Hoppa till huvudinnehåll

Paikkatietoikkunas mobilvy

Vill du använda Paikkatietoikkuna på telefonen eller surfplattan? Paikkatietoikkunas mobilvy har mer avskalade funktioner, vilket gör att tjänsten kan användas så smidigt som möjligt även på små skärmar. I mobilvyn kan du bland annat studera kartlager, söka efter platser och geografisk information samt använda en del av verktygen i Paikkatietoikkuna. Det är inte fråga om en separat mobilapp, utan en version som är anpassad för mobila enheter.

Återgå till sidan Bruksanvisningar för Paikkatietoikkuna.


Startvy

Paikkatietoikkunas mobilvy

Följande funktioner finns tillgängliga i startvyn:

  • Öppna menyn: Här öppnar du menyn, som innehåller funktioner och verktyg. Du kan stänga menyn med samma knapp.
  • Zooma in och ut: Zooma in med (+)-knappen och ut med (-)-knappen. Du kan även använda två fingrar. Håll fingrarna på skärmen hela tiden, samtidigt som du för ihop eller särar på dem.
  • Lokalisera: Klicka på verktyget, så centreras kartvyn utifrån din nuvarande position. Det förutsätter att du har gett Paikkatietoikkuna tillstånd att få tillgång till din position utifrån positionering av den mobila enheten.
  • Koordinater: Standardinställningen är att verktyget visar koordinaterna för kartvyns mittpunkt i koordinatsystemet ETRS-TM35FIN. Du kan byta koordinatsystem. Du kan även ange koordinaterna som text. Klicka därefter på ”Centrera kartan”, så byts mittpunkten för kartvyn ut mot de koordinater som du har angett. Om du vill lägga till en kartmarkör vid den punkt som koordinaterna anger, klickar du på ”Lägg till markör”.
  • Norr uppåt: Klicka på verktyget, så visas norr uppåt i kartvyn.
  • Användarvillkor: Klicka på texten för att läsa användarvillkoren för Paikkatietoikkuna på Lantmäteriverkets webbplats.
  • Datakällor: Klicka på texten för att få veta vilka dataproducenter som administrerar de kartlager som är öppna i kartvyn.
  • Val av bakgrundskarta: Välj om du vill visa Lantmäteriverkets terrängkarta, ortofoton, en lättläst karta eller en bakgrundskarta som bakgrund till kartvyn. Bakgrundskartorna administreras av Lantmäteriverket.

Funktioner

Menyn ger dig tillgång till följande funktioner:

  • Sök: Sök platser utifrån ortnamn, adress, fastighetsbeteckning eller TM35-bladindelning. Metadatasökningen fungerar endast i webbläsarversionen.
  • Kartlager: Välj vilka kartlager du vill se i kartvyn. Du kan söka kartlager enligt tema eller dataproducent. Du kan även välja om du vill se alla kartlager eller till exempel endast vektor- eller rasterlager. 
  • Valda kartlager: På denna andra flik under funktionen Kartlager listas alla kartlager som är öppna i kartvyn. Du kan byta ordning på kartlagren som visas, justera transparensen och ange en egen stil för vektorlagren. Graden av transparens anges genom att manuellt skriva in ett procenttal i det textfält som har reserverats för detta. Du får fram informationen om ett enskilt objekt genom att klicka på objektet på kartan. Tabellen med objektsuppgifter finns endast tillgänglig i webbläsarversionen.
  • Förklaringar: Ta del av kartförklaringarna till kartlagren i kartvyn. Förklaringarna anger vad de olika färgerna och symbolerna betyder. Kartförklaringar finns tillgängliga för merparten av rasterlagren.
  • Information om tjänsten: Läs en kort text om vad Paikkatietoikkuna är och hur till exempel INSPIRE-direktivet anknyter till tjänsten.
  • Aviseringar: Här listas alla aviseringar i Paikkatietoikkuna, till exempel meddelanden om avbrott i tjänsten eller nya kartlager. Den senaste gällande aviseringen finns även i den övre kanten av Paikkatietoikkuna.

Du kan även logga in i Paikkatietoikkuna. Inloggade användare har tills vidare samma funktioner i mobilversionen som oinloggade användare.


Verktyg

Verktyg

Verktygen radvis från vänster till höger:

Framåt och bakåt: 

  1. Gå till startvyn.
  2. Gå tillbaka till föregående vy.
  3. Gå till nästa vy.

Flytta och mät:

  1. Panorera kartan: Rör med fingret på skärmen, så flyttas kartvyn enligt fingrets rörelser.
  2. Mät avståndet: Klicka med fingret på kartan på minst två punkter, så får fram du avståndet i kilometer mellan punkterna.
  3. Mät arealen: Klicka på hörnpunkterna för ett område, så visas arealen i kvadratkilometer för det område som punkterna avgränsar.

Skapa en länk:

  1. Skapa en länk: Länken kopieras och leder till den kartvy som är öppen för tillfället. Du kan till exempel skicka länken till en kollega eller vän.

Visa plats: 

  1. Lägg till en kartmarkör: Klicka på önskad punkt på kartan och välj stil på markören. Markören kan endast ha formen av en punkt. Om det finns en markör i kartvyn när du skapar en länk, kommer markören att visas för mottagaren av länken.
  2. Visa koordinaterna för en punkt: Klicka på en punkt på kartan för att se koordinaterna för punkten i fråga samt de två närmaste adresspunkterna.

3D-vy:

  1. Gå till 3D-vyn: Byt till den tredimensionella vyn. Endast en del av kartlagren fungerar i 3D-vyn. Du hittar 3D-kartlagren under fliken Kartlager, när du väljer att visa 3D-kartlager. Använd samma verktyg för att återgå till 2D-vyn.