på lika möjligheter är något vi gör tillsammans i ord och handlingar varje dag. Det finns ingen slutpunkt, utan vår mångfaldsresa fortsätter.

Johanna Snellman och Annukka Kokkonen

Johanna Snellman arbetar som personaldirektör och Annukka Kokkonen som samhällsansvars- och kommunikationsexpert på Lantmäteriverket.    

I Lantmäteriverkets blogg behandlar olika skribenter aktuella frågor vid Lantmäteriverket.

Samhällsansvar

Bloggar